fbpx

Weg met die bescheidenheid

door | 6 reacties

Herken je dat? Iemand geeft je een compliment en je voelt je ongemakkelijk. Je wuift het weg. Je maakt het kleiner. Je hebt die klus niet alleen geklaard. Het stelt niet zo veel voor wat je gedaan hebt. Dat jurkje is nog een oudje. Je doet er alles aan om het compliment te ontkrachten. Waarom toch?

 

Valse bescheidenheid

Vrouwen zijn een meester in bescheidenheid. We maken onszelf kleiner dan we zijn. We vergelijken ons continu met anderen. We bagatelliseren onze inzet en prestaties. Onze successen zijn niet onze verdienste, maar die van het team. We twijfelen aan ons eigen kunnen. We geven onze mening niet, ook hebben we ideeën hoe het beter kan. Kortom, we hebben last van valse bescheidenheid.

Jezelf zien

Hoe zou het zijn als jij jezelf meer op waarde zou schatten? Als jij jezelf zou zien met al jouw kwaliteiten? Als je zou genieten van een compliment. Als je simpelweg ‘dank je wel’ zou kunnen zeggen, zonder jouw rol kleiner te maken. Als je voluit ‘ja’ zou zeggen tegen die uitdagende klus, omdat je in jezelf en jouw kunnen gelooft.

Gezien worden

Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze niet gezien worden. Dat anderen hen niet op waarde weten te schatten. Maar hun eigen bescheidenheid zit hen in de weg. Zij zien zichzelf niet voor wat ze zijn. Zij zien hun eigen toegevoegde waarde niet. Zij zien niet hoe bijzonder en uniek hun rol en bijdrage is. Ze zijn blind voor hun eigen grootsheid. Dat is de reden dat ze niet gezien worden.

Blinde vlek

Ken jij jouw blinde vlek? Die kwaliteit of eigenschap die je zelf normaal vindt, maar waar anderen je om bewonderen? Iets wat jou moeiteloos afgaat zonder dat je beseft hoe bijzonder dat is? Waar je nooit bij stilstaat, maar als vanzelfsprekend beschouwt?

Ze zijn soms lastig te herkennen, jouw kwaliteiten en talenten. Voor jou is het immers normaal en vanzelfsprekend dat je kunt wat je kunt. Je doet het moeiteloos, zonder nadenken, zonder erbij stil te staan. Je gaat ervan uit dat de ander dat ook kan. Je beseft niet dat misschien helemaal niet zo is. Dat het een unieke kwaliteit van jou is.

Ontdekken

Hoe ontdek je jouw blinde vlekken dan? Die kwaliteiten en talenten die jij hebt en die jou uniek maken. Je kunt dat op een aantal manieren doen.

 1. Ga eens voor jezelf na wat jij leuk vindt om te doen en waar jij energie van krijgt. Vaak zit daar een kwaliteit in verborgen.
 2. Vraag aan je omgeving waar zij jou sterk in vinden. Luister alleen maar en ben nieuwsgierig naar de antwoorden. Wat ziet de ander in jou?
 3. Kijk naar situaties waarin je succesvol was en op je best was. Waar kwam dat door? Wat deed je toen?
 4. Kijk terug op de moeilijke situaties of periodes die je in je leven meegemaakt hebt. Wat maakte dat je die overwonnen hebt?
 5. Sta stil bij jouw rol en bijdrage die jij op je werk of privé hebt. Zorg jij bijvoorbeeld voor rust, duidelijkheid of harmonie. Of ben jij degene die anderen motiveert. Dat zegt iets over jouw kwaliteiten.
 6. Ga na wat voor jou belangrijke waarden zijn. Principes die voor jou gelden, die je meegekregen hebt vanuit je opvoeding of die je later hebt ontwikkeld. Bijvoorbeeld: eerlijkheid, onafhankelijkheid, vrijheid. Aan elke waarde is een kwaliteit verbonden.
 7. Doe een test. Er zijn op internet meerdere testen te vinden om jouw talenten en kwaliteiten te ontdekken. Ik gebruik in mijn programma’s de VIA-test.

Jouw grootsheid

Ik heb inmiddels veel van mijn blinde vlekken en unieke kwaliteiten ontdekt. Door steeds bezig te zijn met mijn eigen ontwikkeling. Door zelfonderzoek te doen. Door mijn omgeving te vragen om feedback. Door open en nieuwsgierig te zijn. Door te experimenteren. Door fouten te maken en daarvan te leren.

Het heeft mij in mijn kracht gezet. Me meer zelfvertrouwen gegeven, meer focus op wat ik wil in mijn leven. Maar ook wat ik niet meer wil, welke dingen ik los wil laten. Het helpt me om de juiste keuzes te maken. En dat brengt me dichter bij mezelf. Bij mijn eigen unieke grootsheid. Iets waar ik elke dag dankbaar voor ben.

Ben jij er klaar voor om jouw bescheidenheid achter je te laten? Vind je het fijn om samen de eerste stap te zetten? Meld je dan aan voor mijn Ontdek je Krachtige Zelf-sessie. Zodat ook jij jouw grootsheid leert omarmen en dichter bij jouw krachtige zelf komt.

Voor nu wens ik je een stralende dag!

Liefs,

Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

6 Reacties

 1. Mirja

  Zo herkenbaar en vanzelfsprekend als je het leest. Het in de praktijk toepassen vraagt nogal wat. Mooi blog Manita!

  Antwoord
  • Manita Lemmens

   Dat is het vaak ook, Mirja. Eigenlijk weet je veel dingen wel, maar sta je er niet zo bewust bij stil. De kunst is om klein te starten, met één tip bijvoorbeeld.

   Antwoord
 2. Kit

  Mooi Manita en heel herkenbaar. Mooi dat je omschrijft dat je blinde vlekken juist je talenten kunnen zijn. Ik interpreteerde blinde vlekken vaak met iets negatiefs in mezelf. Zoals jij het nu omschrijft heb ik het nog nooit bekeken. Dankjewel voor je mooie blog!

  Antwoord
  • Manita Lemmens

   Fijn dat je jouw blinde vlekken nu anders ziet, Kit.

   Antwoord
 3. Mieke

  Mooi Manita. Dit biedt vrouwen een mooie handreiking om te starten met te ontdekken dat het fijn is om dankjewel zeggen als iemand je een complimentje maakt over je kwaliteiten, talenten, of dat leuke jurkje 🙂

  Antwoord
  • Manita Lemmens

   Inderdaad Mieke. En om het toe te voegen aan hun schatkist met alle bijzondere kwaliteiten en talenten die ze nog meer hebben.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *