Diep van binnen weet je best dat je wat aardiger voor jezelf mag zijn. Dat je de lat niet altijd zo hoog hoeft te leggen. Dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn. Dat je niet voor iedereen hoeft te zorgen. En wel wat vaker aan jezelf mag denken.
Maar toch ….
Als je echt stilstaat bij hoe streng je soms voor jezelf bent, dan schrik je waarschijnlijk. Wat voor lelijke gedachten je over jezelf hebt. Hoe je tegen jezelf praat in gedachten. Wat je van jezelf verwacht en eist. Hoe je jezelf steeds een schop onder je kont geeft.
En waarom? Waarom vraag je zo veel van jezelf? Je weet dat het onnodig is. Je weet dat je ermee mag stoppen en toch blijf je het doen.
Aardig zijn voor anderen
Terwijl je tegen de mensen om je heen altijd aardig bent. Je maakt tijd voor je partner als die een luisterend oor nodig heeft. Je doet iets aardigs voor je zieke buurvrouw of een familielid. Je helpt een collega als die een klus niet af krijgt. Je moedigt je vriendin aan als ze onzeker ergens over is. Dat vindt je niet meer dan normaal.
Waarom gedraag je je zo dan niet ook tegen jezelf? Waarom ben je voor iedereen een goede vriendin, behalve voor jezelf?
Nature and nurture
Voor een deel komt dat door hoe je als vrouw in elkaar zit. Je bent gericht op de ander, meer dan op jezelf. Je bent vindt het leuk om voor anderen te zorgen. Je bent gewend om met anderen rekening te houden. Dan is het niet raar dat je je verliest in het zorgen voor en steunen van een ander. En dat je jezelf op een lagere plek zet.
Die natuurlijke neiging wordt nog eens versterkt door onze opvoeding en de maatschappij waarin we leven. Je leert als jong meisje hoe je voor een gezin en huishouden moet zorgen. Je krijgt allerlei normen mee in je opvoeding en op school over hoe het onze maatschappij hoort. Die hebben grote invloed op hoe je je gaat gedragen, maar werken ook onbewust mee in je gedrag en de keuzes die je maakt.
Stilstaan
Daarom is het goed om af en toe stil te staan bij jouw gedrag en keuzes. Zijn ze nog wel van jou of heb je je te veel laten meeslepen in wat anderen van je verwachten? Ben je gelukkig met hoe de dingen nu gaan of wil je iets veranderen? En wat wil je dan vanaf nu anders doen?
Ook ik doe dat regelmatig. In de periode na Kerst en Nieuwjaar ben ik altijd een aantal weken vrij. Na alle drukte en afspraken rondom de feestdagen neem ik bewust tijd voor mezelf. Tijd om me terug te trekken. Om voor mezelf te zorgen. Om de dingen te doen waar ik zin in heb. Om tot rust te komen en te reflecteren. Daaruit ontstaat vaak mijn intentie voor het nieuwe jaar. Voor 2022 is dat: Ik ben mijn eigen beste vriendin.
Hoe word je je eigen beste vriendin?
Okay. Het klinkt mooi. Maar hoe doe je dat dan ‘je eigen beste vriendin worden’?
- Accepteer jezelf zoals je bent. Wees wat minder kritisch op jezelf. Je bent maar een mens en een mens maakt fouten of doet onhandige dingen. Je hoeft niet te veranderen. Je bent al goed zoals je bent.
- Leg de lat wat lager. Niet alles wat je doet, hoeft altijd perfect te zijn. Een 7 is ook goed genoeg. Leer genoegen nemen met minder dan perfect. Daardoor hou je tijd en energie over voor andere dingen.
- Word je eigen cheerleader. Moedig jezelf aan als je voor een lastige klus staat. Vertrouw erop dat je het kunt. En word niet boos op jezelf als het niet goed gaat. Je hebt het geprobeerd; volgende keer beter.
- Geef jezelf wat vaker een compliment. Geef jezelf bewust een compliment of schouderklopje als je iets aardigs gedaan hebt. Of als iets gelukt is waar je vooraf je twijfels over had. Niets dat meer motiveert dan dat.
- Maak tijd voor jezelf. Gun jezelf elke dag tijd om iets te doen waar je blij of gelukkig van wordt. Je maakt zo veel tijd voor anderen, dan heb je dat kwartier voor jezelf meer dan verdiend.
- Doe iets aardigs voor jezelf. Verwen jezelf wat vaker met iets wat je lekker of mooi vindt. Het hoeft niet groot te zijn. Een bosje bloemen, iets lekkers bij de koffie, dat boek wat je graag wilt lezen.
Aandacht geven
Ik ga deze zes punten dit jaar bewust aandacht geven. Want ook ik ben gewoon een mens. Ook al weet ik – net als jij – heel goed wat het beste voor me is. Weten en doen zijn en blijven twee verschillende dingen. Dus ook ik heb nog veel te leren. In de komende maanden komen deze zes punten dus vast nog wel een keer voorbij in mijn blogs.
Wat helpt jou om je eigen beste vriendin te worden?
Wat houdt jou nog tegen om dat te gaan doen?
Laat het me weten in een reactie onder dit blog.
Liefs,
Manita
P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.
Gisteren weer gemerkt dat ik wat liever voor mijzelf mag zijn. Doordat ik een minder leuk bericht kreeg dacht ik, ik koop mooie bloemen voor mijzelf. Ondanks de tegenslag ben ik goed op weg. Veel zaken worden bevestigd en geeft mij weer overzicht. De blogs van jou Manita geven mij inzicht in mijzelf. Dank ! X
Het is inderdaad jammer dat we nog zo vaak streng voor onszelf zijn. Mooi om te lezen dat je dit herkent en goed op weg bent. Het is al een enorme stap dat je je ervan bewust bent dat je het doet. Daar begint de verandering mee. En fijn om te horen dat mijn blogs je inzicht geven. Ik ben gewoon de spiegel. Jij hebt het lef om er in te kijken. Dus eigenlijk is het een compliment voor jou, lieve Lies.