Je doet je best om aan ieders verwachtingen te voldoen. Je voelt je overal verantwoordelijk voor. Je werkt hard, ook al ben je het soms zat. Je wilt niet altijd de zeurpiet zijn. Dus zeg je “ja” tegen die nieuwe klus, een afspraak die niet in je agenda past of het dagje uit met je partner. Terwijl je diep van binnen baalt.
Goede voornemens
Je verlangt naar rust en ontspanning, naar tijd voor jezelf hebben. Zonder dat je je schuldig voelt of moet verantwoorden. Gewoon lekker doen wat jij wilt. Zalig lijkt je dat. Iedere keer begin je weer vol goede moed. Je maakt ruimte in je agenda. Je neemt je voor om vaker “nee” te zeggen. Om beter te luisteren naar je eigen behoeften. En toch gaat het al snel weer mis. Om wanhopig van te worden ….
Oude patronen
Als je kijkt naar de maatschappij waarin wij als vrouwen opgegroeid zijn, leven en werken, is het niet zo gek dat het je moeite kost om voor jezelf te kiezen. Je leert namelijk al jong dat je je op een bepaalde manier moet gedragen. Zo hoort het.
Je leert dat je als vrouw altijd voor anderen moet zorgen en klaar staan. Dat jouw behoeften minder belangrijk zijn dan die van anderen. Dat je pas tijd voor jezelf mag maken, als er niets anders (nuttigs) meer te doen is.
Dat zijn overtuigingen en patronen die diep in je zitten. Ze zijn je met de paplepel ingegoten. Vind je het dan gek dat voor jezelf kiezen zo lastig is? Ik niet.
Harde noodzaak
Een paar jaar geleden zat ik er helemaal doorheen. De combinatie van een veeleisende baan, een nieuwe relatie en de mantelzorg voor mijn zieke vader brak me op. Ik voelde dat ik zo niet verder kon. Ik sliep en at slecht, voelde me continu onrustig en opgejaagd en was uitgeput. Ik had geen keuze meer: ik moest voor mezelf gaan kiezen en beter voor mezelf gaan zorgen. Want anders ging ik er aan onderdoor.
Met het doel voor ogen
Ik stelde me voor hoe het zou zijn om rustig en ontspannen thuis te zitten. Om weer te kunnen genieten van een vrije dag. Zonder te piekeren over wat ik nog moest doen. Om al mijn zorgen en verantwoordelijkheden even los te laten. Zonder me schuldig te voelen. Dat wilde ik!
En opeens zag ik dat de oplossing bij mij lag. Dat ik een keuze had. Ik hoefde niet altijd “ja” te zeggen. Ik mocht ook kiezen voor mezelf. Maar daar was wel moed voor nodig. Moed om niet meer de weg van de minste weerstand te kiezen. Moed om eerlijk te zijn naar mezelf en mijn omgeving. Moed om me duidelijk uit te spreken. En dat was wel even een dingetje ….
Verwachtingen
Want onder die sterke onafhankelijke vrouw die de buitenwereld ziet, zit vaak een klein en onzeker meisje verstopt. Zo ook bij mij.
Een meisje dat bang is om afgewezen te worden, om er niet bij te horen. Dat overal “ja” op zegt om aardig gevonden te worden. Dat braaf doet wat van haar gevraagd wordt. Dat niet lastig wil zijn en zich groot houdt. Dat rekening houdt met wat anderen willen en nodig hebben. Dat keuzes maakt omdat anderen die van haar verwachten.
Onbewust gedrag
Het vervelende is dat je je vaak niet bewust bent van dit gedrag. Je vindt het normaal. Je doet het automatisch, zonder erbij na te denken. En daar begint het mee. Meer en vaker voor jezelf kiezen vraagt om aandacht en energie. Om doorzetten en volhouden. Je moet namelijk je gedrag gaan veranderen. En dat gaat niet zonder slag of stoot of op de automatische piloot.
Kiezen voor jezelf
Wat is er nodig om te kiezen voor jezelf? Je weet dat het niet makkelijk is, want anders was het je al eerder gelukt. Wat is het geheim?
1. Mindset
Als eerste vraagt het andere mindset. Als je voor jezelf kiest ben je niet egoïstisch. Je luistert naar jouw behoeften en zorgt goed voor jezelf. Als je voor jezelf kiest, zeg je niet “nee” tegen de ander. Je kiest ervoor om “ja” tegen jezelf te zeggen. Je doet wat het beste is voor jou, op dat moment. Die keuzevrijheid heeft de ander ook.
2. Zelfbeeld
Kiezen voor jezelf betekent dat je grenzen moet stellen. Hoe moeilijk of makkelijk dat gaat heeft te maken met jouw zelfbeeld. Vind je jezelf het waard om voor jezelf te kiezen? Vind je dat je het verdient? Gun je jezelf om jouw eigen keuzes te maken? Hoe jij tegen jezelf aankijkt, bepaalt voor een belangrijk deel hoe je met anderen omgaat.
3. Bewustzijn
Je zult ook je bewust moeten worden van de momenten dat je een keuze hebt. Dit weet je vaak intuïtief. Er komt een gedachte bij je op, je voelt een emotie of merkt een reactie in je lichaam. Dat is het signaal: ga ik dit doen of kies ik voor iets anders? Je wacht even. In plaats van meteen “ja” te zeggen, sta je even stil. Wat wil jij nu? Wat is goed voor jou? Waar heb jij behoefte aan? Kies dan wat daar het best bij past.
4. Oefening
Dan is het een kwestie van doen. Zie het als oefenen, jezelf trainen. Het hoeft niet meteen goed te gaan. Het gaat erom dat je durft uit te spreken wat jij wilt. Op een liefdevolle en krachtige manier. Zonder de ander te kwetsen. Zonder dat je je gaat verantwoorden. Zonder dat je je er rot over voelt.
5. Ervaren
Neem de tijd om te ervaren wat je nieuwe gedrag met jou en jouw omgeving doet. Kijk hoe anderen op je reageren. Ervaar wat dat met jou doet. Merk op dat de wereld niet instort door jouw veranderde gedrag. Dat mensen je nog steeds aardig vinden. Dat niemand je afwijst. Gun jezelf en anderen de tijd om te wennen.
Koester weerstand
Je nieuwe gedrag zal ook weerstand oproepen. Je doet namelijk niet meer wat de ander van jou verwacht. Vooral mensen die jou langer kennen, zullen daaraan moeten wennen. Ze zullen negatief reageren, op je schuldgevoel inspelen, je proberen alsnog “ja” te laten zeggen.
Realiseer je dat hun reactie niets met jou persoonlijk te maken heeft. Voor hen verandert er ook iets: jij gedraagt je anders dan ze gewend zijn. Dat moeten ze leren accepteren. Dus koester die weerstand, want dan weet je dat je goed bezig bent.
Rust en ruimte
Als je vaker en bewuster keuzes maakt die goed zijn voor jou, zul je merken dat je meer rust en ruimte in je leven krijgt. Dat is wat ik ervaren heb.
Rust omdat je toekomt aan de dingen die voor jou belangrijk zijn. Omdat je keuzes maakt die jou blij maken. Ruimte in de zin dat je meer tijd krijgt. Dat je minder druk voelt van alle dingen die moeten. Dat je minder loopt te piekeren en malen. Daardoor krijg je meer energie en sta je in je kracht. Zodat je de beste versie van jezelf kunt zijn.
Ik wens je een stralende dag!
Liefs,
Manita
P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via Facebook en LinkedIn! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.
0 reacties