fbpx

Tel wat vaker je zegeningen: 10 tips

door | 2 reacties

Hoe vaak sta jij eigenlijk stil bij de goede dingen in je leven? Bij het feit dat je een dak boven je hoofd hebt, voldoende eten en schone kleding. Bij alle lieve mensen die je in je leven hebt. Bij alle dingen die je bereikt hebt. En waar je dankbaar voor mag zijn. Of vergeet je het? Gewoon omdat je het normaal vindt?

 

Geluksgevoel

Dat is jammer. Want wist je dat bewust dankbaar zijn, maakt dat je gelukkiger bent? Het gaat dan om dankbaar zijn voor alle goeds in je leven en voor iets wat je van een ander krijgt. Dankbaarheid helpt om je geluksgevoel te boosten. Je wordt er positiever door, hebt meer energie en krijgt meer voor elkaar. Kortom, je zit lekkerder in je vel.

Betere relaties

Maar ook je relaties worden er beter door. Als je je dankbaarheid of waardering voor de ander uitspreekt, dan wordt je relatie sterker en intiemer. Het verbindt. Dat geldt voor persoonlijke relaties, maar ook op je werk.

Ik herken dit wel. Vaak vergeet ik om mijn partner te bedanken als hij iets voor me doet. Meestal omdat ik eraan gewend ben geraakt. Ik vind het normaal. Als ik het een keer wel uitspreek, dan heeft dat meteen een positief effect. Hij is blij en voelt zich gezien en gewaardeerd. Ik ben blij omdat ik hem een goed gevoel geef. En dat versterkt onze relatie en zorgt ervoor dat we dichter tot elkaar komen.

Dankbaar zijn

Waarom is het dan toch zo moeilijk om dankbaar te zijn en te blijven? Dat heeft een aantal redenen.

 1. Waan van de dag: je vergeet om bewust stil te staan bij de goede dingen in het leven, omdat je het druk hebt en er geen tijd voor maakt.
 2. Vaste routine: je hebt een bepaalde routine ontwikkeld, op je werk en thuis, waardoor je niet meer opmerkt wat de ander allemaal voor je doet.
 3. Gewenning: je vindt het normaal dat je bepaalde dingen in je leven hebt, je staat er niet meer bij stil hoe bijzonder en hoe dankbaar je daar voor mag zijn.
 4. Tegenslagen: als het tegenzit in je leven, is het moeilijker om positief te blijven en de dingen te zien waar je wel dankbaar voor kunt zijn.

Veerkracht

Het is niet zo moeilijk om je dankbaar te voelen als alles goed gaat in je leven. Maar als het tegenzit of je maakt iets vervelends door, dan is het lastiger. Terwijl het juist dan belangrijk is om je wel dankbaar te voelen. Dat zorgt dat je anders met de tegenslag omgaat. Het geeft je veerkracht. Niet voor niets is de uitdrukking: ‘Tel je zegeningen’.

Tel je zegeningen

In feite is dat een geweldig advies. Als je je zegeningen telt, herinner je jezelf namelijk aan de dingen waar je nog wèl dankbaar voor kunt zijn. Aan de positieve dingen die er ook nog zijn, de lichtpuntjes. En dat kunnen kleine dingen zijn: je partner die een kopje thee voor je zet, de buurvrouw die een boodschap voor je doet, een collega die een klus van je overneemt. Maar ook de zon die schijnt, dat je gezond bent, dat je een leuke baan hebt. Of zoals voor mij: de uitbundig bloeiende tulpen in de vaas op onze eettafel.

Tips voor meer dankbaarheid

Wat kun je doen om meer en vaker dankbaar te zijn? Om er in ieder geval bewuster bij stil te staan? Ik geef je 10 tips.

 1. Elke dag opschrijven waar je dankbaar voor bent, de gewone en de ongewone dingen.
 2. Elke dag opschrijven wat goed ging die dag en waarom.
 3. Balans vinden in klagen: zet tegenover alle dingen waar je over klaagt iets waar je blij en dankbaar voor bent.
 4. Een bedankje (brief, mail, app) schrijven aan iemand die je geholpen heeft.
 5. Een bedankbrief schrijven aan iemand die je leven in gunstige zin veranderd heeft en die persoon bezoeken en jouw brief voorlezen.
 6. Uitspreken waar je dankbaar voor bent naar de mensen om je heen.
 7. Vaker uitspreken naar een ander wat je in hem of haar waardeert.
 8. Spontaan iets doen voor een ander.
 9. Iemand anders verrassen door hem of haar ergens mee te helpen.
 10. Iemand een cadeautje geven om hem of haar te bedanken.

Gelukkiger voelen

Sinds ik vaker bewust stilsta bij waar ik dankbaar voor ben, merk ik het verschil. Ik ben vrolijker, meer ontspannen en heb meer energie. Ik ben liefdevoller naar mezelf, mijn partner en de mensen om me heen. Ik laat me minder snel uit het veld slaan. Ik voel me tevredener en gelukkiger. En dat door zoiets kleins in mijn leven te veranderen.

Wil jij dat ook?

Kies de tip die jou het meest aanspreekt en ga er mee aan de slag. Wees niet te streng voor jezelf, maar probeer het gewoon een tijdje uit. Het duurt waarschijnlijk even voor je het effect merkt. Gun jezelf die tijd. Want het kan je heel veel plezier en geluk geven.

Ik wens je een dag om dankbaar voor te zijn!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

2 Reacties

 1. Marieke

  prachtig overzicht
  ik houd al jaren een dankbaarheidsdagboek bij
  en schrijf dagelijks op waar ik dankbaar voor ben,
  ook wat er goed ging, positief of wonderlijk was en waar ik trots op ben.
  Door mijn dankbaarheid te verwoorden komt er steeds meer in mijn leven om dankbaar voor te zijn.
  De gouden randjes op donkere dagen benoem ik tijdens mijn lach wandelingen die ik organiseer. Ik ben lach expert, wandelcoach en positiviteitsverspreider. Dit is mijn levensmissie en ik word er heel gelukkig van!

  Antwoord
  • Manita Lemmens

   Inderdaad mooi om te zien hoe dit werkt Marieke. En geweldig dat je er jouw missie van gemaakt hebt!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *