fbpx

Alles wat je aandacht geeft …

door | 0 Reacties

Je hebt het gevoel dat er niets meer goed gaat. Je ziet alleen nog maar die stapel werk waar tegenaan loopt te hikken. Je bent de hele dag druk, maar er komt bijna niks uit je handen. Je weet niet meer hoe je er doorheen moet komen. Als je bij je leidinggevende aanklopt en om hulp vraagt, merk je dat hij al snel afhaakt. Iedereen heeft het druk reageert hij. Dat hoort erbij. Je voelt je niet serieus genomen. En je wordt er zeker niet vrolijker van.

 

Knagend gevoel

Alles wat er op een werkdag niet goed gaat, blijft aan je knagen.

Je leidinggevende die ontevreden is over een stuk dat je hebt gemaakt. Een collega die al weken zit te wachten op een antwoord op zijn vraag omdat je het vergeten was. Een overvolle inbox die elke dag alleen maar langer lijkt te worden. Iedereen die altijd van alles van je wil, en dan het liefst nu.

Je voelt je net een trekpop die continu in een spagaat zit. Je hebt het gevoel dat je iedereen teleurstelt. Dat je niks meer goed kun doen.

Negatieve spiraal

Als je gefrustreerd bent en niet lekker in je vel zit, is het moeilijk om positief te blijven. Je zit zo in het gevoel dat er niks meer goed gaat, dat je jezelf naar beneden trekt. Als je partner vraagt hoe het op je werk was, komen vaak alle frustraties, onvrede en vervelende voorbeelden eruit. Je zit als het ware in de klaagstand en het lukt je niet om daar uit te komen.

Be positive!

Juist op dit moment, in deze situatie, kan het enorm helpen om je te gaan richten op de dingen die wel goed gaan. Op de dingen waar je blij en dankbaar voor mag zijn. Dat klinkt misschien basaal, maar je zult merken dat het een enorm verschil maakt.

Je komt in een andere energie als je elke dag stilstaat bij dingen waar je blij van wordt, die wel goed gegaan zijn. Als je elke dag nadenkt over de dingen in je leven waar je dankbaar voor bent, die belangrijk voor je zijn. Een partner die van je houdt. Ouders die trots op je zijn. Een zus waar je een hechte band mee hebt. Vriendinnen waar je altijd bij kunt uithuilen.

Maar vooral als je stilstaat bij de dingen op je werk die WEL goed zijn gegaan. Want die zijn er echt wel. Ze worden alleen overstemd doordat jij vooral gefocust bent op de negatieve dingen, op dingen die misgaan. Daardoor zie je de rest simpelweg niet meer.

Focus verleggen

Je kent vast de uitspraak: “Alles wat je aandacht geeft groeit.” Dat is precies wat er gebeurt als jij alleen nog maar kijkt naar wat er niet goed gaat op je werk of in je leven.

Hoe verleg je dan die focus? Heel eenvoudig, door aandacht te besteden aan de positieve dingen in je leven.

  • Sta elke dag bewust stil bij dingen die goed zijn gegaan die dag. Dingen waar je blij van werd, die je voldoening gaven. Of dingen waar je dankbaar voor bent. Door hier even bewust over na te denken, groeit het positieve gevoel.
  • Schrijf ze voor jezelf op. Leg bijvoorbeeld een mooi notitieboek naast je bed en sluit zo je dag af. Of neem een moment voor jezelf na het avondeten.
  • Lees af en toe terug wat je opgeschreven hebt. Dat bekrachtigt het gevoel van dankbaarheid en positieve aandacht.

Een goed gevoel

Ik hou sinds een tijdje een positiviteitsdagboekje bij. Daarin schrijf ik dingen op die dag goed gingen, waar ik blij of dankbaar voor ben en dingen waar ik trots op ben. De ene dag zijn dat er twee, de andere dag vijf. Het maakt niet uit; er zijn geen regels.

Wat het me oplevert? Dat ik me bewust ben van de positieve dingen in mijn leven. En dat ik zelfs na een mindere dag toch met een goed gevoel naar bed ga. Want er is altijd wel iets om blij of dankbaar voor te zijn!

Waar ben jij blij en dankbaar voor? En waar ben jij trots op? Ik lees het graag in het reactieveld hieronder.

Liefs,
Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *