fbpx

Werken met aandacht

door | 0 Reacties

Je hebt zo veel op je bord dat je niet waar je moet beginnen. Je doet je best om tijd te besteden aan alle klussen. Tussen je afspraken door probeer je iedere keer wat te doen. Doodmoe word je van al dat hap-snap werken, van steeds opnieuw beginnen, van al dat omschakelen. En als je dan eindelijk lekker bezig bent, wordt je natuurlijk weer gestoord.

 

Hap-snap

Van al dat hap-snap werken word je vooral onrustig. Je ziet steeds die berg werk en er lijkt maar geen eind aan te komen. Je doet steeds wel iets, maar je maakt geen meters. Je gaat gehaast aan de slag, maar doe je wel de goede dingen? Het kost je iedere keer weer energie om om te schakelen, maar je blijft ontevreden over het resultaat. En het frustrerende is dat je weet wat voor goed resultaat je neer kunt zetten. Als je maar gewoon even ongestoord door zou kunnen werken.

Meer tijd en aandacht

Hoe lekker zou het zijn als je aan bepaalde dingen meer tijd en aandacht zou kunnen besteden? Als je vanuit rust en ontspanning aan die lastige klus zou kunnen werken. Als je weet dat je voldoende tijd hebt om eerst na te denken, voordat je als een kip zonder kop aan de slag gaat. Als je de tijd kon nemen om dingen te doen, zonder het gevoel dat je je moet haasten. 

Snel en makkelijk schakelen

Het is bekend dat wij vrouwen met meerdere dingen tegelijk bezig kunnen zijn. Dat we sneller en makkelijker tussen klussen kunnen schakelen. Maar of het ook altijd handig is?

Ik was vaak met drie dingen tegelijk bezig. Dat leek efficiënt, maar uiteindelijk had ik die drie dingen maar half gedaan en was ik doodmoe. En dat is logisch, want door je aandacht te verdelen, verdeel je ook je energie en focus. Voor brandjes blussen is dat okay. Maar als je echt iets neer wilt zetten of een lastige klus hebt die veel van je vraagt, is het beter om je aandacht bij één ding te houden.

Met aandacht werken

Vooral op je werk is het vaak lastig om je te richten op één klus en daar ongestoord aan te werken. Je wordt afgeleid door telefoontjes, emails, collega’s die binnenlopen. Maar ook als je thuis werkt (zoals in deze corona-tijd) is het niet altijd even makkelijk. Afleidingen zijn er overal. En thuis misschien nog wel meer. Dus wat kun je doen om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken?

Deze drie tips kunnen je helpen om met meer aandacht te werken.

Tip 1: Bepaal hoelang je met aandacht wilt werken 

 • Bedenk hoelang jij normaal gesproken gefocust kunt werken aan klussen, voordat je het zat wordt. Houd daarbij rekening met een (paar) korte pauze(s). Neem die tijd als uitgangspunt. 
 • Kijk hoeveel tijd je praktisch gezien achter elkaar kunt plannen. Op je werk zal je agenda dit vaak bepalen. Maar je kunt daarin misschien toch sturen door tijd voor jezelf te blokken. 
 • Plan de tijd in je agenda alsof het een gewone afspraak is. Ga er ook zo mee om als er iets tussen dreigt te komen. Hoe belangrijk is het voor je dat je nu tijd hebt om rustig aan je klussen te werken?

Tip 2: Bepaal waar je aan wilt werken

 • Bedenk vooraf aan welke klus of klussen je wilt werken. En bedenk per klus wat je precies af wilt hebben. Dat geeft focus.
 • Bepaal de prioriteiten. Welke klus wil je zeker doen en welke is minder belangrijk. Maak een lijst voor jezelf. Werk dat van boven naar beneden af. Alles waar je vandaag niet aan toe komt, blijft staan voor de volgende keer.
 • Zorg dat je alle spullen die je nodig hebt vooraf bij elkaar zoekt. Zet ze overzichtelijk bij elkaar in een mapje op je computer of leg een set printjes klaar, zodat je straks door kunt werken.

Tip 3: Zorg voor zo min mogelijk afleiding

 • Ga op een rustige plek zitten waar je niet of zo min mogelijk gestoord wordt. Zet desnoods een koptelefoon op als je een werkplek met anderen deelt.
 • Zorg voor een opgeruimde werkplek. Leg alles wat je niet nodig hebt uit het zicht of op een stapel, zodat je niet afgeleid wordt door andere dingen.
 • Kijk gedurende de klus niet naar je mails. Zet de meldingen voor nieuwe e-mails uit, zodat ze niet afleiden als je aan het werk bent. Dat kun je daarna wel doen.
 • Zit je telefoon op vliegtuigstand of op stil als je toch bereikbaar moet zijn. Dat geldt ook voor je vaste telefoon; schakel die eventueel door naar een collega.
 • Kom je ergens niet meer verder en kun je dat niet meteen oplossen? Geen probleem. Ga door naar de volgende klus op je lijstje.

Meer doen met minder energie

Sinds ik met aandacht één voor één de dingen doe, krijg ik veel meer voor elkaar met minder energie. Natuurlijk ging het niet van het ene op het andere moment. Maar door het steeds weer te doen, merk ik hoe goed het werkt. Hoeveel blijer ik ben met het resultaat. Daar plukken mijn omgeving en mijn klanten direct de vruchten van. En alsof dat nog niet genoeg is, levert het mijzelf ontzettend veel rust en voldoening op. Win-win dus!

Ik hoop dat mijn tips jou aanzetten om het ook eens te proberen, dat werken met aandacht. Zodat je meer vanuit rust, aandacht en plezier je werk kunt doen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en resultaten.

Voor nu wens ik je een ontspannen dag.

Liefs,

Manita

PS. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via Facebook en LinkedIn. Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *