fbpx

Hoeveel rek zit er in jouw elastiek?

door | 0 Reacties

Je weet dat het zo niet verder kan. Je bent het zat dat iedereen altijd verwacht dat je je mannetje staat. Je hebt geen puf meer om alle ballen in de lucht houden. Om altijd alles alleen te moeten doen. Maar je denkt dat je geen keuze hebt. Dat je door moet.

 

Niet zeuren!

Want dat is wat je geleerd hebt. Dat je niet mag zeuren. Dat je niet mag opgeven. Dat je je niet moet aanstellen. Dat je voor jezelf moet kunnen zorgen. Dat je het best nog even volhoudt. Dat je gewoon op je tanden moet bijten en doorgaan.

Vervelende stemmetjes

Herken je ze? Die stemmetjes in je hoofd als je er doorheen zit. Als je het gevoel hebt dat je het niet lang meer trekt. Die stemmetjes die ervoor zorgen dat je toch door blijft gaan. Ook al weet je diep van binnen dat het niet verstandig is.

Adempauze

Je verlangt naar rust in je leven. Naar een adempauze van alle hectiek waarin je zit, van al die ballen in de lucht houden. Je wilt even niet je mannetje hoeven staan, thuis en op je werk. Niet meer sterk hoeven zijn, maar kunnen leunen. Je wilt weer kunnen genieten van het leven.

Weten en doen

Diep in je hart weet je dat het zo niet verder kan. Je raakt langzaam uitgeput. Je hebt geen puf meer om leuke dingen te doen. Je merkt dat je een steeds korter lontje krijgt. Als je even zit wordt je onrustig, omdat je ziet wat er nog allemaal moet gebeuren. Je weet wel dat het niet goed met je gaat, maar je weet niet wat je eraan kunt doen.

Weglopen of blijven?

Als je op dat punt zit, heb je een keuze. Negeer je jouw gevoel of ga je er iets mee doen?

Het eerste is vaak verleidelijk. Ik herken dat bij mezelf. Ik ben lang voor mijn gevoel weggelopen. Door nog harder te gaan werken. Door afleiding te zoeken. Door mijn agenda vol te proppen. Want als ik het druk had, had ik geen tijd om stil te staan bij hoe ik me echt voelde.

Elastiekje

Dat werkte best wel lang. Maar uiteindelijk moest ik er toch aan geloven. Moest ik toegeven dat ik over mijn grenzen was gegaan. Ik merkte dat de rek eruit was. Net als een elastiekje dat voortdurend onder spanning staat. Dat gaat een tijdje goed, totdat de rek eruit is en het slap wordt. Of zelfs knapt.

Veerkracht

En dat is wat er gebeurt als je weg blijft lopen en het gevoel negeert. Uiteindelijk trekt je lichaam aan de bel. Het elastiekje verslapt of knapt opeens. Er gebeurt iets waardoor je letterlijk tot stilstand gedwongen wordt. Alsof je lichaam zegt: “Wie niet horen wil, moet maar voelen.”

Het is mij een aantal keren overkomen. Dat mijn elastiekje slap werd en geen veerkracht meer had. Met wat rust en kleine aanpassingen trok het weer bij. So far so good. Crisis overwonnen. En ik ging weer vrolijk verder met mijn leven.

De rek eruit

Totdat mijn elastiekje opeens wel knapte en ik gedwongen werd om pas op te plaats te maken. Om echt een stapje terug te doen. En hoewel het geen lolletje was, heb ik er wel veel van geleerd.

Want ik merkte dat het me ruimte gaf. Ruimte om goed naar mezelf te luisteren. Om te ontdekken wat ik eigenlijk belangrijk vond. Om mijn eigen keuzes te maken. Om dingen te veranderen in mijn leven. Hoe eng ik dat ook vond.

Verandering

Okay. Maar wat helpt je dan om wel iets te veranderen? Moet je wachten totdat jouw elastiekje knapt of kun je dat voorkomen?

Noodzaak voelen

Veranderen is niet leuk. Dus je moet wel de noodzaak voelen om het te doen. Anders is het gemakkelijker om door te gaan zoals je gewend bent. Dan levert het je niets op.

Het is dus logisch dat veranderen makkelijker is als het elastiekje geknapt is. Je hebt dan geen andere keuze meer. Maar als je eerlijk naar jezelf kunt zijn en durft toe te geven dat je zo niet meer verder wilt, kan dat hetzelfde effect hebben.

Besluit nemen 

Het begin van verandering is dat je het besluit neemt om iets te gaan doen. Om het heft in eigen hand te nemen. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw situatie. Je kunt niemand anders de schuld ervan geven. De oplossing ligt dus ook bij jou. Jij zit aan het stuur van jouw leven en bepaalt welke richting je kiest.

Uit survival-mode

Als je uitgeput en gespannen bent, dan zit je systeem in de survival-mode. Je kunt dan niet meer helder denken. Zorg eerst dat je lichaam tot rust komt. Dat je weer wat energie krijgt. Pas dan is er ruimte om dingen te veranderen. Neem daar de tijd voor. Je voelt vanzelf wanneer het moment is om stappen te zetten.

Hulp vragen

Vraag om hulp als dat nodig is. Vooral als je merkt dat je zelf vastloopt en in cirkels ronddraait. Je hoeft het niet alleen te doen. Je hoeft het wiel niet uit te vinden. Je hoeft niet alles te weten en te kunnen. Luister en sta open voor feedback en ideeën van anderen.

Keuzes maken

Volg je hart en gevoel als het op keuzes maken aankomt. Het maakt niet uit wat je voor eerste stap zet, het gaat erom dat je een stap zet. Het maakt niet uit waar je voor kiest, als jij er maar achter kunt staan. Je hoeft het aan niemand uit leggen. Vertrouw op je gevoel.

Geisha stapjes

Veranderen gaat over kleine stapjes zetten. Die zorgen ervoor dat je in beweging komt. Denk steeds: welk stapje kan ik nu zetten om het anders te doen? Maak het klein en herhaal het een tijdje. Dan zul je zien dat er langzaam maar gestaag verandering ontstaat. Het gaat niet over snelheid maar over volhouden.

Steun zoeken

Omring je met de juiste mensen. Mensen die je kunnen helpen, jouw problemen herkennen en je inzicht kunnen geven. Veranderen zit niet in hard werken, maar in dingen helder zien. Het kan helpen om samen met een groep van gelijkgestemden aan de verandering te werken.

Frisse blik

Zorg dat je af en toe uit je eigen omgeving stapt. Dat je afwijkt van je normale routine, iets geks doet, iets nieuws probeert of zorgt dat je nieuwe mensen ontmoet. Dat geeft je een ander perspectief en ruimte in je hoofd. Vooral als je vastloopt.

Terugkijken

Als ik nu terugkijk op het moment in mijn leven dat mijn elastiekje knapte, ben ik eerlijk gezegd blij dat het gebeurd is. Ook al was het pijnlijk en ging ik door een diep dal. Ik heb daardoor wel keuzes gemaakt die goed voor me waren. Die maken dat ik nu gezond ben en lekker in mijn vel zit. Dat ik doe waar ik echt gelukkig van word. En dat was het allemaal waard.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Ben jij toe aan verandering? Ik help je graag om de eerste stap te zetten. Meld je aan voor mijn gratis Ontdek je Krachtige Zelf-sessie en ontdek wat jouw route naar geluk is.

Ik wens je een stralende dag!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *