fbpx

Kies waar je ‘ja’ tegen zegt

door | 0 Reacties

Je hebt het gevoel dat je voortdurend van alles moet. Thuis en op je werk. Iedereen vraagt en verwacht dingen van je. Je to-do lijst wordt steeds langer. Iedereen gaat ervan uit dat jij het wel doet. Als vanzelfsprekend. En niemand lijkt zich druk te maken of jij die extra klus nog wel aan kunt. Of je er eigenlijk wel zin in hebt. Je hebt daardoor het gevoel dat je geen keuze hebt. Dat je geen ‘nee’ kunt zeggen.

 

Boos op jezelf

De vanzelfsprekendheid waarmee je omgeving aanneemt dat jij altijd ‘ja’ zegt als ze wat vragen irriteert je. Je voelt je niet serieus genomen. Alsof wat jij wilt er niet toe doet, alsof je nog niet genoeg op je bord hebt liggen. Je voelt je onder druk gezet. Je wilt niet ‘nee’ zeggen, maar dat stemmetje binnenin je schreeuwt ‘genoeg’. En dat zorgt dat je je gespannen voelt, dat je onrustig bent. Dat je boos bent, vooral op jezelf. Want waarom zeg je niet gewoon wat vaker ‘nee’?

Tevreden zijn

Hoeveel rust zou het je geven als je ‘nee’ zou kunnen zeggen tegen dingen die je niet wilt? Tegen dingen waar je geen zin in hebt? Omdat het jouw werk niet is. Omdat het jouw verantwoordelijkheid niet is. Omdat je het al druk genoeg hebt. Omdat je beter je energie aan andere dingen kunt besteden. Hoe fijn zou het zijn als je aan het eind van de dag alles hebt gedaan wat je wilt en tevreden en ontspannen terugkijkt op je dag?

Bang voor afwijzing

Weet je waarom het zo moeilijk is om ergens ‘nee’ tegen te zeggen? Omdat wij mensen bang zijn om afgewezen te worden, om alleen en eenzaam te zijn. Het schijnt onze diepste angst te zijn. Dat klinkt misschien dramatisch, maar eerlijk gezegd herken ik het wel.

Ik heb lang gedacht dat anderen mij onaardig zouden vinden als ik ‘nee’ zei. Dat ik ze dan zou teleurstellen en dat ze geen ‘vriendjes meer wilden zijn’. Maar weet je wat het gekke was? Toen ik wel ‘nee’ leerde zeggen, werd mijn relatie met anderen stukken beter. Natuurlijk moesten ze er even aan wennen, maar al snel was het okay. Veel sneller dan ik gedacht had. En veel makkelijker dan ik me voorgesteld had. 

Jezelf laten zien

Hoe dat komt? Als je ‘nee’ zegt, ben je eerlijk. Naar jezelf en de ander. Door ‘nee’ te zeggen laat je zien wie je bent en waar je voor staat. Het getuigt van moed en respect, voor jezelf en voor de ander. Het laat zien dat je in je kracht staat, dat je keuzes durft te maken en die uit durft te spreken. En dat waarderen de mensen om je heen.

Maar ook voor jezelf levert het veel op. Het geeft rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. Je krijgt weer het gevoel dat je zelf aan het stuur zit. Het zorgt er voor dat je minder boos bent, op jezelf en anderen. Het geeft je positieve energie, je hebt weer zin in de dag en een beter gevoel over jezelf.

Bewust kiezen

En weet je wat het mooie is? Hetzelfde geldt ook als je bewust ‘ja’ tegen dingen zegt. Als je kiest waar je wel mee bezig wilt zijn. Waar je wel je tijd en energie in wilt steken. Dat is misschien nog wel krachtiger, heb ik gemerkt.

Door een bewuste keuze te maken om iets te doen, om ergens voor te gaan, krijg je namelijk een andere mindset. Het geeft energie en focus. Het gaat vaak moeiteloos en als vanzelf. Het kost minder tijd en energie en levert een beter resultaat op.

Zeg wat je wil

De belangrijkste les voor mij is dat het okay is om ‘nee’ te zeggen. Om bewuste keuzes te maken in wat ik wel en niet doe, waar ik wel of niet ‘ja’ tegen zeg. Dat levert me ongelofelijk veel rust, voldoening en energie op. En een veel kortere to-do lijst. Want mensen denken beter na voordat ze me vragen om iets te doen wat eigenlijk niet op mijn bord hoort. Omdat ze weten dat ik dan gewoon ‘nee’ zeg.

Ga jij het ook proberen? Om vaker ‘nee’ te zeggen? En om meer vanuit ‘ja ik wil’ te kiezen? Ik ben benieuwd wat het jou oplevert. Laat het me weten in het reactieveld hieronder.

Voor nu wens ik je een ontspannen dag.

Liefs,
Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via social media! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *