fbpx

Creëer je flow-momenten

door | 0 Reacties

Je hebt een to-do lijst waar je u tegen zegt. Je wordt al moedeloos als je er aan denkt. Hoe krijg je al die klussen in hemelsnaam af? Het maakt je onrustig. Je gaat harder werken, nog meer je best doen om alles af te krijgen. Maar al dat ploeteren kost je alleen maar meer energie. En het ergste is dat je niet eens echt blij bent met het resultaat.

 

Alsmaar ploeteren …

Er is niets mis met hard werken. Maar wel met ploeteren. Met ontzettend hard je best doen en dan nog niet tevreden zijn over het resultaat. Omdat steeds weer gestoord worden als je bezig bent en niet geconcentreerd kunt werken. Je werkt keihard, maar je hebt het idee dat er niets uit je handen komt. Zo frustrerend! Want je doet je best om iedereen tevreden te houden, maar het lijkt wel een mission impossible.

Moeiteloos werken

Hoe heerlijk zou het zijn om met meer gemak je werk te kunnen doen? Om in minder tijd, meer te doen? Om helemaal op te kunnen gaan in een klus en de tijd te vergeten? Om ongestoord aan iets te kunnen werken, zodat je een beter resultaat bereikt? Om weer energie te krijgen van je werk, in plaats van doodmoe thuis te komen? Om gewoon moeiteloos te kunnen werken?

De worsteling

Dat was ook lang mijn verlangen. En mijn worsteling ….

Want hoe kwam het toch dat ik voortdurend liep te ploeteren en zelfs op zag tegen klussen die ik leuk vond? Waarom liep ik elke dag weer leeg op mijn werk, terwijl ik deed wat ik het liefst doe? En waarom lukte het me niet om dat te veranderen?

Op een bepaald moment zat ik er helemaal doorheen. Mijn huisarts adviseerde om een paar weken rust te nemen. Daar schrok ik van. Ik dacht dat het nog wel meeviel. Maar die break en de gesprekken met de huisarts leerden me ook een les: om hard te kunnen werken heb je ook dat gevoel van moeiteloos werken nodig. Zodat je de balans houdt tussen je energie besteden (hard werken) en jezelf opladen (moeiteloos werken). Zo simpel was het dus ….

Noodzaak van flow

Herken je dat? Je bent met iets bezig en voor je het weet ben je een paar uur verder. Dit is een teken dat je in de flow bent. En in de flow zijn, iets doen waarvan je je batterij weer oplaadt, heb je als mens nodig. Niet alleen op je werk, maar ook thuis.

Waarom is het zo belangrijk? Omdat je simpelweg jouw batterij niet voldoende oplaadt  door alleen goed te slapen en gezond te eten. Daar redt je het wel een tijdje mee. Maar vooral in een drukke en meer stressvolle periode in je leven, is dat onvoldoende. Dan komt er te veel druk op je energiebalans te staan. Uiteindelijk gaat het dan een keer mis. En dat was precies de reden waarom ik bij de huisarts terecht kwam.

Ontdek jouw flow-activiteiten

Als ik een stuk moet schrijven, lukt dat het best als ik in de flow zit. Dan komt het moeiteloos op papier. Wat zijn jouw flow-activiteiten? Deze vragen kunnen helpen om ze te ontdekken:

  • Bij welke activiteit heb jij het gevoel dat de tijd voorbij vliegt?
  • Van welke activiteit word je helemaal tevreden en gelukkig?
  • In welke activiteit kun je jezelf verliezen?
  • Wat helpt jou om je af te leiden van je zorgen en om niet te piekeren?
  • Wat doe je het liefst als je tijd voor jezelf hebt?
  • Wat deed je als kind het liefst?

Kijk dan eens of je die flow-activiteiten vaker in je dag en week kunt inpassen. Het is fijn als je dat thuis en op je werk kan. Maar dat hoeft niet. Het gaat er simpelweg om dat je jouw energiebalans in evenwicht houdt. Zodat je niet alleen energie aan het besteden bent, maar vooral zorgt dat je energie weer voldoende aangevuld wordt.

Werken vanuit flow

Ik werk sinds een aantal jaren bewust meer vanuit flow. Door thuis en in mijn werk tijd te plannen voor klussen en activiteiten die mijn batterij opladen. Door klussen die me energie geven en kosten af te wisselen op een dag.

In mijn werk besteed ik bepaalde taken uit die mij te veel energie kosten. Dat is een bewuste keuze. En ik blok elke week tijd in mijn agenda voor klussen waarvan ik in de flow kom. Bijvoorbeeld schrijven. Daar maak ik dus letterlijk tijd en ruimte voor.

Voldoening, energie en rust

Ik weet inmiddels wat ik nodig heb om in de flow te komen en op welk moment dat het beste lukt. En doordat ik de balans heb gevonden, merk ik dat ik veel vaker met voldoening terugkijk op mijn dag. Ik bereik betere resultaten en het voelt niet als werken. Wat wil je nog meer?

Wat ga jij doen om je energiebalans meer in evenwicht te krijgen? Ik lees graag jouw reactie en ervaringen.

Ik wens je een energieke en moeiteloze dag!

Liefs,

Manita

PS. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via Facebook en LinkedIn. Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *