Vrijdagmiddagmomentje met je vriendin. Stoom afblazen over het werk. ‘Het lukt maar niet om Mark mee te krijgen in mijn plan. Hij blijft maar roepen dat het te innovatief is en dat er te veel risico’s zijn. Dat weet ik inmiddels wel. Ik wil gewoon dat hij meedenkt aan een oplossing.’ ‘En zeg je dat dan ook zo tegen hem?’ vraag ik. ‘Nee, natuurlijk niet. Dat breng ik wel wat tactvoller’ is haar reactie. ‘Dan snap ik wel dat er niets verandert.’
Maar ze bereikt niet wat ze wil
Mijn vriendin kijkt me verbaasd aan en is even stil. ‘Wat bedoel je?’ ‘Nou, dat je iedere keer verwacht dat de overleggen met Mark anders lopen. Maar zolang jij het niet anders aanpakt, verandert er niets. Weet je nog, die quote van Einstein? Zolang je blijft doen wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dus als je wilt dat Marks reactie verandert, zul jij iets anders moeten gaan doen. Minder tactvol zijn bijvoorbeeld.’
💥 Waar bereik jij niet wat je wilt?
💥 Waardoor komt dat?
💥 En wat kun je de volgende keer anders doen, zodat dat wel lukt?
Verander je omgeving, begin bij jezelf
De mensen waarmee je samenwerkt kun je niet veranderen. Maar jezelf wel! Je kunt veranderen hoe jij tegen de situatie aankijkt. Hoe je ermee omgaat. Hoe jij reageert en wat jij doet. In het voorbeeld van de niet meedenkende collega:
- Zie bezwaren en tegenargumenten niet als iets vervelends, maar als een manier om jouw voorstel te toetsen en verbeteren voordat het de organisatie in gaat.
- Spreek uit dat je graag wilt dat de ander met je meedenkt. Een kritische blik is prima, maar voor een goed onderbouwd voorstel heb je ook andere input nodig.
- Zorg dat het voorstel iets gezamenlijks wordt. Betrek je collega erbij en spreek hem aan op jullie gezamenlijke belangen.
- Je hoeft het niet over alles eens te zijn. Concentreer je op die onderdelen van je plan of voorstel die voor jou echt belangrijk en cruciaal zijn en ga daarover in gesprek.
- Wees direct en duidelijk in plaats van tactvol te blijven, vooral bij mannelijke collega’s. Mannen kunnen niets met hints (dus houd je vooral niet in 😉.)
Maak het niet te groot en te veel
Ik weet dat je de lat meteen op twee meter legt. Maar dat hoeft dus niet. Begin met een paar kleine veranderingen en kijk wat dat voor effect heeft. Maak die in jouw ogen niet zo tactvolle opmerking en kijk hoe je collega reageert. Vaak is de reactie veel minder erg dan je zelf denkt.
Het hoeft niet meteen perfect te zijn
Laat los dat je het meteen allemaal perfect moet doen. Je mag best even naar woorden zoeken of iets op een onhandige manier zeggen. Zie het als een leerproces. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Maar om beter te worden, zul je eerst moeten beginnen.
Stop met het getrut en je zult zien dat er iets verandert
‘Bedankt voor je eerlijke reactie vorige week, Sas. Ik zat inderdaad rondjes te draaien en dacht dat als ik het maar volhield Mark uiteindelijk zou stoppen met zijn eeuwige bezwaren. Ik heb deze week duidelijk uitgesproken wat zijn gedrag voor effect had op mij. En weet je, hij dacht dat hij mij een plezier deed door de zwakke plekken aan te geven. Niet dus. Maar de lucht is geklaard en we hebben afgesproken dat we het vanaf nu anders gaan aanpakken. Dat had ik eerder moeten doen. Zonde dat ik zolang heb lopen trutten.’
Stralende groet,
Manita
PS: Vind je dit blog waardevol? Deel het in je netwerk via de knoppen hieronder.
0 reacties