fbpx

Een ontspannen start van de dag

door | 0 Reacties

Je kent dat wel. Je komt op je werk en bij de koffieautomaat spreekt een collega je aan. Of je even kunt helpen met een probleem. “Natuurlijk!”, zegt jouw behulpzame ik. Een uur later zit je eindelijk op je werkplek met een verse kop koffie. Je opent je inbox en je ziet een paar dringende mails. Of je meteen wilt reageren als je dit leest. Of je dit vanochtend op wilt lossen, er is haast bij. Je werpt een verlangende blik op jouw eigen lijst met actiepunten en slaakt een diepe zucht. Meteen beginnen dan maar met die mails, des te sneller is het klaar.

 

Gespannenheid

Begint jouw dag negen van de tien keer ook met allerlei taken en problemen die je op je bord krijgt, waardoor je tegen lunchtijd al doodmoe bent? Met dingen die je eigenlijk niet gepland had, maar wel tijd aan moet besteden? Jouw systeem weet het inmiddels al. Dus ’s ochtends op weg naar je werk begint de spanning zich al op te bouwen in je lijf. “Wat staat me zo weer te wachten? “ gaat er door je hoofd heen. “Wat voor crisis moet ik dadelijk weer oplossen voordat ik mijn eerste kop koffie op heb?”

Brandjes blus-moeheid

Het maakt dat je het moeilijk vindt om met plezier naar je werk te gaan. Hoe leuk je het ook vindt om problemen op te lossen en brandjes te blussen. Inmiddels is het iets geworden waar je tegenop ziet. Omdat het je hele dag bepaalt. Omdat je niet meer aan je eigen werk toekomt. Omdat het ontzettend veel van je flexibiliteit vraagt. Omdat het je heel veel energie kost. En jij bent ook maar een mens, met je beperkingen en grenzen.

Betere start

Hoe zou het zijn als je jouw werkdag rustig en ontspannen zou kunnen beginnen? Bij je eerste kop koffie even landen van de reis naar je werk. Bijpraten met je collega die gisteren naar de film is geweest. Je inbox bekijken, een to do-lijst maken voor de ochtend en kort overleggen met je leidinggevende. Daarna starten met een korte klus die op je to do-lijst staat. Iets waar je zin in hebt, waar je energie van krijgt. En dan pas ga je aan de slag met de dingen die anderen van je vragen. Met die urgente mails en die collega die je hulp nodig heeft.

“Onmogelijk!”, hoor ik je nu denken. Is dat zo? Het vraagt eigenlijk maar een kleine verandering in jouw werkdag. Maar wel eentje met een grote impact. Want het maakt dat je weer met plezier naar je werk gaat. Dat je weer beter overzicht hebt. Dat je weer toekomt aan de dingen die op jouw bord liggen, die voor jou belangrijk zijn. En dat meer vanuit rust en ontspanning kunt werken.

Toch ‘nee’ zeggen

Hoe erg zou het zijn om tegen die collega bij de koffieautomaat te zeggen dat je eerst zelf een aantal dingen wilt doen? Dat je haar daarna komt helpen? Dat ze even moet wachten. Waarschijnlijk niet. Maar het betekent wel dat je ‘nee’ tegen haar moet zeggen. En dat is iets wat we niet graag doen. Terwijl het wel een manier is om meer grip op je werkdag te krijgen. Om weer meer plezier in je werk te hebben. En dat is toch ook wat waard.

Dat kan echt wel!

Ik heb heel lang gedacht dat dat echt niet kon. Dat ik niet even rustig met een kop koffie de dag kon starten, terwijl een collega mijn hulp nodig had. Dat ik dan geen tijd mocht nemen om mijn to do-lijst voor die dag te maken. Of mijn inbox mocht screenen of er iets dringends bij zat. Maar de waarheid is dat er zelden iets is wat niet even een half uur kan wachten. Want daar hebben we het over. En geloof me, als dat niet zo is kun je dat echt wel beoordelen.

Mijn ideale start

Ik neem elke dag een uur om te landen op mijn (thuis)werkplek. Met een kop verse gemberthee bij de hand start ik rustig de computer op. Ik kijk in mijn agenda wat ik voor die dag op de planning heb staan. Welke actiepunten ik voor deze week heb. En dan ga ik aan de start met een eerste klus. Iets waar ik energie van krijg. Soms schrijf ik mijn blog. Soms doe ik wat voor mijn opleiding. Of ik zoek mooie quotes.

Pas dan laat ik de buitenwereld toe: ik open mijn mail, mijn telefoon gaat aan en ik lees de berichten op social media. Voor mij is het een heerlijk en vooral productief begin van de dag. Want als ik dat uurtje niet neem, dan komt er gewoon minder uit mijn handen.

En de jouwe?

Hoe ziet jouw ideale start van je werkdag er uit? Wat maakt dat je jouw werkdag rustig en ontspannen kunt beginnen? En wat kun je daar nog in verbeteren? Ik lees het graag in het reactieveld hieronder.

Voor nu wens ik je een energieke dag.

Liefs,
Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via social media! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *