fbpx

Korte jurkjes en hoge hakken

door | 0 Reacties

Ik weet niet of je ze kent. Van die kalenders met foto’s van schaars geklede vrouwen die over een motorkap gedrapeerd liggen. Met sexy, korte jurkjes aan en torenhoge hakken. Ik kwam ze heel vaak tegen toen ik na mijn studie in de bouw ging werken.

 

Beeldvorming

De bouw is een mannenwereld. Het was toen niet raar dat die kalenders op de werkplek hingen. Ze hadden vaak zelfs een prominente plek in keten of kantines. Maar het bijzondere was dat de mannen zich altijd een beetje ongemakkelijk voelden als ze mij er naar zagen kijken. Ze schaamden zich er voor. Ik zei er meestal niets van, maar het deed wel wat met me.

Waarom? Omdat die kalender iets zegt over hoe er naar vrouwen gekeken wordt

Over de lading die er ligt op vrouw-zijn en vrouwelijkheid. Ga maar eens na wat het woord ‘vrouwelijkheid’ bij jou oproept. Wat voor beeld jij ervan hebt. Wat voor gevoel je erbij krijgt. Misschien denk je aan vrouwelijke vormen, lang haar, make-up, jurkjes en hoge hakken. Of juist aan afhankelijkheid, zorgen voor, toewijding en jezelf wegcijferen. Of aan het zwakke geslacht, pruilen, verleiding en seksualiteit.

 

Normen en waarheden

Er zijn in onze maatschappij bepaalde ‘waarheden’ ontstaan over vrouwelijkheid en welk gedrag als vrouw acceptabel is en welk niet. Dat zijn dingen geworden die iedereen normaal vindt. Waar je je als vrouw naar bent gaan gedragen, bewust of onbewust. Want zo heb je het geleerd. Je herkent er vast wel één of meer van.

  • Als vrouw hoor je voor anderen te zorgen, je ten dienste te stellen aan anderen. Het gevolg is dat je jezelf en jouw behoeften vergeet en jezelf wegcijfert.
  • Als vrouw moet je carrière maken, maar tegelijk ook voor je partner en gezin zorgen. Het gevolg is dat je geen tijd voor jezelf neemt en uitgeput of zelfs burn-out raakt.
  • Als vrouw hoor je er verzorgd en slank uit te zien. Het gevolg is dat je continu op dieet bent, elke week moet sporten en altijd ontevreden bent als je in de spiegel kijkt.
  • Als vrouw hoor je lief en aardig te zijn. Het gevolg is dat je jouw mening voor je houdt, je kritiek inslikt en boos en gefrustreerd raakt.
  • Als vrouw hoor je niet succesvol te zijn en mannen voorbij te streven. Het gevolg is dat je jezelf kleiner houdt dan je bent, jezelf wijsmaakt dat je tevreden bent met hoe het is en alle dromen wegstopt.

Die ‘waarheden’ bepalen ook hoe jij tegen je eigen vrouw-zijn aankijkt.

 

Het doet iets met jou

Je hebt ze onbewust meegekregen. In je opvoeding, op school, op je werk. Je bent er in gaan geloven. Je bent je er naar gaan gedragen. Want zo hoort het. Daardoor is het normaal geworden om je vrouwelijke kwaliteiten vooral weg te stoppen.

In veel organisaties wordt van je verwacht dat je je focust op presteren en carrière maken. Dat je alleen bezig bent met resultaten behalen. Iemand vragen hoe het gaat wordt gezien als tijdverspilling. Als je even wilt nadenken over iets ben je niet besluitvaardig. Zeggen dat iets niet goed voelt is al helemaal not done.

 

Negatief oordeel

Er wordt vaak negatief geoordeeld over dingen waar je als vrouw juist sterk in bent. Je vrouwelijke kwaliteiten worden niet zo gewaardeerd in de mannenwereld waarin wij leven. Ze worden als soft en niet zakelijk afgedaan.

Dus wat doe je (ongemerkt)? Je past jouw gedrag aan aan wat er van je verwacht wordt. Maar dat gaat schuren. Want je moet steeds iets onderdrukken wat je van nature wil doen. Dat kost ontzettend veel energie; je raakt er uitgeput van. Het gaat je irriteren en op den duur word je het spuugzat. Het voelt alsof je jezelf niet kunt en mag zijn. En dat voelt niet goed.

Ga weer doen waar je goed in bent

Hoe zou het zijn als je weer gaat doen waar je goed in bent:
VROUW ZIJN

Als je niet langer je best hoeft te doen om het op de ‘mannenmanier’ te doen. Als je op je werk dicht bij jezelf kunt blijven en de dingen kunt doen op een manier die bij jou past. Die je veel minder energie kost en waarmee je moeiteloos bereikt wat je wilt. Zodat je je werk met veel meer plezier doet en het je ook nog eens die voldoening geeft waar je naar verlangt.

Dat kan!

Plan nu een gratis gesprek met me in en ik geef je een aantal simpele maar krachtige tips hoe jij het vanaf morgen anders kunt gaan doen.

Ik wens je een stralende dag toe!

 

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *