fbpx

Luister jij naar je hart?

door | 0 Reacties

Je bent voortdurend druk. Met alles wat je nog moet doen. Met de dingen die je niet moet vergeten. Je bent de hele dag aan het schakelen. Terwijl je bezig bent met de ene klus, ben je in gedachten al bij de volgende. Je wordt afgeleid door appjes die binnenkomen. Even snel reageren. Je hoofd loopt over.

 

Rotgevoel

Geen wonder dat je aan het eind van de dag doodmoe bent. Het is op. Maar de onrust blijft. Dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je nog van alles moet doen. Die mails beantwoorden. Reageren op het appje van je collega. Je vriendin terugbellen. Die klusjes in huis die nodig af moeten. Maar je hebt geen energie meer. Dus zit je met een rotgevoel op de bank, omdat er niets meer uit je handen komt.

Rust in je hoofd

Hoe heerlijk zou het zijn als je ’s avonds rustig en ontspannen op de bank kunt zitten. Als je de dingen van de dag los kunt laten. Dat je je niet druk maakt om alles wat er nog moet. Omdat je weet dat het okay is, dat dit jouw tijd is. Tijd die je nodig hebt om op te laden, om rust in je hoofd te krijgen. Zodat je de volgende dag weer fris en uitgerust aan de slag kunt.

Overvraagd

In ons moderne leven zijn er veel stressfactoren. Dingen die maken dat we voortdurend ‘aan’ staan. Er wordt (te) veel van ons gevraagd. We moeten continu presteren. We moeten overal over mee kunnen praten. We moeten een mening hebben. We moeten interessante dingen doen. We moeten actief zijn op social media. We moeten altijd meteen reageren. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Moeten

Al die dingen maken dat jij van je hoofd van alles moet. Dat er in je hoofd allerlei stemmen tetteren als je even wilt gaan zitten, niks doen. Want dat kan echt niet voordat je de was hebt opgeruimd. Of voordat je die collega hebt geappt. En een boek gaan lezen terwijl je nog een vriendin moet bellen. No way. Herkenbaar?

Stress-stand

Weet je wat het vervelende is van al dat ‘moeten’ en steeds bezig zijn? Dat jouw systeem daardoor de hele tijd in de stress-stand staat. Om te zorgen dat je alle prikkels kunt filteren en verwerken. Dat je snel en adequaat kunt reageren. Maar dat betekent ook dat het mechanisme dat zorgt voor rust en ontspanning uitgeschakeld wordt. Het stukje van jouw systeem dat zorgt dat je op tijd rust neemt. En daar heb jij ’s avonds last van, als je onrustig op de bank zit.

Naar jezelf luisteren

Bij mij was het niet veel beter. Ik heb jarenlang in de stress-stand gestaan. Diep van binnen wist ik dat het anders moest. Dat ik beter voor mezelf moest zorgen. Dat ik meer rust moest nemen. Dat ik me niet zo druk moest maken. Dat ik me niet overal verantwoordelijk voor moest voelen. Dat niet alles perfect hoefde te zijn. Dat ik beter naar mezelf moest luisteren. Want ik wist als enige wat het beste voor me was. Maar dat was lastig.

Je innerlijke stem

De kans is groot dat ook jij niet meer gewend bent om naar jezelf te luisteren. Naar jouw innerlijke stem, de stem van jouw hart. Dat je zo gefocust bent op alle andere stemmen dat je hem niet meer hoort. Dat je jouw eigen stem niet eens meer herkent in de kakofonie van al die stemmen in je hoofd. Maar dat je wel weet dat je ernaar zou moeten luisteren. De vraag is alleen: hoe vind je jouw innerlijke stem terug en hoe herken je hem?

Jouw stem terugvinden

Je vindt jouw innerlijke stem terug door rust en ontspanning te zoeken. Door bewust stil te staan, stil te zijn en te luisteren. Het gaat vooral om het alleen zijn, om alleen met jezelf te zijn. Pas als alle uiterlijkheden, prikkels en afleidingen weg zijn, ontstaat er ruimte om je eigen innerlijke stem te horen. Wat voor mij goed werkt is:

  • Een poosje letterlijk stil zijn.
  • Bewust niets doen en gewoon zijn.
  • Mediteren of ontspanningsyoga doen.
  • Mindfulness oefeningen doen.
  • Intuïtief schrijven of een dagboek bijhouden.
  • Wandelen in de natuur, alleen en zonder afleiding.
  • Een paar dagen alleen zijn in een rustige omgeving.

Jouw stem herkennen

Als je een tijdje stil bent, dan wordt het vanzelf rustiger in je hoofd. Het kan even duren, want al die stemmen zijn gewend om continu aandacht te krijgen. Dus ze zijn niet meteen weg.

Maar dan ineens hoor je jouw innerlijke stem. De stem die positief en steunend is. Die je geruststelt en aanmoedigt. Die je moed geeft als het tegenzit. De stem die het beste met je voor heeft. Die met je meedenkt. Die uitgaat van harmonie. Die de schoonheid van dingen ziet. Die liefdevol is en compassie heeft. Dat is de stem van jouw hart.

Luisteren naar je hart

Ik heb steeds beter leren luisteren naar mijn hart. Door meer tijd te nemen om te schrijven. Door workshops intuïtief tekenen en schilderen te volgen. Door elke dag te mediteren en stil te zijn. Door vaker alleen te wandelen en in de natuur te zijn. Door af en toe een weekje voor mezelf te plannen en alleen te zijn.

Al die dingen maken dat ik meer rust in mijn hoofd heb. Dat ik goed voor mezelf zorg. Dat ik de juiste keuzes maak. Dat ik nauwelijks nog in de stress-stand sta. En dat ik nu mijn hart volg en doe waar ik echt gelukkig van wordt.

Herken jij de stem van je hart? En hoe goed luister je er naar?
Ik ben benieuwd je reactie te lezen onder dit blog. 

Ik wens je een hartverwarmende dag!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *