fbpx

Ben jij de kleurrijke vlinder tussen de grijze motten?

door | 0 Reacties

“Wat heb jij een sexy jurkje aan vandaag”. Je kijkt verbaasd op naar je collega. Je staat bij de koffie-automaat in gedachten de dag door te nemen. En dan krijg je dit. “Hoezo, sexy jurkje? Het is gewoon een jurk. Is daar iets mis mee?” Terwijl je terugloopt naar je kantoor en begint aan je werkdag blijft zijn opmerking door je hoofd spoken.

 

Jij vindt het gewoon vrouwelijk

Je kleedt je de laatste tijd wat anders, meer vrouwelijk. En het is niet de eerste keer dat een mannelijke collega een opmerking maakt over wat je draagt. Het zorgt ervoor dat je gaat twijfelen of je nieuwe kledingstijl wel kan op je werk. Of je collega misschien gelijk heeft, dat dit jurkje te sexy is.

Maar dit is wie jij bent. Dit is wat jij het liefst draagt en waar jij je goed in voelt. Ook al weet je dat je in dit mannenbolwerk van grijze en blauwe pakken met keurige stropdassen daardoor opvalt. Als een kleurrijke vlinder tussen de motten.

 

Het past bij jou

Waarom zou je niet aantrekken wat bij jou past? Waarom zou je je conformeren aan een norm die door je mannelijke omgeving bepaald wordt? Want je bent nu eenmaal een vrouw. Je bent anders. Je hebt een andere lichaamsbouw. Je hebt een andere smaak. Je draagt misschien liever jurken dan broeken. Je houdt van mooie kleuren. Niets mis mee.

Sterker nog: gewoon doen. Want je voelt je beter als je kleding draagt die bij je past. Waar je je prettig in voelt. Waar je zelfvertrouwen van krijgt. Daar wordt je werk alleen maar beter door. Dus waarom maakt zo’n opmerking zo veel bij je los?

 

Opvallen doe je toch al

Het gaat over erbij horen. Over geaccepteerd worden. Over niet opvallen op de ‘verkeerde’ manier. En blijkbaar is de kledingkeuze van vrouwen op het werk nog wel een ding. Blijkbaar is je vrouwelijk kleden een aanleiding voor opmerkingen en grapjes, vaak van mannelijke collega’s.

Maar ook een manier om jou als vrouwelijke manager weg te kunnen zetten als anders. Als minder zakelijk, minder goed, minder serieus of welk oordeel er ook aan gekoppeld is.

 

Je bent namelijk goed in wat je doet

Maar eigenlijk is het een manier om jou als vrouw klein te houden. Omdat je een bedreiging bent. Omdat je je werk heel goed doet. Omdat daar niets op aan te merken is. Dus dan zoeken je collega’s het in andere dingen. Dingen die jou kwetsbaar maken. Die jou doen twijfelen aan jouw kwaliteiten. Aan jouw kennis en kunde als manager. Aan jouw kijk op management en leidinggeven.

En dat is wel het laatste waar je over hoeft te twijfelen. Want je zit niet voor niets in de functie waar je nu zit. Daar doet geen enkel kledingstuk iets aan af.

 

Of je nou een jurk aan hebt of een pak

“Wat heb jij een sexy jurkje aan vandaag”. Je kijkt glimlachend op naar je collega. “Dank je. Ik vind deze zelf ook heel leuk. Jouw stropdas is wel gewaagd vandaag, Henk. Ik weet niet of die wel kan.” Genietend van je eerste slok koffie loop je terug naar je kantoor. Zo, tijd voor belangrijker zaken.

 

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *