fbpx

Vergeet je jezelf niet?

door | 0 Reacties

Je hebt het vreselijk druk. Thuis met de feestdagen in het verschiet. Op je werk om alles af te ronden voor de kerstvakantie. Dus je doet nog beter je best om zo strak mogelijk te plannen. Je maakt tientallen lijstjes om maar niets te vergeten. Je hoofd loopt over. Je slaapt slecht en het stressniveau is hoog. Nog even volhouden ……

 

Stug doorgaan

Hoe drukker je het hebt, hoe meer je het gevoel hebt dat je door moet. Dus dat doe je. Je maakt langere dagen op je werk. Je slaat je sportavond over. Je gaat steeds later naar bed en staat ’s ochtends vroeg op. Je bent het zat, je zucht nog maar eens diep en vermant je weer. Tegen Kerst zit je afgepeigerd op de bank. Eindelijk vrij.

Gewoon genieten

Je snakt naar meer rust. Naar tijd om op te laden en leuke dingen te doen. Naar gewoon genieten van die decembermaand, zonder al dat geren en die stress.

Je weet dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Om tijd voor jezelf te maken. Ook tijdens een drukke periode in je leven. Want pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook voor anderen zorgen. Maar wat je ook doet, je lijkt precies het tegenovergestelde te bereiken. Het is om moedeloos van te worden.

De valkuil

Juist onder stress en druk, verval je vaak in je automatische patronen. Je bent geneigd om al je tijd en energie te steken in je werk, in je gezin en familie. En niet in jezelf. Veel vrouwen vinden het namelijk gemakkelijker om te geven dan te ontvangen.

Dus wat gebeurt er? Je regelt het allemaal zelf in plaats van een ander om hulp te vragen. Je helpt die drukke in plaats van ‘nee’ te zeggen. Jij blijft thuis voor de kinderen, ondanks dat het je vaste sportavond is. Je spreekt toch af met je vriendin, terwijl je eigenlijk behoefte hebt aan een rustig avondje thuis.

Maar daarmee vergeet je de belangrijkste persoon: jijzelf. En dat is precies de valkuil.

Je eigen grenzen

Je bent zo gericht op anderen, op hun behoeften en wensen, dat je jezelf vergeet. En daardoor kom je jezelf keihard tegen. Je voelt je opgejaagd. Je raakt steeds meer uitgeput. Je loopt tegen je eigen grenzen aan. Omdat je ze niet serieus neemt, geen ‘nee’ wilt zeggen of de ander niet wilt teleurstellen. Maar daarmee heb je uiteindelijk alleen jezelf.

Vergeet jezelf niet!

Want wie zorgt er dat jouw emmertje vol blijft? Dat jij overeind blijft in alle hectiek? Dat ben jij! Ik weet dat het moeilijk is, maar met deze vijf tips lukt het je vast wel:

  1. Blijf tijd maken om dingen te doen waar je energie van krijgt. Dat uurtje sporten per week of die vaste afspraak met vriendinnen. Blokkeer je agenda daarvoor.
  2. Vraag om hulp. Op je werk, maar ook thuis. Laat de gedacht los dat je alles alleen moet doen en regelen. Anderen willen je best helpen als je dat vraagt.
  3. Stel uit wat je op een later moment kan doen. Het is fijn om bepaalde klussen af te hebben voor het eind van het jaar, maar vraag je af of dat wel echt nodig is.
  4. Maak bewust tijd voor een adempauze. Neem af en toe een korte pauze tijdens de dag en doe vijf minuten niets. Zo krijg je weer overzicht en rust in je hoofd.
  5. Geniet van de kleine dingen. Van een gezellig moment met je gezin, van de opkomende zon op weg naar je werk of een groet van een onbekende op straat.

Ontspannen genieten

Voor mij was de decembermaand ook altijd de meest stressvolle maand van het jaar. Totdat ik merkte dat ik er absoluut niet meer van kon genieten. Ik besloot de lat wat lager te leggen. Om de dingen anders te regelen thuis en op mijn werk, met deze vijf tips in het achterhoofd. Dat gaf me enorm veel lucht. Ik kon weer echt genieten!

Ik wens je een ontspannen aanloop naar de feestdagen, waarin je kunt genieten van tijd met je dierbaren en tevreden terugkijkt op een bewogen maar mooi jaar!

Liefs,

Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *