fbpx

Ik heb er (weer) zin in!

door | 0 Reacties

Je merkt dat je steeds vaker met tegenzin naar je werk gaat. Je bent al moe als je opstaat. Je hebt weer liggen piekeren en slecht geslapen. Maar je moet op, want je moet naar je werk. Bij het idee alleen al stroomt de energie weg. Je draalt in de douche, kleedt je drie keer om, maakt een uitgebreid ontbijt. Alles om dat moment van naar je werk gaan maar uit te stellen. Maar het helpt niet.

 

Geen voldoening

Hoe leuk je je werk ook vond, het geeft je al lang niet meer de voldoening van het begin. Je zit in een sleur. De projecten waaraan je werkt zijn niet uitdagend meer. Je komt niet toe aan de dingen die je wel leuk vindt. Je hebt constant het gevoel dat je achter de feiten aan loopt. Elke werkdag geeft je alleen maar stress en onrust.

En dat terwijl je niets goed lijkt te kunnen doen. Je krijgt alleen maar te horen wat er beter en anders moet. Je worstelt je letterlijk door de dag heen, om ’s avonds doodmoe en ontevreden naar huis te gaan. Morgen weer zo’n dag …..

Op je tanden bijten

Geen wonder dat je ’s ochtends met moeite uit je bed komt. Dat je er tegenop ziet om naar je werk te gaan. Dat je de uren aftelt tot de werkdag voorbij is. Dat je uitkijkt naar het weekend. Dat je de weken aftelt tot je weer vakantie hebt.

Diep in je hart heb je er geen zin meer in. Je hebt niet meer de puf om je er toe te zetten. Maar je hebt het gevoel dat je geen keuze hebt. Dat je door moet. Je vindt van jezelf dat je niet moet zeuren. Je hebt best een leuke baan. Dat je die nu even wat minder vindt, komt gewoon omdat je moe bent. Gewoon een kwestie van op je tanden bijten. Dan gaat het vanzelf weer over.

Er moet iets veranderen

Dat is wat je jezelf steeds vertelt. Maar diep van binnen weet je dat het niet zo simpel is. Dat die ontevredenheid en onrust in je lijf niet weggaan na een lekker weekend of een weekje vakantie. Dat heb je al zo vaak geprobeerd. Dat werkt niet. Maar wat dan? Een andere functie? Een andere werkgever? Daar heb je nu helemaal geen energie voor. Hoe graag je dat misschien ook wilt.

Je zit in een vicieuze cirkel waar je ontzettend graag uit wilt. Maar hoe?

Eerste hulp

Het belangrijkste is dat je in beweging komt. Dat je iets verandert zodat je de cirkel doorbreekt. Dat je weer energie krijgt om na te denken over je baan. Of je wat anders wilt. Of dat je in gesprek moet met je manager om structureel iets te veranderen. Zodat je weer met plezier naar je werk gaat.

Je hoeft niet meteen grote beslissingen te nemen. Begin gewoon klein: met zorgen dat je aan het eind van de werkdag meer energie overhoudt. Kijk of je wat kleine dingen kunt veranderen die je daarbij helpen:

  • Houd je aan je werktijden. Ga op tijd naar huis, ook al heb je nog klussen liggen. Die liggen er morgen ook nog.
  • Doe elke werkdag taken of klussen die je energie geven. Of werk aan een klus die je voldoening geeft als je hem van je bord hebt.
  • Pas je manier van werken aan. Word je blij van routine? Probeer dan vaste momenten voor bepaalde klussen in te plannen. Krijg je juist energie van afwisseling? Zorg dan voor variatie op een dag.
  • Doe tijdens de lunch dingen die je leuk vindt. Ga naar buiten, lunch met die gezellige collega, loop even de stad in.
  • Besteed bewust aandacht aan de dingen die goed gaan op je werk. Geef jezelf en je collega’s af en toe een schouderklopje. En vier wat vaker successen.
  • Plan af en toe een spijbeldag. Zomaar een dagje vrij zonder plannen, helemaal voor jezelf. Zodat je tijd hebt om te doen waar je zin in hebt en op kunt laden.

Meer zin en energie

Vaak zorgen kleine aanpassingen ervoor dat je weer meer zin en energie van je werk krijgt. Kijk vooral wat jou helpt. Waar jij blij van wordt. En zie het als een experiment. Alleen zo kom je er achter wat voor jou wel en niet werkt. Werkt het niet, dan probeer je wat anders. Maar zet in ieder geval steeds een klein stapje. Dat is te overzien.

Zo bouw je langzaam je energie weer op. Krijg je weer ruimte in je hoofd om na te denken over wat je echt wilt. Over de dingen die voor jou belangrijk zijn. Want daar zit uiteindelijk de winst in.

Liefs,
Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *