fbpx

Lang leve het lanterfanten!

door | 0 Reacties

Waar moet jij aan denken bij het woord lanterfanten? Denk je dan aan niets doen, een beetje luieren, dagdromen, tijd voor jezelf hebben en genieten. Of roept het eerder een beeld op van rondhangen, duimendraaien, niks nuttigs doen en tijd verspillen.

 

Herinnering aan kindertijd

“Zit niet zo te lanterfanten! Ga eens wat doen.” Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Als kind kon ik uren zoet zijn met lanterfanten. Een beetje dagdromen achter een boek. Uit het raam staren en naar de vogels kijken. Op mijn rug de wolken bestuderen. En als kind was dat blijkbaar okay. Toen mocht het. Als het niet de spuigaten uit liep. Want ook als kind waren er genoeg dingen die moesten: thuis helpen, huiswerk maken, sporten. Maar er bleef altijd genoeg tijd om te lanterfanten.

Totdat je volwassen wordt

Dan is het ineens een ander verhaal.Je krijgt allerlei verplichtingen en verantwoordelijkheden. Er wordt van je verwacht dat je nuttig bezig bent en je kostbare tijd goed besteedt. Bij de koffieautomaat alvast dat probleem met je collega bespreken. Op weg naar huis nog snel bellen met je manager over die rapportage. Tijdens het journaal kun je meteen de was wegstrijken. Want dat is lekker efficiënt en gaat in één moeite door. Maar het gaat wel ten koste van lanterfanten.

Taboe

Lanterfanten is bijna een taboe geworden. Druk zijn is goed, niets doen is fout. Kijk maar eens naar jezelf. Wat roepen de stemmetjes in je hoofd als je aan lanterfanten of niets doen denkt? Waarschijnlijk dingen als:

  • ‘Daar heb ik het veel te druk voor.’
  • ‘Het is zonde van je tijd.’
  • ‘Ik heb wel wat beters te doen.’
  • ‘Je bent lui als je midden op de dag niets gaat zitten doen.’
  • ‘Ik ga toch niet zitten niksen als er nog tig klusjes gedaan moeten worden.’
  • ‘Niks doen kan nog altijd.’

Misschien roepen ze nog andere dingen. Maar de strekking zal hetzelfde zijn. Niets (nuttigs) doen is niet okay. Dus wat doe je? Je blijft de hele tijd druk bezig. Je plant op je werk het ene overleg na het andere. Je werkt door tijdens je lunchpauze. Je propt je avonden vol met afspraken, sporten en huishoudelijke klusjes. En als je dan eindelijk doodmoe op de bank zit, wil je alleen nog maar tv kijken en val je zowat in slaap.

Het is jouw keuze

Als je daar gelukkig mee bent: helemaal prima. Maar als je het spuugzat bent en het anders wil, lees dan vooral verder.

Het ‘druk zijn’ is typisch iets wat in onze mannelijke maatschappij de norm geworden is.  Iets wat we allemaal meegekregen hebben. Jij en ik dus ook. Tijdens je opvoeding, op school, op je werk, van vrienden. Bezig zijn, hard werken en veel doen is prima. Zolang je ook de tijd neemt voor het tegenovergestelde: rusten, hart werken en niets doen. Laten wij vrouwen nou van nature heel goed zijn in dat laatste. Sterker nog: we hebben het nodig om goed te blijven functioneren èn om ons gelukkig te voelen.

De oplossing?

Neem wat vaker de tijd om te lanterfanten. Lanterfanten is namelijk heel goed voor je. Je hoofd krijgt even rust. Je hersenen hoeven minder hard te werken. Je lichaam kan tot rust komen. Doordat je even letterlijk stilzit, kun je beter voelen wat er in je lichaam gebeurt. Je hebt tijd om naar je eigen gedachten te luisteren. Je krijgt inspiratie en nieuwe ideeën. Je ziet ineens de oplossing voor dat lastige probleem. Gewoon door even te lanterfanten. Door wat uit het raam te staren en jezelf en je lichaam een moment rust te gunnen. En daarvoor hoef je echt geen uren te gaan lummelen.

Gewoon geisha stapjes

Begin eens met elke dag een paar keer 5 of 10 minuten een lanterfant-momentje te nemen. Bijvoorbeeld als je op het toilet zit, als je je kop koffie drinkt, als je zit te wachten op je volgende afspraak. Door op die momenten bewust met niets bezig te zijn, wat te dagdromen of voor je uit te staren, sprokkel je aardig wat lanterfant-tijd bij elkaar. En dat vul je op je vrije dagen aan met een wat grotere dosis. Wat langer in bed blijven liggen als je al wakker bent. Een half uurtje in de zon zitten met je ogen dicht. Doelloos uit het raam staren als je op de bank zit. Even afschakelen.

Het effect?

Ik ben heel goed geworden in die kleine lanterfant-momentjes. Inmiddels doe ik het vaak niet eens meer bewust. Dan betrap ik me er op dat ik uit het raam van mijn werkkamer staar zonder iets te zien. Of dat het klokje op mijn computer zo maar opeens vijf minuten verder staat. Juist die korte rustmomenten helpen mij om de hele dag door energie te houden, zodat ik ’s avonds ook nog leuke dingen kan doen. Lang leve het lanterfanten!

Ik ben benieuwd wat lanterfanten jou oplevert. Ik lees het graag in de reactie.

Voor nu wens ik je een stralende dag!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *