fbpx

Wat iets voor een ander doen je brengt

door | 0 Reacties

Vind jij het heerlijk om iets voor een ander te doen? Vergeet je nooit een kaartje te sturen voor een verjaardag? Ben je altijd bereid om iemand te helpen? En word je blij als je ziet hoe heerlijk de ander dat vindt? Hoe de ander ervan geniet?

 

Natuurlijke neiging

Als vrouw ben je van nature geneigd om voor anderen te zorgen en hen te helpen. Het is dus ook niet zo vreemd dat je er blij van wordt als je dat kunt doen. Daarbij speelt er ook nog een ander fenomeen mee. Door iets voor een ander te doen, heb je het gevoel dat je iets goeds doet. Je kunt een verschil maken voor de ander. Hoe groot of klein dan ook. Door de ander te verrassen en hem of haar een moment van blijdschap te bezorgen. Door iemand een compliment te geven, zodat de ander zich gewaardeerd voelt. Door te helpen met een lastige klus, waardoor die sneller geklaard is.

Geven maakt gelukkig

Maar het levert jou ook wat op. Van geven word je namelijk gelukkiger.

Vooral als je door iets kleins als je tijd of aandacht te geven een ander kan helpen. Juist die kleine dingen maken het verschil. Even naar je vriendin luisteren als ze haar verhaal kwijt wil. Een boodschap meenemen voor je buurman die slecht ter been is. Je collega helpen met een klus die hij vervelend vindt. Vaak zijn het dingen die jou geen moeite kosten terwijl de ander er tegenop ziet of het zelf niet kan. En het mooie is: je krijgt er nog energie van ook. Het geeft voldoening en het zorgt er voor dat je je beter voelt.

Paradox

En de paradox is, dat het nog beter werkt als je even niet zo lekker in je vel zit. 

Als je een rotweek hebt gehad op je werk. Als je ruzie hebt gehad met je zus. Als je moe en geïrriteerd bent en geen gezeur meer aan je hoofd wilt. Als je jezelf zielig vindt. Als alles en iedereen lastig, vervelend en moeilijk doet. Als je maar blijft piekeren en malen in je hoofd. Als je alleen nog maar beren op de weg ziet. Als je alleen maar met jezelf bezig bent en je wereld heel klein wordt.

Juist dan zit de oplossing in iets voor een ander te doen.

Iets betekenen

Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je te veel op jezelf en je eigen zorgen gericht bent, je je eenzamer, onrustiger en ontevreden voelt. Dus als je in je zelfgemaakte put zit, helpt het niet om alleen maar met jezelf bezig te zijn. Dan zak je er alleen maar dieper in. Je helpt jezelf dan het meest door je te richten op een ander.

Je voelt je dan juist beter als je iets kunt betekenen voor anderen. Als je dingen doet die je ertoe doen. Als wat je doet bijdraagt aan een hoger doel, iets buiten jou zelf. Dat geeft je leven weer zin. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar het is wel waar.

Iets doen voor de ander

Kijk maar eens naar jezelf. Waardoor voel jij je beter als je down bent? Waar wordt jij op zo’n moment echt blij van? Grote kans dat dat dingen zijn die te maken hebben met iets voor een ander doen. Koken voor je partner die laat thuis komt van zijn werk. Even die vriendin bellen die een lastige tijd op haar werk heeft om haar een hart onder de riem te steken. Een kaartje sturen naar je tante die ziek is.

Het relativeert je eigen zorgen. Maar het zorgt er ook voor dat je iets positiefs terug krijgt. Je partner die het heerlijk vindt dat hij meteen aan tafel kan. Je vriendin die opgelucht is omdat ze haar verhaal kwijt kan.

Dus hoe moeilijk je het op dat moment misschien ook vindt: stop met zelfmedelijden en zielig doen en ga iets voor een ander doen. Want je doet het vooral ook voor jezelf!

Maak er een stralende dag van!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *