Merk je dat je geen zin meer hebt in dat harde werken? In moeten presteren en afgerekend worden op je resultaten. Ben je het zat dat je altijd van alles moet? Dat je het altijd druk hebt en weinig tijd voor jezelf hebt? Dat je de hele dag met je hoofd bezig bent en dat het nooit lijkt te stoppen? Zelfs als je probeert te ontspannen.
Andere manier
Hoe heerlijk zou het zijn om de dingen die je moet doen op een meer ontspannen manier te doen. Zodat je ze meer tijd en aandacht kunt geven. Zodat wat je doet moeiteloos lijkt te gaan. Om je dag zo in te kunnen delen dat je ’s avonds nog energie over hebt. En om elke dag met een blij en voldaan gevoel in bed te stappen.
Verwaarloosd
Het goede nieuws is dat dat kan. Jouw verlangen is simpelweg een signaal dat er iets uit balans is. Dat je jouw vrouwelijke kant verwaarloosd hebt. Dat je te veel hebt aangepast aan wat de buitenwereld van je vraagt of verwacht.
Dat gaat vaak ongemerkt en geleidelijk. Je doet het omdat je geaccepteerd, gerespecteerd en serieus genomen wilt worden. Het gaat alleen wel ten koste van je zachte, vrouwelijke kant. Die moet ook gevoed worden, anders raak je uit balans.
Gezonde balans
Ieder mens heeft zowel de mannelijke als de vrouwelijke kant in zich. En dat is ook goed. Want je hebt beide kanten nodig om dingen te bereiken in je leven. Maar dan moeten je mannelijke en vrouwelijke kant wel in evenwicht zijn.
Dat betekent dat je allebei de kanten inzet, afhankelijk van de situatie. Dat je soms hard werkt en gedisciplineerd bent, maar dat je dat afwisselt met rust nemen en wat meer vanuit flow werken. Dat je soms je jouw mening doordrukt en dat je op een ander moment mee beweegt. Een gezonde balans dus.
Twee tegenpolen?
Het mannelijke (yang) en vrouwelijke (yin) lijken twee tegenpolen te zijn. Want de mannelijke energie is naar buiten gericht en rationeel. Het gaat over vechten, concurreren, beschermen, kracht en actie. De mannelijke energie is gericht op ‘ik’.
De vrouwelijke energie daarentegen is naar binnen gericht en emotioneel. Het gaat over harmonie, samenwerken, verzorgen, intuïtie en flow. De vrouwelijke energie is dus meer gericht op ‘wij’. Maar feitelijk vullen ze elkaar geweldig aan en kunnen ze niet zonder elkaar.
Nadruk op mannelijke kant
Waar zit dan het probleem? Nou, dat in onze maatschappij vooral de nadruk ligt op de mannelijke energie en kwaliteiten. Dat is het gedrag dat er van je verwacht wordt en dat beloond wordt. Dat is waar je op ‘afgerekend’ wordt. Ook als vrouw. Met als gevolg dat je op allerlei manieren en vaak ongemerkt uit balans raakt.
Je voelt dat je niet meer lekker in je vel zit. Je merkt dat je met tegenzin naar je werk gaat. Je voelt je gespannen, opgejaagd en moe. Je hoofd loopt over van alles wat er nog moet. En je komt niet meer tot rust.
Mechanismen
Hoe komt het dat je – als intelligente, goedopgeleide vrouw – niet ziet dat er iets moet veranderen? Dat je niet op tijd merkt dat je uit balans bent? Dat komt omdat er onbewuste mechanismen aan het werk zijn, waardoor je het niet opmerkt. Maar ook omdat het zo geleidelijk gaat dat je het pas ziet als het te laat is.
Er zijn vijf mechanismen die volgens mij een rol spelen:
1. Je vrouwelijke kracht
Het eerste mechanisme zijn de sterke kanten van een vrouw. Je bent zo gericht op je omgeving, om iedereen tevreden te houden, dat je vergeet dat je er zelf ook nog bent. Je vrouwelijke kracht zit je dus eigenlijk in de weg. Daardoor zet je jouw eigen behoeften aan de kant, doe je wat er van je verwacht wordt en pas je je voortdurend aan. Totdat het gaat wringen en vaak al te laat is.
2. Je opvoeding
Tijdens je opvoeding leer je wat jouw rol als vrouw is, hoe je je hoort te gedragen en wat er van je verwacht wordt. Maar ook wat je vooral niet moet doen. Je leert dus een aantal ‘waarheden’ hoe je de ‘perfecte vrouw’ wordt. Als je je zo gedraagt wordt dat beloond, dus dat ga je doen. Want je wilt geaccepteerd worden en erbij horen.
3. Je mannetje staan
Door de emancipatie in de jaren zestig werd financiële vrijheid voor vrouwen een must. Een vrouw moet voor zichzelf kunnen zorgen, zodat ze niet afhankelijk is van een man. De carrièrevrouw is geboren. Maar vreemd genoeg wordt wel van die carrièrevrouw verwacht dat ze, naast een goedbetaalde drukke baan, gewoon voor haar gezin en kinderen blijft zorgen. Zo hoort het nou eenmaal ….
4. Jezelf aanpassen
Als je als vrouw financieel onafhankelijk wilt zijn, zul je carrière moeten maken. Dat betekent vaak dat je in een mannenwereld terecht komt. En daar krijg je als vrouw vaak pas respect als je mannelijke eigenschappen laat zien. Het resultaat is dat je je gaat aanpassen. Je gaat hard werken om resultaten te behalen, je staat continu in de actiestand, je wordt rationeler in je besluiten en harder in je oordelen.
5. Je eigen waarheid
Zelfs als je weet hoe het komt dat je uit balans bent en dat beseft dat je kunt kiezen om dat te veranderen, dan is het nog steeds lastig. Dat komt omdat het een patroon is waar je al zo lang in zit dat je al die ‘waarheden’ bent gaan geloven. Het is jouw eigen waarheid geworden. Dit is misschien wel het krachtigste mechanisme dat je tegenhoudt om te veranderen.
Jezelf voeden
Als je merkt dat je uit balans bent, is de oplossing simpelweg om je vrouwelijke kant extra te voeden. Hoe je dat doet? Door meer vrouwelijke yin activiteiten te doen. Denk aan: creatieve dingen, dansen, wandelen in de natuur, yin yoga, meditatie, dagdromen en visualiseren.
Door daar een tijdje bewust en extra aandacht aan te geven, zul je merken dat je je langzaamaan beter gaat voelen. Dat je meer ontspannen bent, dat je energie beter in balans is en dat je meer geniet.
Wat heb jij nodig?
Ik ontmoet veel vrouwen die uit balans zijn. Die niet precies weten hoe dat komt en wat ze nodig hebben om zich weer beter te voelen. Waarschijnlijk herken jij dat ook. Ik hoop dan dat mijn blog je inzicht heeft gegeven hoe dat komt. En handvaten om jezelf te voeden met wat jij nodig hebt.
Ik wens je een stralende dag!
Liefs,
Manita
P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.
0 reacties