Soms merk je dat je krampachtig aan dingen vasthoudt. Aan bepaalde gewoontes die je al jaren hebt. Aan een baan waar je geen voldoening meer uit haalt. Aan een relatie of vriendschap die je geen energie meer geeft. Je weet wel dat het beter is om het los te laten of er een punt achter te zetten. Toch is het moeilijk om het echt los te laten.
Zekerheid
Zoals de wind in de herfst aan de blaadjes rukt, zo voelt het soms ook als je iets of iemand los moet laten. Je wilt het eigenlijk niet. Je biedt uit alle macht weerstand. Je klampt je eraan vast. Want het geeft je zekerheid. Het is veilig en vertrouwd. En je weet niet wat er gebeurt als je loslaat. Wat je ervoor terugkrijgt. Logisch dat loslaten zo moeilijk is.
Achterlaten
Maar stel je eens voor dat je het wel zou doen. Dat je bepaalde dingen achter je zou kunnen laten. Gewoontes die geen doel of nut meer hebben. Gedrag dat je stress of onrust oplevert. Mensen die je alleen maar energie kosten. Een relatie of baan die niet meer goed voor je is. Hoe zou je je dan voelen? Welke keuze zou je dan maken?
Vasthouden en loslaten
Vasthouden en loslaten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je moet eerst iets vasthouden voor je het kunt loslaten. Je moet het gevoeld en ervaren hebben. Je moet het een tijdje in je handen gehouden hebben. Dan pas weet je of het bij jou past. Of het iets is wat jij vast wilt houden. Of dat je het weer los wilt laten.
Onbewuste keuzes
Ongemerkt komen er allerlei dingen in je leven waar jij niet bewust voor kiest. Waarvan je niet beseft waar je ‘ja’ tegen zegt. Een taak op je werk die op den duur ‘jouw taak’ wordt. Een eenmalige afspraak die een wekelijkse verplichting wordt. Een zorgtaak waar jij jarenlang verantwoordelijk voor bent. Een vriendschap die leuk begint maar uiteindelijk niet brengt wat je ervan verwacht. En dan is het moeilijk om daar vanaf te komen.
Opgeven
Loslaten betekende voor mij heel lang opgeven. Zeggen dat ik iets niet wilde, was voor mij hetzelfde als zeggen dat ik iets niet kon. Taken teruggeven omdat ik het te druk had, was een teken dat ik niet goed kon plannen. Een doodgebloede vriendschap beëindigen betekende dat ik niet goed genoeg mijn best had gedaan. Kortom, opgeven was niet iets wat in mijn woordenboek voorkwam.
Noodgedwongen
Totdat het me boven het hoofd groeide: mijn werk, de zorg voor mijn ernstig zieke vader, een nieuwe relatie. De huisarts was heel duidelijk. Ik stond op de rand van een burn-out. Naast alles wat ik al op mijn bord had, was dit de druppel. Ik moest dingen loslaten. Noodgedwongen.
Lesje loslaten
Loslaten betekende dat ik geen tijd meer stak in vriendschappen die me geen energie gaven. Dat ik taken en projecten op mijn werk teruggaf die niet bij mijn functie hoorden. Dat ik een deel van de zorg voor mijn vader uitbesteedde. Dat ik ‘nee’ leerde zeggen tegen dingen die me te veel tijd en energie zouden kosten.
Loslaten is ….
Omdat ik geen keuze had, leerde ik heel snel om los te laten. En ik ontdekte dat loslaten zo gek nog niet is. Mijn definitie van loslaten veranderde. Ik zag het niet langer als opgeven, maar als ruimte en andere keuzes maken. Nu betekent loslaten voor mij:
- Kiezen voor de echt belangrijke dingen en mensen in mijn leven.
- Ruimte maken voor nieuwe dingen.
- Achter me laten wat niet meer bij me past.
- Een nieuwe plek voor mezelf creëren.
- Mezelf meer vrijheid gunnen om de dingen te doen die ik wil.
- Bewust afscheid nemen van de dingen die niet goed voor me zijn.
- Mezelf de ruimte geven om andere keuzes te maken.
- Vertrouwen hebben dat ik er iets beters voor terugkrijg.
Signalen van je lijf
Ik weet niet of je het herkent, maar ik voel het letterlijk in mijn lijf als ik te veel aan het vasthouden ben. Mijn schouders staan omhoog en zijn gespannen. Mijn kaken en handen zijn voortdurend verkrampt. Ik krijg hoofdpijn en spierpijn op de raarste plekken. Mijn maag zit in een knoop. Inmiddels herken ik de signalen.
Zelfonderzoek
Voor mij is het een teken dat ik bij mezelf te rade moet gaan wat me dwarszit. Dat het tijd is voor wat zelfonderzoek. Dat doe ik door mezelf deze vijf vragen te stellen:
- Waar wil ik zo graag grip op houden? Wat ben ik bang om los te laten?
- Wat levert het me op dat ik eraan vasthoud? En wat kost het me?
- Wat zou er gebeuren als ik het loslaat?
- Wat zou ik doen als ik met niemand rekening hoefde te houden?
- Wat houdt me tegen om dat te doen?
Afweging
Deze vragen helpen je om de situatie goed vast te houden, van alle kanten te bekijken en dan te beslissen wat je ermee gaat doen. Ga je het loslaten of kies je ervoor om het in één of andere vorm vast te houden. Ga je er nog een laatste keer in investeren of is het goed geweest. Levert het je nog wat op of kost het je vooral iets. Dat is een afweging die jij alleen kunt maken.
Opluchting
Vooral bij ingrijpende beslissingen merk ik direct het effect van het loslaten. Het opzeggen van mijn veeleisende baan voelde alsof er letterlijk een last van mijn schouders was gevallen. De stap om als zelfstandig coach te gaan werken zorgde dat de constante knoop in mijn maag verdween. Ondanks alle onzekerheid voelt het loslaten dan als een opluchting. En ik ga er letterlijk beter van in mijn vel zitten.
Herken jij dit krampachtig vasthouden? Worstel je met iets waarvan je voelt dat je het beter los kunt laten? Laten we dat dan samen onderzoeken. Meld je aan voor mijn gratis Ontdek je Krachtige Zelf-sessie en ontdek hoe jij in beweging kunt komen. Je kunt direct een afspraak in mijn agenda plannen.
Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten.
Liefs,
Manita
P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.
0 reacties