fbpx

Weg met al die moetjes!

door | 0 Reacties

Ik was een jaar of 12 toen ik een gesprek opving tussen mijn moeder en mijn tante. Het ging over kennissen uit het dorp die gingen scheiden. Mijn tante zei dat dat geen wonder was, want het was ook een moetje geweest. Niet zo vreemd dus dat ze uit elkaar gingen. Ik snapte er niks van. Wat had moeten er nou mee te maken?

 

Moetjes en trouwen

’s Avonds was ik me klaar aan het maken om naar bed te gaan. Zoals altijd was mijn moeder in de buurt. Ze vouwde de was op, terwijl we wat aan het kletsen waren. En ik stelde haar de vraag waar ik de hele middag al mee rondliep. “Mam, wat is een moetje eigenlijk?” Als je mijn moeder gekend had, zou je weten dat ze van zo’n vraag niet verblikte of verbloosde. Ondanks haar katholieke opvoeding was ze altijd heel open en eerlijk als ik vragen stelde over relaties, seks en kinderen krijgen. Nu dus ook.

Ze kwam naast me zitten op bed. “Tegenwoordig zijn veel vrouwen aan de pil. Maar in mijn tijd was dat niet zo. En ook toen al hadden stellen seks voor het huwelijk. Als een vrouw daardoor per ongeluk zwanger raakte, moesten ze van de ouders vaak trouwen. Dat heet een moetje.” Mijn moeder vertelde dat die moetjes jaren later vaak uitmondden in een scheiding. Niet altijd natuurlijk, maar wel vaak. Dat was niet zo raar. Want de man en vrouw werden min of meer gedwongen om met elkaar te trouwen, terwijl ze dat vaak niet wilden. Geen recept voor een gelukkig huwelijk dus.

De moetjes van nu

Hoe kom ik hierop? Omdat ik weet dat wij vrouwen nogal wat moetjes in ons leven hebben. Bewust of onbewust. Moetjes over hoe we ons horen te gedragen. Moetjes over wie we moeten zijn. Moetjes over wat goed voor ons is:

  • We moeten carrière maken.
  • We moeten fulltime werken en een gezin combineren.
  • We moeten onze eigen broek kunnen ophouden.
  • We moeten er goed uitzien.
  • We moeten sporten en gezond eten.
  • We moeten het huishouden draaiend houden.
  • We moeten een leuke en interessante partner zijn.
  • We moeten elke dag tijd voor onszelf maken.
  • We moeten mantelzorg doen voor onze ouders.
  • We moeten cursussen doen en onszelf blijven ontwikkelen.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar je snapt mijn punt.

Maakt moeten gelukkig?

We moeten zo ontzettend veel. De vraag is: word je daar nu echt gelukkig van? Ik denk van niet. Sterker nog, ik weet dat ik er in ieder geval niet gelukkig van werd.

Mijn hele leven deed ik braaf wat er van mij verwacht werd. Ik ging studeren (want die kans had ik en moest ik dus benutten). Ik zorgde dat ik een goede baan kreeg (want ik moest voor mezelf kunnen zorgen). Ik werkte hard (want ik moest carrière maken). Ik deed een MBA studie (want ik moest me blijven ontwikkelen). Maar ik werd er geen gelukkiger mens van. Het leverde me vooral een heleboel stress op. Het vrat energie en al dat moeten ging me steeds meer tegenstaan. Was dit het nou?

Net zoals moeten trouwen geen recept is voor een gelukkig huwelijk, is doen wat er van je verwacht wordt geen recept voor een gelukkig leven.

Recept voor geluk

Want je kunt pas echt gelukkig worden, als je doet wat voor jou goed voelt. Als je kunt zijn wie je bent. Als je je niet druk maakt over wat anderen van je vinden. Als je doet waar jij blij van wordt. En niet omdat het moet. Of omdat je partner het graag wil. Of omdat je denkt dat een ander het van je verwacht. Of omdat je je verantwoordelijk voelt. Want dat is waar al die moetjes vandaan komen. Dat is waarom het zo lastig is om er vanaf te komen. Je bent al zo lang gewend om te doen wat er van je verwacht wordt, dat je niet beseft dat je ook een andere keuze hebt. Dat je zo niet door hoeft te gaan. Dat je kunt besluiten om het te veranderen.

Moet het eigenlijk wel?

Is dit een oproep om je leven radicaal om te gooien? Of om te gaan rebelleren? Nee hoor. Maar ik wil je wel aanmoedigen om eens eerlijk naar jezelf te kijken.

Om te kijken hoeveel moetjes er in jouw leven zijn. Dingen die je doet omdat je denkt dat het zo moet of hoort. Van jezelf of van anderen. Waardoor je je te veel hebt aangepast aan wat je ouders, je partner of je manager van je vragen. Waardoor je het gevoel hebt dat je niet jezelf mag zijn. Waardoor je stukjes van jezelf bent kwijtgeraakt. Waardoor je bent gestopt met doen waar je goed in bent: vrouw zijn. En daardoor sta je niet meer stevig. Daardoor voel je je onrustig en moe. Daardoor kun je niet meer genieten. Omdat je niet meer in je kracht staat.

Weg met die moetjes

Het heeft mij meer dan 10 jaar en heel wat tranen gekost om alle moetjes waar ik niet gelukkig van werd uit mijn leven te bannen. Om te beseffen dat ik altijd een keuze had. Hoe lastig of pijnlijk die misschien op dat moment ook was. Ik kreeg weer meer energie. Ik had weer zin in mijn werk. Ik had meer rust. Ik kon weer ontspannen en genieten. Ik stond weer in mijn kracht.

Eén van de dingen die ik je leer in mijn gratis webinar Ontdek je Vrouwelijke Kracht is hoe je zorgt voor minder MOETEN in je leven. Je krijgt praktische tips waar je meteen mee aan de slag kunt. Zodat je weer de rust en energie hebt om die dingen te doen waar jij blij van wordt. En ervan kunt genieten. Ben jij erbij?

Meld je dan meteen aan

 

Tot dan en maak er een stralende dag van!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *