fbpx

Hoeveel geluksmomenten heb jij op een dag?

door | 0 Reacties

Met mijn ogen dicht geniet ik van de zon op mijn gezicht. Ik hoor de zee ruisen. In de verte krijst een meeuw. Het zand voelt warm aan mijn blote voeten. De wind speelt met mijn haren en voert stemmen mee. Er lopen mensen voorbij. Een hond blaft. Maar ik hou mijn ogen dicht. Dit is even een moment alleen voor mij. Mijn geluksmomentje.

 

Mijn geluksmoment

Als je me wat langer kent, weet je dat ik heel blij word van de zee. Zomer of winter, het maakt niet uit. Ik voel mezelf tot rust komen als ik naar de golven kijk. Ik kan me verbazen over de kunstige ribbel-patronen in het zand. Ik kan lachen om de capriolen van de meeuwen op het strand. Ik vind het heerlijk om uit te waaien. Om schelpen te zoeken of aangespoeld hout (en dat mee naar huis te slepen).

Ik mis de zee ontzettend nu ik weer in Zuid-Limburg woon. Die spontane strandwandeling na een hectische dag op mijn werk. Vis eten met een vriendin op zondag na een lange wandeling door de duinen. Even uitwaaien op een stormachtige herfstdag. Dat zijn voor mij echt geluksmomentjes.

Groot en klein

Ben ik nu dan het merendeel van de dagen ongelukkig? Natuurlijk niet. Er zijn ook heel veel andere dingen waar ik gelukkig van word. Van lekker tegen mijn man aankruipen in bed. Van mijn dagelijkse wandeling door de velden. Van de eerste lentezon op mijn gezicht. Van een stukje chocolade bij de koffie. Van een mooi blog schrijven. Daar heb ik de zee helemaal niet voor nodig. Ik heb mijn kleine geluksmomenten.

Bewust genieten

Want geluk zit juist vaak in die kleine momenten. In de kleine dingen die je normaal bent gaan vinden. Waar je eigenlijk niet meer zo bij stilstaat. In dingen waarvan je soms vergeet om ervan te genieten. Maar juist die kleine dingen maken het verschil. Ze zijn de slagroom op de taart. Ze helpen je om je door die zware werkdag heen te komen. Ze zorgen ervoor dat je dat vervelende klusje afmaakt. Of dat je toch naar buiten gaat ondanks de regen. Omdat je weet wat de beloning is. Wat het je oplevert: een klein geluksmomentje.

Elke dag weer

En zo’n klein geluksmomentje zou je elke dag zeker één keer moeten hebben. O jee, hoor ik je nu denken. Moet ik daar ook nog tijd voor maken? Relax. Je moet helemaal niets. Het is alleen een liefdevol advies van mij aan jou. Omdat ik weet wat het je oplevert als jezelf elke dag een geluksmomentje cadeau geeft. Hoe groot of klein dan ook. Hoe anders je dag er door wordt. Hoeveel beter je je dan voelt.

En dat hoeft geen tijd te kosten

Het is al genoeg als je elke dag stilstaat bij al die onbewuste geluksmomenten. Ze zijn er namelijk altijd wel, daar hoef je niets voor te doen. Je vergeet er alleen vaak van te genieten. Om bewust stil te staan bij de leuke dingen die er gebeuren, bij het positieve gevoel wat je aan het eind van de dag hebt. Door daar meer van te genieten haal je het maximale uit al die verstopte geluksmomentjes. Zonder dat je daarvoor ingewikkelde dingen hoeft te doen.

Genieten van wat er is

Je hoeft alleen maar te leren om meer te genieten van wat er al is. En het goede nieuws is: dat kan. Genieten is iets wat je kunt leren. Wat je kunt ontwikkelen door het te oefenen. Door het bewust te doen. Op het (geluks)moment zelf, maar ook ervoor of erna. Hoe? Dat kan op verschillende manieren:

Zorg voor een tastbare herinnering aan je geluksmoment

Maak foto’s of een video, bewaar het entreekaartje van de bioscoop of het theater, verzamel schelpen aan zee. Iets waar je later naar terug kunt kijken en wat je helpt om het positieve gevoel weer op te roepen.

Geef jezelf een schouderklopje tijdens een geluksmoment

Ben je ervan bewust als je geniet van alledaagse dingen. Geef jezelf een compliment of een schouderklopje als het je lukt. Dat motiveert je om meer en bewuster te genieten.

Maak geluksmomenten met een ander

Genieten is een stuk makkelijker als je samen van iets geniet, als je de ervaring kunt delen. Dus ga samen wandelen, kijk samen naar een film. Je kunt erover napraten en samen herinneringen ophalen. Dat verlengt en versterkt je positieve gevoel.

Creëer flowmomenten

Ga dingen doen waar je van in de flow komt. Dat zijn vaak jouw geluksmomenten. Als je volledig opgaat in wat je doet, heb je geen gedachten die je afleiden. Je kunt je helemaal focussen op het moment zelf en de positieve gevoelens die je hebt.

Deel je geluksmoment

Om je hersens een extra prikkel te geven dat er iets moois gebeurd, helpt het om je positieve gevoel uitbundig te uiten. Dus maak een vreugdedansje, deel je geluksmoment met je vriendinnen of ‘high five’ je collega. Hoe uitbundiger hoe beter.

Schrijf je geluksmomenten op

Sta elke dag stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Bij jouw geluksmomenten van die dag. Schrijf ze op. Daardoor ga je zien dat er elke dag wel een geluksmomentje is. Dat je daar niet eens moeite voor hoeft te doen. Je hoeft ze alleen maar te zien.

Een eerste stap

Als je merkt dat je wel wat oefening in genieten kunt gebruiken, probeer dit dan eens uit. Loop niet meteen te hard van stapel. Kies één ding waar je van denkt: dat lijkt me leuk. En houdt het daar bij. Om te voorkomen dat je weer in de valkuil van het Miss Perfect-syndroom valt en het zo groot maakt voor jezelf dat je niets doet. Geisha stapjes, weet je nog?

Volgende week ga ik trouwens een paar dagen naar zee. Even vakantie vieren, lekker ontspannen, inspiratie opdoen. Weer wat geluksmomentjes verzamelen. En waarschijnlijk de nodige schelpen en wrakhout. Zodat ik nog lang van die heerlijke dagen kan nagenieten.

Voor nu wens ik je een stralende dag!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *