‘Aardbeien, heerlijke aardbeien. De lekkerste die u ooit hebt geproefd. Nu twee doosjes voor 5 euro.’ De stem van de verkoper van de groentekraam schalt over de markt van Gouda. Hij trekt de aandacht. Ongemerkt loop ik zijn kant op. Ik heb wel zin in aardbeien en als ze echt zo lekker zijn. Toch maar even kijken ….
Ik speel het spelletje mee
Even later loop ik met een volle boodschappentas én twee doosjes aardbeien weg bij de groentekraam. Ik had eigenlijk alleen wat bananen nodig. Maar volgens hem waren zijn avocado’s deze week top. Die kon ik echt niet laten liggen. En de champignons waren in de aanbieding. Had ik die niet toevallig nodig?
‘Waarom niet’ dacht ik. Ik snapte best het spelletje dat hij speelde: me meer laten kopen dan alleen die twee doosjes aardbeien. Maar ik speelde het bewust mee. Groenten had ik toch nodig.
Als je maar weet hoe het werkt
Op je werk is het soms ook handig om het spelletje mee te spelen. Je kunt je wel afzetten tegen hoe het werkt, maar uiteindelijk schiet je daar niets mee op. Wat maakt het uit dat je een beetje moet slijmen bij je collega om steun voor jouw voorstel te krijgen. Of dat je eerst de bekende monoloog van je manager moet aanhoren, voordat hij het over jouw agendapunten wil hebben.
Het gaat erom dat je daarmee bereikt wat je graag wilt. Al is het dan (voor je gevoel) via een omweg, door het spelletje mee te spelen.
Het is een spel; neem het niet te serieus!
Het lastige is dat we als vrouwen het (politieke) spel op het werk vaak te serieus nemen. Dat we het vervelend vinden om er aan mee te doen. ‘Want zo zitten we niet in elkaar’ vinden we al snel. Alleen … daar gaat het niet om.
Het spelletje meespelen omdat het zo nu eenmaal werkt, zegt niets over hoe je in elkaar zit. Het betekent niet meer of minder dan dat je je aanpast. Dat je de rol speelt die op dat moment nodig is om voor elkaar te krijgen wat je wilt.
Jij bent niet de rol die je speelt
Als vrouw heb je de neiging om je te identificeren met de rol die je speelt. Vooral met de karaktertrekjes van die rol die je wat minder fraai vindt. De ander naar de mond praten, niet zeggen wat je er echt van vindt, om hulp vragen als dat niet echt nodig is. Daar vind je vaak van alles van, met name over jezelf.
Want het zijn eigenschappen die je liever niet wilt hebben. Of het is gedrag waar je diep van binnen een hekel aan hebt. En dat zorgt voor tweestrijd in jezelf. Maar het werkt wel.
Laat het los, op je werk en op de markt
Soms hoort vleien, luisteren en begripvol zijn gewoon bij het spelletje. En het mooie is dat je daar als vrouw van nature ook nog eens ontzettend goed in bent. Je zit er misschien niet altijd op te wachten. Je vindt het niet altijd leuk om te doen. Maar als je het op een goede manier inzet, als je het gebruikt als een strategie, dan brengt het je wel waar je wilt. Op je werk én op de markt 😉.
Stralende groet,
Manita
PS: Vind je dit blog waardevol? Deel het in je netwerk via de knoppen hieronder.
0 reacties