fbpx

Leg de lat wat lager

door | 0 Reacties

Je eist ontzettend veel van jezelf. Je vindt dat je alles perfect moet doen. Dat je je altijd voor meer dan 100% moet inzetten. Dat je moet gaan voor het beste resultaat, anders is het niet okay. Je vraagt dat ook van je omgeving, van je collega’s en van je partner. Het is pas goed als het aan jouw normen voldoet. Daardoor ben je kritisch op anderen. Dat zet jullie relatie onder druk en het doet je pijn, diep van binnen.

 

Je kritische stem

Ergens weet je wel dat je het jezelf onnodig lastig maakt. Dat jouw lat misschien wel te hoog ligt. Maar het is zo verdomd lastig om hem lager te leggen. Want wat gebeurt er dan? Wat gebeurt er als jij de controle loslaat? Als je niet meer voor die 10 gaat. Als jij niet meer alles zelf hoeft te doen, te weten en op te lossen.

“Dan gaat het helemaal mis”, roept die kritische stem in jou. “Dan is het vast niet goed genoeg. En dat kan echt niet!”

Die andere stem

Zelf ben je vaak je grootste criticus. Maar diep van binnen zit nog een andere stem. Die stem die je herinnert waar je naar verlangt.

Naar meer ontspannen kunnen werken en tevreden zijn met wat je bereikt. Naar blij zijn met de hulp van anderen en wat ze voor je doen. Ook al doen zij het misschien anders dan je het zelf zou doen. Je verlangt naar meer plezier en harmonie in je relaties met anderen. En dat die kritische stem wat vaker stil is, zodat je je meer ontspannen en tevreden voelt.

Doodvermoeiend, die hoge lat

Ook ik had de lat torenhoog liggen. En dat was ontzettend vermoeiend. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen.

Ik had altijd het gevoel dat ik beter mijn best moest doen. Dat ik het werk van mijn collega toch nog even moest controleren om zeker te zijn dat alles klopte. Dat ik zelf dat stuk moest doorlezen om de puntjes op de i te zetten. Dat ik beter zelf de was kon doen, want mijn partner snapte er niets van.

Herkenbaar? En je wilt het wel anders, je wilt van die hoge lat af, maar hoe doe je dat dan?

Een nieuwe mindset

De lat lager leggen vraagt om een andere mindset. Het vraagt van je om oude patronen los te laten. Maar het vereist ook aandacht, tijd en energie. Vanzelf gaat dit niet veranderen. Dus het begint met de keuze dat je het echt wilt veranderen. Dat je er 100% voor kiest om weer die meer ontspannen, tevreden en vrolijke versie van jezelf te worden.

Oude patronen loslaten

Het belangrijkste is dan om je oude patronen te herkennen. De patronen waar je onbewust weer in terecht komt. Probeer je steeds bewust te zijn van de momenten dat je weer in de perfectie schiet. Sta dan stil bij wat er gebeurt en wat je nodig hebt om eruit te komen.

Mij helpt het als ik mezelf op dat moment een aantal vragen stel:

  • Moet ik nu voor de 10 gaan of is een 8 ook voldoende?
  • Moet ik deze klus echt zelf doen of wil ik gewoon controle houden?
  • Vind ik dat ik deze klus moet doen, alleen omdat ik me verantwoordelijk voel?
  • Is het erg als deze klus niet op mijn manier gebeurt? Wat gaat er dan mis?
  • Moet ik hier nu tijd aan besteden of kan ik beter wat anders doen?

Door eerlijk antwoord op die vragen te geven, kan ik een betere keuze op dat moment maken.

Lief zijn voor jezelf

En ben vooral lief voor jezelf. Voorkom dat je te veel en te snel wilt veranderen. Dat leidt waarschijnlijk alleen tot frustratie en ontevredenheid. Want je zit al jaren in dit patroon, dus het duurt ook wel even voordat je het ‘afgeleerd’ hebt.

Je hebt gekozen om dit te veranderen. Dus blijf het volhouden. Realiseer je dat het aanleren van nieuw gedrag aandacht vraagt. Dat je af en toe weer in je oude patronen terug zult vallen. En dat dat niet erg is. Het is een leerproces. Je kunt en hoeft het niet meteen goed te doen. Die lagere lat, weet je nog 🙂

Kan jouw lat ook lager?

Ik heb ervaren dat mijn lat prima wat lager kon. Dat perfectie helemaal niet nodig is. Dat het niet altijd beter of meer hoeft. Dat ik ook zonder dat nog steeds heel goed werk aflever. Met het verschil dat ik minder gestresst en gefrustreerd ben en veel meer kan genieten. En dat gun ik jou ook!

Ik hoop dat mijn ervaring en tips jou hebben geïnspireerd om ook de keuze te maken en de lat lager te leggen. Ik hoor graag waar je nog tegenaan loopt en waar ik je mee kan helpen. Laat het me weten in een reactie onder dit blog.

Voor nu een ontspannen en stralende dag gewenst.

Liefs,
Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via social media! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *