fbpx

Durf los te laten

door | 0 Reacties

Doodmoe word je van alle ballen die je in de lucht moet houden. Van iedereen die altijd iets van jou nodig heeft of van jou verwacht. Soms vliegt het je aan dat je zo veel moet. Je hebt het gevoel dat iedereen het normaal vindt dat jij alles wel even doet en regelt. Dat jij overal aan denkt. Maar intussen wankel je en dat lijkt niemand te zien.

 

Rupsje Nooitgenoeg

Het lijkt wel rupsje Nooitgenoeg: hoe hard je ook werkt, hoe erg je je best ook doet, het is nooit genoeg. Altijd wordt er meer van je verwacht, meer van je gevraagd. Steeds maar weer. En wat doe je dan? Je gaat nog meer geven, nog meer van jezelf opzij zetten voor anderen. Maar het voelt niet goed. De balans is zoek en daardoor raak je steeds verder uitgeput. Je wilt en kunt zo niet doorgaan.

Balans

Hoe heerlijk zou het zijn als iemand een paar ballen van je zou overnemen. Zodat jij die los kunt laten, zonder dat de boel instort. Je verlangt naar begrip van je omgeving, naar je gesteund voelen. Je even niet overal verantwoordelijk voor voelen. En naar meer balans tussen geven en ontvangen, zodat je weer steviger kunt staan.

Vallende ballen

Ik herken dat gevoel. In drukke periodes op mijn werk en thuis, was mijn neiging om steeds harder te gaan werken. Om nog meer mijn best te gaan doen en nog meer van mezelf te eisen. Terwijl ik me intussen enorm opwond over dat iedereen er vanuit ging dat ik het allemaal wel op zou lossen. Ze zagen toch hoe druk ik was….

Uiteindelijk kwam het moment dat ik niet meer alles aan kon. Dat er hier en daar een balletje begon te vallen. En wat merkte ik tot mijn verbazing? Sommige problemen losten zich opeens vanzelf op. Bleek die collega prima zonder mijn input een besluit te kunnen nemen. Was dat telefoontje toch niet zo dringend als het leek. Kon dat rapport best wel een weekje wachten. En vonden mijn vriendinnen het eigenlijk ook wel lekker dat onze afspraak verzet werd.

De wereld stort niet in!

In je hoofd heb je vaak al allerlei doemscenario’s bedacht. Als ik dit niet doe, dan ….. De ergste en meest rampzalige gedachten komen bij je op. En die houden je tegen om wat van je ballen los te laten. Want stel je voor …. Maar de realiteit is dat de wereld heus niet instort als één van jouw ballen de grond raakt. Als je maar de juiste ballen in de lucht houdt.

Neem de regie terug

Wat de juiste ballen zijn? Dit helpt mij bij het maken van de keuzes daarin:

  • Volg je intuïtie. Je weet vaak best wel waar je je tijd aan moet besteden.
  • Vraag het. Als je iets voor een ander moet doen, vraag dan hoe dringend het is.
  • Kijk naar deadlines. Bespreek hoe hard die zijn en kies dan waar je op welk moment aan moet werken.
  • Delegeer of besteed uit. Moet je alles zelf doen of kan een ander iets van jou overnemen?
  • Kijk naar copy/paste-klussen. Kijk welke dingen je snel kunt oppakken, omdat je ze al eerder hebt gedaan. Deze kosten vaak minder tijd en moeite.
  • Kies een paar energiegevers. Zorg dat je altijd een paar klussen hebt die je energie geven. Dat motiveert en zorgt dat je het volhoudt.
  • Vermijd te veel energieslurpers. Het omgekeerde geldt ook. Probeer dingen die jou veel energie kosten te delegeren of uit te besteden.

Wat een verademing!

Ik laat me tegenwoordig minder sturen door mijn omgeving en maak mijn eigen keuzes. Ik kies zèlf wat prioriteit krijgt. Zodat ik daar mijn tijd en energie aan kan besteden. Alle andere dingen laat ik gewoon los. En als ze zich niet vanzelf oplossen, dan hoor ik dat wel. Dan trekt er heus wel iemand aan de bel.

Het voelt voor mij als een verademing. Het levert me ontzettend veel plezier en ontspanning in mijn werk op. Ik krijg veel meer klussen af en ben blijer met het resultaat. Maar ook privé werkt het voor mij. Het gevoel dat mijn partner er voor mij is, dat mijn omgeving meedenkt, is zo waardevol. Dat gun ik jou ook!

Durf jij ook los te laten?

Ik weet dat het eng is om los te laten. Maar ik hoop dat mijn ervaring jou inspireert en je het vertrouwen geeft dat ook jij het kunt. Want het geeft je zo veel rust, plezier en geluk.

Ik hoor graag welk klein geisha stapje jij gezet hebt. Laat je het mij weten door hieronder een reactie achter te laten?

Heb een stralende dag!

Liefs,

Manita

PS. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via Facebook en LinkedIn. Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *