fbpx

Waarom tot tien kunnen tellen zo handig is

door | 0 Reacties

“Jeetje, wat een rotvent is het …. Trap er toch niet in mens!” roep ik. Met een boze blik kijk ik naar de TV, waar een aflevering van mijn favoriete rechtbankserie speelt. Er wordt iemand belazerd en als er iets is waar ik niet tegen kan, is het dat wel. “Doe eens rustig. Je laat je veel te veel meeslepen”, probeert mijn moeder me te kalmeren. “Meeleven is goed, maar je hoeft je niet zo op te winden. Daar bereik je niets mee.”

 

Je reageert in een reflex

Mijn reactie over wat er gebeurt in die aflevering van de TV-serie komt uit een reflex. Iets maakt een gevoel of emotie bij je los die je niet binnen kunt houden. Je reageert eigenlijk voordat je er over na kunt denken. Je flapt er iets uit tegen je vriendin wat niet handig is. Je bent te open tegen een kennis waarvan je weet dat het een roddeltante is. Je bent ongenuanceerd tegen een collega over hoe hij zijn werk doet. Of je reageert te emotioneel op een opmerking van je manager, omdat die je op dat moment raakt.

 

Dat is niet altijd handig

Of je nu op je werk bent of dat het in een privé-situatie is. Je wilt niemand kwetsen, maar je wilt jezelf ook niet steeds inhouden. Je wilt niet als een bitch overkomen, maar je wilt wel je punt maken. Je wilt je gevoelens niet verbergen, maar je wilt ook niet het stempel ‘emotioneel’ krijgen. Je wilt dat je serieus genomen wordt, zonder dat je met je vuist op tafel moet slaan. Dan is zo’n reflex niet altijd handig.

 

De oplossing: tot tien tellen

Wist je dat de oplossing eigenlijk simpel is? Zo simpel als tot tien tellen. Waarschijnlijk heb je dat als kind al geleerd. En dat was geen gek advies. Want als je tot tien telt voordat je reageert, schakel je jouw reflexen uit en geef je jezelf de ruimte om te kiezen. De emotie zakt en je kunt met wat meer afstand naar de situatie kijken. Je kunt dan bewust kiezen wat je gaat doen:

  • Reageer je wel of niet?
  • Reageer je nu of op een ander moment?
  • Op welke manier ga je reageren?
  • Wat wil je ermee bereiken?

 

Dan kan er iets veranderen

Als volwassene kan ik me nog steeds behoorlijk opwinden als ik vind dat iemand onrecht wordt aangedaan of ongelijk wordt behandeld. Maar ik weet dat me daarover opwinden niets verandert. Wat wel iets verandert, is als ik op mijn manier bijdraag om die ongelijkheid uit de wereld te helpen. Dat is mijn missie als mens en coach.

 

Stralende groet,

Manita

 

PS: Vind je dit blog waardevol? Deel het in je netwerk via de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *