Gun jij jezelf de tijd en ruimte om te spelen? Om lekker te doen waar je zin in hebt. Om te zorgeloos te genieten. Om bezig te zijn met waar jij blij van wordt. Zonder je schuldig te voelen. Zonder te denken aan wat er nog moet. Zonder je druk te maken wat een ander ervan vindt.
Spelen als kind
Als kind is spelen heel normaal. Je denkt er niet over na. Je doet het gewoon. Uren kun je opgaan in het spelen met je poppen. In spelletjes doen met anderen. In kleuren en tekenen. Je maakt je eigen liedjes, je verzint je eigen spelregels. Je kunt uren sleetje rijden in de winter. En de tijd vliegt voorbij. Je hebt geen honger of dorst, je voelt geen kou. Je bent zorgeloos.
Zorgeloos gevoel
Hoe zou het zijn als je dat gevoel weer terug zou kunnen krijgen? Als je weer zo speels zou kunnen zijn als een kind. Als je alles wat je moet af en toe zou kunnen loslaten. Als je niet bezig hoeft te zijn met dingen voor elkaar krijgen. Als je je niet druk zou maken wat een ander van je vindt. Als je wat vaker zorgeloos zou kunnen zijn.
Belangrijker zaken
Als je als kind opgroeit leer je het spelen af. Het mag niet meer. Er is geen tijd meer voor. Er zijn belangrijker zaken. Je wordt volwassen en dan heb je verantwoordelijkheden, verplichtingen en moet je geld verdienen. En dat kan niet als je alleen maar blijft spelen. “Gedraag je toch eens als een volwassene”, krijg je dan te horen.
Ruimte geven
Natuurlijk kun je niet je hele leven blijven spelen als een kind. Maar om je gelukkig te voelen is het essentieel dat je het speelse kind in jezelf de ruimte geeft. Het is namelijk een stukje van jou dat af en toe ruimte en aandacht nodig heeft. Anders wordt het opstandig. Gaat het schreeuwen om aandacht op momenten dat dat niet handig is. Als je manager iets van je vraagt. Als je partner iets wil waar jij geen zin in hebt. Als iemand je hulp nodig heeft. Dan roept een stemmetje in jou: “Dat doe ik niet. Daar heb ik helemaal geen zin in.”
Herontdekken
Weet jij wat het speelse kind in jou wil? Wat het nodig heeft om even helemaal zorgeloos te kunnen zijn? Of ben je dat gevoel in de loop der jaren kwijtgeraakt?
Dan is het goed om op onderzoek te gaan. Om jouw speelse kind weer te ontmoeten. Om opnieuw te ontdekken wat spelen voor jou is. En hoe je jouw speelse kind weer kunt voeden. Hoe je dat doet? Deze vragen kunnen je daarbij helpen:
- Waar kon je als kind uren mee zoet zijn?
- Wat was je favoriete bezigheid toen je klein was?
- Waar werd je als kind helemaal blij van?
- Wat stond er altijd op jouw verlanglijstje voor je verjaardag?
- Waar was je als kind goed in?
- Waar kon iemand je altijd een plezier mee doen?
Toestemming geven
Als je eenmaal weet wat jouw speelse kind nodig heeft, ben je er nog niet. Want het woord ‘spelen’ roept vaak weerstand op. Gedachten als: “Spelen is okay, als ik klaar bent met de dingen die moeten.” “Spelen is zonde van mijn tijd.” “Ik ben te oud om te spelen.” Allemaal overtuigingen die je hebt aangenomen, omdat de mensen in jouw omgeving dat tegen je zeiden. Om je maar van het spelen af te houden. Hoe goedbedoeld dat ook was.
Speelkwartier
Daarom is het belangrijk om jezelf toestemming te geven om te spelen. Om jezelf een paar keer per dag een speelkwartier te gunnen. Want je doet al zoveel dingen omdat ze moeten. Je steekt meer dan genoeg uur per dag in je werk. Je hebt een groot plichtsbesef. Je doet heel veel voor anderen. Dus gun jezelf dat speelkwartier. Dat heb je nodig om op te laden. Om even te ontspannen, om je zinnen te verzetten. Om door te gaan, voor jezelf en anderen.
Oplaadmomenten
Ik gun mijzelf meerdere keren per dag een speelkwartier. Een halfuurtje met een ontspannen boek en een kop thee op de bank. Naar buiten en onkruid wieden of tomaten plukken in de moestuin. Wat plakken en schrijven in mijn art journal. Lekker door de bladeren lopen tijdens mijn wandeling.
Ik kan enorm genieten van mijn speelkwartiertjes. Omdat ik weet dat ik daarna weer met een fris hoofd en vol energie aan het werk ga. Helemaal opgeladen door dat korte speelmoment dat ik mezelf gegund hebt.
Ik ben benieuwd wat spelen voor jou betekent. Wat het speelse kind in jou wakker maakt? Deel je het onder dit blog?
Geniet van een speelse dag!
Liefs,
Manita
P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.
0 reacties