fbpx

Jouw lefverhaal: ode aan jezelf

door | 2 reacties

Ben jij een ster in jezelf kleiner maken dan je bent? Als het gaat over de dingen die je bereikt hebt op je werk, waar je trots op mag zijn. De keuzes die je durft te maken en waar je vol voor gaat. De dingen die je tòch doet, ook al liggen ze mijlenver uit je comfortzone. Want zo bijzonder is dat niet, denk je.

 

Tekort doen

Eigenlijk doe je jezelf vreselijk tekort. Door je ogen te sluiten voor alles wat je kunt en doet. Door zo makkelijk heen te stappen over alles wat je hebt bereikt. Door jezelf geen schouderklopje te geven als je kiest voor de moeilijke weg. Door het normaal te vinden dat je in het diepe springt, zonder reddingsvest.

Andere ogen

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je jezelf door de ogen van een ander zou zien. Hoe zou hij of zij jou zien? Ik denk als een vrouw die in haar kracht staat. Als een vrouw die lastige keuzes durft te maken en daar niet voor wegloopt. Als een vrouw die moed en lef heeft. Wat zou dat met je doen? Hoe zou je dan naar jezelf kijken?

Proef op de som

Je hebt misschien gelezen dat ik meeschrijf aan het boek LEFWIJF 2. Een boek waarin vijftig vrouwen hun lefverhaal delen. Toen ik eenmaal ‘ja’ had gezegd, kwam het nadenken over wat mijn lefverhaal dan is. Wat is het dat mij een lefwijf maakt?

Ik schreef wat momenten in mijn leven op die ik zelf ‘lefwaardig’ vond. Dingen die ik had gedaan of bereikt, keuzes die ik had gemaakt. Maar hèt verhaal zat er nog niet bij. Dat voelde ik. Dus ik vroeg raad aan mensen die mij goed kennen. Mijn man en een paar goede vriendinnen.

Openbaring

En wat er toen gebeurde was een openbaring. Zij kwamen met verhalen die ik vergeten was. Met dingen die gebeurd waren die ik niet zag als lefverhaal. Het ging over momenten waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben. Momenten die ik afdeed als “dat is toch niet zo bijzonder”. Voor mij was het een openbaring.

Dat zette me aan het denken. Waarom is het zo lastig om je eigen kracht te zien? Om trots te zijn op wat je doet? Waarom ben je vaak blind voor waar je zelf goed in bent? Waarom zie je zelf niet hoe bijzonder je bent?

Opvoeding

Ik denk dat het voor een groot deel met onze opvoeding en cultuur te maken heeft.

Als kind leerde ik om vooral bescheiden te zijn. Om geen ophef te maken van goede punten op school. Om niet te koop te lopen met hoe goed ik kon tekenen. Ik mocht wel trots zijn, maar vooral binnenskamers en op een ingetogen manier.

En dat past ook binnen onze cultuur. ‘Naast je schoenen lopen’ heeft geen positieve betekenis. Trots zijn op wie je bent en wat je kunt, wordt al snel gezien als opschepperig of zelfs arrogant.

Vrouwen

Maar daarnaast is het ook iets waar vrouwen extra last van hebben. In de puberteit leer je dat je je als vrouw anders moet gaan gedragen. Je wordt immers volwassen. Je leert een aantal ‘waarheden’ die bepalen hoe je je leven moet leiden.

Eén daarvan is dat je als vrouw niet succesvol mag zijn. Dat je mannen niet voorbij mag streven. Dat je niet beter mag zijn. Het gevolg is dat we onszelf kleiner houden dan we zijn. Dat we onszelf wijsmaken dat we tevreden zijn met hoe het is. En dat we daardoor ons potentieel vaak niet benutten. We houden ons in en passen ons aan.

Lefverhalen

Al mijn lefverhalen gaan over momenten dat ik me niet ingehouden hebben. Dat ik me niet aangepast heb aan wat iedereen van me verwachtte. Dat ik in mijn kracht ben gaan staan en ’take it or leave it’ gedacht heb. Dat ik keuzes heb gemaakt die lastig waren, omdat ik wist dat het het beste was voor mij. En dat heeft me gebracht waar ik nu ben: een trots LEFWIJF!

Jouw eigen lefverhaal

Ik weet zeker dat jij ook heel veel lefverhalen in je hebt. Waarschijnlijk meer dan je zelf beseft. Daarom deel ik met alle plezier mijn stappenplan naar jouw eigen lefverhaal:

 1. Beschrijf 5 momenten die jouw leven (drastisch) veranderd hebben.
 2. Schrijf 5 momenten op waarin je een lastige keuze moest maken en dat toch gedaan hebt.
 3. Beschrijf 5 tegenslagen in jouw leven die je overwonnen hebt.
 4. Schrijf 10 dingen op die je gedaan hebt waar je echt trots op bent.
 5. Vraag een aantal mensen die jou goed kennen in welke situatie of op welk moment zij vonden dat je lef had. Schrijf hun input op.
 6. Lees alles wat je hebt opgeschreven terug. Welk moment of welk verhaal raakt jou het meest? Schrijf dat verhaal voor jezelf uit.
 7. Laat het even een paar dagen liggen. Lees het verhaal nog eens terug. Raakt het je nog steeds? Word je er door geïnspireerd? Gefeliciteerd! Dan heb je jouw mooiste lefverhaal.

Ode aan jezelf

Ik zie mijn lefverhaal als een ode aan mezelf. Als een manier om mezelf te zien zoals anderen mij zien. En om daar van te genieten.

Dus ik hoop dat ik ook jou geïnspireerd heb. Om op zoek te gaan naar jouw eigen lefverhalen. Om te zien welke kracht er in jou zit. Om te beseffen hoe bijzonder jij bent. Want dat geeft je zelfvertrouwen en je geluksgevoel een enorme boost.

Ik kan niet wachten om jouw mooiste lefverhaal te lezen.

Laat je me weten of het gelukt is?

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

2 Reacties

 1. Savannah Engelenberg

  Nou en of je mij hebt geïnspireerd Manita! Ik vind het een prachtige en heldere aansporing om deze stap-voor-stap methode zelf ook te gaan gebruiken. Dank je wel!

  Liefs, Savannah

  Antwoord
  • Manita Lemmens

   Fijn dat ik je geïnspireerd heb, Savannah. Ik ben benieuwd wat voor prachtig verhaal er op papier komt.

   Liefs, Manita

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *