fbpx

Wat heb jij nog te verliezen?

door | 0 Reacties

“I will help you on two conditions: I want immunity for prosecution and I will only talk to Elizabeth Keen. That is the deal. Take it or leave it.” zegt Raymond Reddington tegen FBI Assistant Director Harold Cooper. Reddington, één van de FBI’s meest gezochte criminelen, zit ontspannen op een stoel in zijn glazen cel. Hij heeft duidelijk de touwtjes in handen. Ondanks dat hij zichzelf een uur geleden vrijwillig heeft overgegeven aan de FBI. Hij weet dat Cooper deze deal niet kan laten gaan. Hij heeft niets te verliezen.

 

Hoe zit dat met jou?

Je werkt al een tijdje als vrouwelijke manager in een mannenwereld. Je bent gekomen waar je bent door hard te werken. Door te doen wat van je verwacht wordt. Door goed te worden in je vak. Maar nu je hier eenmaal zit, loop je steeds vaker vast. Je krijgt de veranderingen niet voor elkaar die je voor ogen hebt. Je stuit voortdurend op weerstand en bezwaren waardoor je niet verder komt.

 

Wat heb jij nog te verliezen?

Je doet je stinkende best en krijgt altijd commentaar van je manager. Je werkt je een slag in de rondte en bereikt nog maar een kwart van wat je voor ogen hebt. Je hebt het al op tien verschillende manieren geprobeerd, maar niets lijkt in deze organisatie te werken. Je wordt er moedeloos van. Sterker nog, je hebt nog zo weinig plezier in je werk dat je er serieus over denkt om een andere baan te zoeken.

 

Het kan alleen maar beter worden

Wat daarvoor nodig is? Een beetje Raymond Reddington worden. Net zoals hij een ’take it or leave it’-houding gaan aannemen. Dat betekent niet dat je lak hebt aan alles en iedereen. Het betekent wel dat je loslaat wat anderen van je denken en niet meer je best doet om aan alle verwachtingen te voldoen. Je hebt niets te verliezen; het kan alleen maar beter worden. Bij deze organisatie of op een andere plek.

 

Ga gewoon doen waar je goed in bent

En dat is op jouw eigen vrouwelijke manier je werk als manager doen. Want dat is waar jij goed in bent. Stop met proberen om het goed te doen (want dat doe je toch nooit). Stop met het imiteren van je mannelijke collega’s (want daar word je geen betere manager door). Stop met aan jezelf twijfelen (want het ligt niet aan jou). Nee, ga gewoon je werk doen op de manier waarvan jij weet dat die het beste is. Het beste voor jezelf. Het beste voor jouw medewerkers. Het beste voor de organisatie.

 

Jammer als de heren dat niet leuk vinden

Een ’take it or leave it’-houding maakt dat je dát echt niet kan schelen. Je bent immers aangenomen omdat de directie graag een vrouwelijke manager in het team wilde. Je bent op deze plek gezet om als vrouw jouw ding te doen. Want dat was belangrijk en nodig in de organisatie. En dat je daarbij af en toe tegen heilige huisjes aan moet schoppen of confronterend bent is daar de consequentie van. Take it or leave it guys.

 

Dit is de eerste tip uit mijn nieuwe e-boek Overleven op de apenrots – 7 gouden tips voor vrouwen in een mannenwereld. Nieuwsgierig naar de overige 6 tips?

Download dan gratis mijn e-boek.

Stralende groet,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *