fbpx

Tijd om te genieten

door | 0 Reacties

Herken je dat? Je zit te ontbijten, maar eigenlijk ben je met je gedachten al op je werk. Voor je het weet is je ontbijt op. Je hebt net een lastige situatie met een klant opgelost. Geen tijd om daar bij stil te staan, want het volgende probleem doet zich al weer voor. Je bent altijd druk en afgeleid, met twee dingen tegelijk bezig. Genieten? Daar heb jij geen tijd voor.

 

Meer genieten

Hoe fijn zou het zijn als je wel tijd zou hebben om genieten? Als je ’s ochtends in alle rust en met aandacht aan je ontbijt zit. Als je even stil zou staan bij de reactie van die tevreden klant voordat je weer verdergaat. Als je wel aandacht zou hebben voor een bedankje of een compliment. Als je de tijd zou nemen om vaker te genieten.

Kleine dingen

Niet alleen van grote dingen, maar vooral van de kleine alledaagse dingen in je leven. Van die kop koffie tussen je drukke werkzaamheden door.  Van de warmte van de eerste lentezon. Van de geluiden in de natuur tijdens je wandeling. Van het gelach van kinderen. Van de smaak van een goed glas wijn. Want daar sta je vaak te weinig bij stil.

Plezier

Genieten. Het is een woord dat we veel gebruiken. Iets wat we elkaar regelmatig toewensen. Maar wat is het eigenlijk? Wat bedoelen we er mee? Genieten is bewust plezier beleven aan dingen die je een goed gevoel geven.

Bewust doen

Genieten is dus niet iets wat je overkomt, maar wat je doet. Door bewust stil te staan bij alle prettige gevoelens, emoties en gedachten die je ervaart. Je probeert het plezier dat je op dat moment voelt langer te laten duren. Zodat je er het maximale uit haalt. Niet alleen op het moment zelf, maar nog lang daarna. En het mooie is: als je plezier haalt uit de aangename dingen van het leven ben je gelukkiger.

Drie keer

Wist je dat je eigenlijk drie keer kunt genieten van een positieve ervaring?

1. Als voorpret

Je geniet bij voorbaat van iets positiefs dat nog moet gebeuren. Je verheugt je op een vakantie, een avondje uit met je vriendinnen of die zonnige dag die voorspeld is.

2. In het hier en nu

Je geniet ten volle en bewust van iets dat nu gebeurt. Het gevoel van de zon op je gezicht, de smaak van die chocoladetaart, het fijne gesprek met je partner. Je staat bewust stil bij de vreugde die je op dat moment voelt.

3. Als herinnering

Je denkt terug aan een positieve gebeurtenis en speelt in gedachten de film nog eens af. Of je bekijkt de foto’s. Daardoor roep je de fijne gevoelens weer op.

Leren genieten

So far, so good. Maar wat als je nou niet goed bent in genieten? Als het je maar niet lukt om dat prettige gevoel vast te houden?

Het goede nieuws is dat je genieten kunt leren. Het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Als je leert om op het moment zelf bewust te voelen dat je plezier hebt en geniet, kun je ook vooraf en achteraf steeds meer genieten. Mooi toch.

Zes manieren

Hoe je dat doet? Dat kan op verschillende manieren. Ik geef je er zes, maar kies vooral die dingen die bij jou passen. Die goed voelen voor jou.

1. Actief herinneringen opslaan

Als je het moeilijk vindt om gevoelens of beelden op te roepen, kun je zorgen voor een tastbare herinnering. Maak foto’s of een video, bewaar het entreekaartje van de bioscoop of het theater, verzamel schelpen aan zee. Iets waar je later naar terug kunt kijken en je helpt om te genieten.

2. Mindfulness

Focus je op de momenten dat je geniet bewust op een paar dingen. Bijvoorbeeld de smaak van het eten dat je eet. Of het gevoel dat je hebt als je plezier hebt met je partner. Probeer niet alles in je op te nemen, maar focus je aandacht.

3. Schouderklopje geven

Ben je ervan bewust als je geniet van alledaagse dingen. Geef jezelf een compliment of een schouderklopje als het je lukt. Dat motiveert om meer te genieten.

4. Geniet samen met anderen

Genieten is een stuk makkelijker als je samen van iets geniet, als je de ervaring kunt delen. Dus ga samen wandelen, kijk samen naar een film. Je kunt erover napraten en samen herinneringen ophalen. Dat verlengt en versterkt je positieve gevoel.

5. Flow ervaren

Ga dingen doen waar je van in de flow komt. Als je volledig opgaat in wat je doet, heb je geen gedachten die je afleiden. Je kunt je helemaal focussen op het moment zelf en de positieve gevoelens die je hebt.

6. Van de daken schreeuwen

Om je hersens een extra prikkel te geven dat er iets moois gebeurd, helpt het om je positieve gevoel uitbundig te uiten. Dus maak een vreugdedansje, lach hardop of ‘high five’ je collega. Hoe uitbundiger hoe beter.

Geniet ervan!

Ik heb de afgelopen week bewust genoten van het zonnige weer. Door elke dag buiten te zijn. Een lekkere wandeling te maken. Of even met mijn kop koffie in de zon te gaan zitten. Om te genieten van de warmte van de zon op mijn huid. Om dat gevoel op te slaan in mijn geheugen en er aan terug te kunnen denken. Totdat het echt lente wordt ….

Waar geniet jij van? En wat kun je doen om daar bewuster van te genieten? Ik ben benieuwd om jouw reactie te lezen.

Voor nu wens ik je een stralende dag!

Liefs,

Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *