Je weet het zeker! Deze keer ga je het volhouden. Deze keer lukt het je om dat gezonde eetpatroon vol te houden. Vanaf nu ga je elke dag een half uur wandelen of yoga doen. En neem je elke dag een kwartier voor jezelf. ….. Totdat er toch weer de klad in komt.
Boos op jezelf
Je baalt ervan. Het frustreert je. Hoe kan het dat het je steeds maar niet lukt? Je bent boos op jezelf, omdat je het niet vol kunt houden. Als je eerlijk bent vindt je jezelf een zwakkeling. Zo moeilijk is het toch niet om die ene gewoonte te veranderen? Om elke dag een kwartier tijd vrij te maken? En om het dan vol te houden?
Excuses
Maar ja, je hebt het ook heel erg druk. Je hebt nu andere dingen die belangrijk zijn. Het is ook niet het goede moment om het te doen. Je hebt nu andere prioriteiten. Het komt vast vanzelf goed als je straks op vakantie bent geweest. Dan heb je weer meer energie en kun je het makkelijker volhouden.
Maar diep van binnen weet je dat het gewoon excuses zijn.
De menselijke natuur
Laten we eerlijk zijn: veranderen is gewoon lastig. Nieuwe gewoonten aanleren kost tijd en energie. Het vraagt om commitment en focus. En het gaat tegen onze menselijke natuur in. Want alles wat we kennen en weten is veilig. Alles wat nieuw en onbekend is, schrikt ons af. Bovendien zijn we gewoontedieren, doen we veel op de automatische piloot. Geen wonder dat veranderen best ingewikkeld is.
Onderdompelen
Ik was heel lang jaloers op vrouwen die ’s ochtends tijd voor zichzelf hadden. Om yoga te doen, om te mediteren, om te schrijven en even rustig te zitten met een boek. Ik probeerde het jarenlang, maar het lukte me nooit om het vol te houden.
Totdat ik in 2016 op yogavakantie ging. Een week lang deed ik drie keer per dag, op vaste tijdstippen, een uur yoga en meditatie. Ik merkte wat het met me deed. Ik voelde me ontspannen. Ik zat lekkerder in mijn vel (letterlijk en figuurlijk). Ik werd leniger en krachtiger. Ik voelde me stukken beter na die week. En dat wilde ik vasthouden.
Positieve verslaving
Mijn yogavakantie had gezorgd voor een nieuwe positieve verslaving. Ik wilde het gevoel vasthouden en wist wat daarvoor nodig was. En het gekke was dat het ineens wel lukte. Dat ik het moeiteloos vol kon houden. Dat ik met gemak eerder opstond voor mijn oefeningen. Dat ik het miste als ik het een dag noodgedwongen moest overslaan.
Moeiteloos volhouden: 15 tips
Het geheim van moeiteloos volhouden zit volgens mij in kleine dingen. Dingen die het makkelijker maken om wel te veranderen. Waarmee het wel lukt om die nieuwe gewoonte vast te houden. Of dat nu elke dag een half uur wandelen is, gezonder eten of tijd nemen voor jezelf.
Ik heb ze voor je op een rij gezet.
- Zorg dat je gemotiveerd bent om te veranderen. Het gaat niet werken als je iets gaat doen omdat je denkt dat een ander dat van je verwacht of vraagt. Kies bewust en voor iets wat je zelf echt wilt veranderen of wat je meer wilt doen.
- Kies voor één verandering tegelijkertijd. Dat zorgt dat je al je aandacht en energie op dat ene ding kunt focussen. En dan is de kans groter dat het je lukt om het vol te houden.
- Maak duidelijke afspraken met jezelf. Wat wil je bereiken? Hoe pas je het in in je leven? Wanneer ga je ermee beginnen? Hoe lang ga je het in ieder geval doen?
- Vertel het aan anderen. Het helpt om uit te spreken wat je wilt veranderen, welke nieuwe gewoonte je wilt aanwennen. Anderen kunnen daar rekening mee houden, je steunen en aanmoedigen. En voor jezelf heb je dan een stok achter de deur.
- Begin klein (geisha stapjes). Maak wat je wilt veranderen zo klein mogelijk, zodat het haalbaar is en je snel resultaat ziet. Liever 5 kleine stapjes, dan 1 grote die niet lukt. (Zie ook mijn blog over de kracht van geisha stapjes.)
- Begin met iets dat je graag wilt. Dat maakt dat je gemotiveerd bent om het ook echt te veranderen. En het helpt als het even tegenzit. Je bent dan meer gedreven om het nog een keer te proberen.
- Zorg dat je verslaafd raakt. Het helpt als je jezelf even kunt onderdompelen in je nieuwe gewoonte. Als je er even heel intensief mee bezig bent. Dan weet je weer wat het je oplevert en is het makkelijker om ermee door te gaan.
- Doe het op een vast moment. De mens is een gewoontedier. Je kunt daarvan gebruik maken door je nieuwe gewoonte op een vast moment van de dag te gaan doen. Zo wordt het routine en een automatisme.
- Koppel het aan een andere gewoonte. Als je je nieuwe gewoonte koppelt aan een andere vaste gewoonte die je al hebt, dan helpt dat om eraan te denken en het te (blijven) doen. Denk aan je ochtendroutine en vaste eetmomenten die je hebt.
- Maak het zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk. Zorg dat het leuk en eenvoudig is om je nieuwe gewoonte te gaan doen. Leg de spullen die je nodig hebt voor het grijpen, zorg voor een vaste (rustige) plek, koop een mooie yogamat of een bijzonder schrijfboekje.
- Accepteer dat dingen soms anders lopen. Ondanks je voorbereidingen en plannen gaat het misschien anders dan je gedacht had. De kunst is om dan niet bij de pakken neer te zitten, maar dat te accepteren. Maak een bewuste keuze: ga je toch door of is het beter om op een ander moment opnieuw te starten.
- Accepteer dat het misschien niet meteen lukt. Veranderen is lastig zoals gezegd. Dus hou er rekening mee dat het je misschien niet meteen lukt om je nieuwe gewoonte vol te houden. Ben niet te streng voor jezelf. Je bent ook maar een mens.
- Blijf gewoon doorgaan. De crux is dat je in beweging blijft. Dus is het een dag niet gelukt om te wandelen; morgen is er weer een dag. Eén keer overslaan betekent niet dat alles voor niets is geweest. Je hebt elke dag weer een nieuwe kans om je de nieuwe gewoonte eigen te maken. Dus ga vooral door.
- Sta regelmatig stil bij wat het je oplevert. Het is ontzettend motiverend om te beseffen wat de verandering jou oplevert. De rust die je erdoor voelt. De extra energie die je ervan krijgt. Het feit dat je strakker in je vel zit. De complimenten van anderen. Sta daar dus af en toe bij stil, vooral als het even tegenzit.
- Zorg voor voldoende variatie. De ene mens houdt van routine en de andere van variatie. Als je het vervelend vindt om elke dag hetzelfde rondje te lopen of dezelfde oefeningen te doen, zorg dan dat je wat alternatieven hebt. Dat maakt het afwisselend en leuker.
Mijn ochtendroutine
Inmiddels zijn mijn 5 minuten yoga-oefeningen na het opstaan uitgegroeid tot een hele nieuwe ochtendroutine van bewegen, mediteren en schrijven. Waarvoor ik de ene keer een kwartier de tijd neem en de volgende dag een uur. Waarbij ik soms een actieve work-out doe of een stevige wandeling maak en dan weer zachte yin-yoga.
Maar het maakt niet uit hoe lang of hoe kort het is. Het gaat erom dat ik het elke dag weer doe. Want ik weet dat me dat productiever en energieker maakt de rest van de dag. En dat zorgt er voor dat ik het moeiteloos vol kan houden.
Wat gaat jou helpen om die nieuwe gewoonte vol te houden? Ik lees het graag in de reacties.
Ik wens je een stralende en energieke dag!
Liefs,
Manita
P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.
0 reacties