fbpx

Zij begrijpen je wel …

door | 0 Reacties

Vrijdagavond aan de eettafel. Je partner vraagt hoe het op je werk was. “Het valt een beetje tegen. Ik heb zó veel ideeën over hoe we het anders kunnen aanpakken als management. Hoe we de medewerkers meer kunnen betrekken. Maar ik kan er niet de handen voor op elkaar krijgen. En het vervelendste vind ik nog wel dat de directeur er niet voor openstaat. Terwijl hij me verdorie gevraagd heeft om mee te denken.”

 

Hij begrijpt het gewoon niet

“Misschien wil je wel te veel of te snel”, reageert hij rustig. “Je moet het even wat tijd gunnen. Ik kan me voorstellen dat ze aan je moeten wennen. Ineens zit er een vrouw in hun team, die heel anders in elkaar zit en anders tegen de dingen aankijkt. Volgens mij is het een kwestie van geduld.” Je kijkt hem aan en slaakt een zucht. Het is een lieve schat, maar soms begrijpt hij je gewoon niet.

 

Het ergste is nog: zelf begrijp je het ook niet

Na een jaar in je nieuwe rol ben je teleurgesteld, in jezelf en in de organisatie. Je hebt het gevoel dat je tekortschiet en daar baal je van. Want dit is niet hoe je je het had voorgesteld. En het is zeker niet hoe je jezelf kent. Je bent altijd een doortastende manager geweest. Je hebt snel door hoe een organisatie in elkaar zit en hoe je je daarin moet bewegen. Je weet wat je wilt en krijgt dat negen van de tien keer ook gewoon voor elkaar. En toch lukt het hier niet.

 

Ligt het dan toch aan jou?

Natuurlijk wist je vooraf dat het geen makkie zou zijn. Dat het even wennen zou zijn. Maar dan zou je helemaal geaccepteerd zijn binnen het team. Dan zou je kunnen laten zien hoe waardevol je bent. Hoe anders loopt het nu. Langzamerhand vraag je je af of het aan jou ligt. Of je de juiste ervaring mist. Of je wel past in deze organisatie. Of je iets verkeerd doet. Maar zeker weten doe je het niet.

 

Als vrouw in een mannenwereld kun je je soms alleen voelen

Natuurlijk kun je prima overweg met je mannelijke collega’s. Natuurlijk laat je je door een beetje tegenwerking niet uit het veld slaan en sta je als vrouwelijke manager je mannetje. Maar hé, jij bent ook maar een mens en geen superwoman. Je wilt af en toe lekker kunnen klagen over die mannen. Je hebt soms behoefte aan iemand die je zonder veel woorden begrijpt. Waarmee je kunt sparren, omdat ze weet hoe het werkt.

 

Zíj begrijpen je wel

Daarom is het belangrijk dat je mensen om je heen verzamelt die in dezelfde situatie zitten. Een andere vrouwelijke manager in de organisatie. Een vriendin die net als jij tussen voornamelijk mannen werkt. Vrouwen die je tegenkomt op een congres of ontmoet bij een vrouwennetwerk. Zij begrijpen jou écht. Zij weten hoe het is. Zij snappen wat je nodig hebt of wilt horen als je het even niet meer ziet zitten. Niets ten nadele van je partner. Want hij is een schat, maar hij is en blijft een man.

 

Een andere manier om vrouwen te ontmoeten die net zoals jij in een mannenwereld werken, is mijn Lunch & Learn op zaterdag 5 november. Onder het genot van een heerlijke lunch sparren we met elkaar over waar je tegenaan loopt op je werk. Je gaat naar huis met praktische tips en de telefoonnummers van vijf andere vrouwen die je kunt bellen als dat nodig is.

Meer informatie en aanmelden kan via deze link.

 

Stralende groet,

Manita

 

PS: Vind je dit blog waardevol? Deel het in je netwerk via de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *