fbpx

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand ….

door | 0 Reacties

Je bent het zat om iedereen achter de vodden te zitten. Dat niemand doet wat er gevraagd wordt. Het irriteert je dat je alles in de gaten moet houden, thuis en op je werk. Dat niets vanzelf gaat. En daar baal je enorm van, het frustreert je.

 

Spelbreker

Je wilt niet meer die controlerende en zeurende collega, partner of moeder zijn. Je merkt dat het je tegenstaat om in die rol te zitten. Om steeds degene te zijn die anderen aan afspraken herinnert. Die de tijd in de gaten houdt. Die de spelbreker is. Het maakt je onrustig en geïrriteerd. Het levert je vooral negatieve energie op.

Positiviteit

Terwijl je juist verlangt naar positiviteit om je heen. Dat dingen vanzelf gaan, zonder dat het moeite kost. Dat je tevreden en voldaan over je werk kunt zijn. Dat het thuis op rolletjes loopt. Dat in je relaties met anderen verbinding, plezier en gemak centraal staan. Want dan heb je veel meer energie en zit je beter in je vel.

Spiegels

Heb je er wel eens over nagedacht waarom jij zo vaak in die rol zit? Die rol van controleur en spelbreker. Want dat is geen toeval. De mensen in je omgeving zijn namelijk jouw spiegels. Ze reageren op wat jij uitstraalt. Ze laten je als het ware zien hoe het met jou gaat. Ze spiegelen je wat jij niet (onder ogen) wilt zien over jezelf.

Kettingreactie

Je omgeving reageert op jouw gedrag, op wat je zegt en doet. Want dat is wat ze zien. Maar onder jouw gedrag ligt een hele keten van gedachten, emoties en overtuigingen. Een automatische kettingreactie die in gang wordt gezet door wat er gebeurt. En waar je je vaak niet bewust van bent. Het gaat dus vanzelf.

Herkenning

Toen ik dit besefte, ben ik een tijdje bewust gaan letten op de signalen uit mijn omgeving. Mensen die niet deden wat ik wilde. Mensen die me irriteerden. Situaties op mijn werk die zich steeds weer herhaalden. Mijn eigen manier van reageren.

Daardoor zag en herkende ik de dingen die bij mij een onbewuste kettingreactie in gang zetten. En die me dat gefrustreerde, bozige gevoel gaven, dat ik spuugzat was.

Triggers

Sommige dingen raken je meer dan anderen. Dat kan te maken hebben met de manier waarop de ander reageert (bijv. boos, onredelijk, onverschillig). Met de woorden die iemand gebruikt. Met de houding die de ander aanneemt (bijv. dominant, belerend). Maar ook met een bepaalde situatie of setting. Die situatie of die ander triggert daardoor iets in jou en dat zorgt dat je reageert zoals je reageert.

Op de automatische piloot, zonder dat je er over nadenkt. En dat is niet altijd handig. Sterker nog, soms maakt jouw reactie de situatie nodeloos ingewikkeld of escaleert het.

De ‘uit’-knop

Ben je het zat dat je steeds in dezelfde reactie schiet? Wil je vaker kiezen hoe je reageert? En durf jij het aan om jezelf helemaal te zien? Met je al je mooie en minder mooie kanten? Dan ben je klaar om de eerste stap te zetten door in de spiegel te kijken. Want alleen daardoor ontdek je de ‘uit’-knop van jouw automatische piloot.

Kijk in de spiegel

Van je omgeving krijg je iedere dag een heleboel spiegels cadeau. Als je kiest om daar wat mee te doen, vraagt dat vooral om openheid en nieuwsgierigheid. Neem het niet te serieus. Zie het als een spel. Er hangt niets van af. Er kan niets fout gaan. Je wilt alleen jezelf beter begrijpen en ontdekken of en hoe je jouw gedrag wilt veranderen.

8 stappen

Hoe kijk je bewust naar jouw spiegelbeeld? Deze stappen kunnen je daarbij helpen:

  1. Kies een bepaalde reactie van jezelf die je wilt onderzoeken. Bijvoorbeeld: waarom je je altijd zo irriteert als de ander niet meteen doet wat je vraagt.
  2. Wees je de komende week bewust wanneer je die reactie voelt. Merk het op.
  3. Bij welke persoon en in welke situatie gebeurde het? Hoe zat je op dat moment in je vel? Schrijf alleen de feiten op.
  4. Welke gedachten kwamen bij je op toen het gebeurde? Schrijf dit op.
  5. Wat voelde je toen het gebeurde? Waar voelde je het in je lichaam? Schrijf dit op.
  6. Wat deed je? Hoe reageerde je? Schrijf ook dit op.
  7. Kijk aan het eind van de week terug. Zie je een patroon in wat je opgeschreven hebt? Herken je bepaalde situaties? Herken je wat jouw trigger is? Welke gedachte of overtuiging maakt dat je zo reageert?
  8. Beslis dan of je het wilt veranderen en hoe.

Cadeautjes

Ik ben heel anders naar mijn omgeving gaan kijken sinds ik me bewust ben dat zij mijn spiegels zijn. Dat hun reactie iets over mij zegt en mij kan helpen om te groeien. Om de beste versie van mezelf te worden. Want als ik er zo naar kijk, kan ik ook dankbaar zijn. Dankbaar dat ik op deze manier een cadeautje krijg. Een kans om iets te leren. Om andere keuzes te maken. Waardoor ik beter in mijn vel zit en uiteindelijk een gelukkiger mens wordt.

Ga jij ook jouw cadeautjes uitpakken? Ik ben benieuwd wat voor schatten jij ontdekt. Laat je het me weten?

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *