fbpx

Hoe zorg je voor voldoende ontspanning?

door | 0 Reacties

Heb jij ook zo’n behoefte aan rust en even niets doen? Ben jij klaar met al dat geregel en georganiseer van het afgelopen jaar? Kijk je uit naar een paar weken gezelligheid, lekker thuis zijn en genieten? Een paar weken om heerlijk te ontspannen.

 

Nog even volhouden ….

Je verheugt je op de kerstdagen en vrije dagen, maar voor het zover is moet er nog van alles gebeuren. Dingen die ‘nog even’ moeten. Voor je werk moet je bepaalde klussen afronden. Er moeten nog cadeautjes gekocht en inkopen gedaan worden. Met familie moet er van alles geregeld worden om elkaar toch te zien met de feestdagen. Je hoofd tolt van alles wat er nog moet.

Tijd voor rust

Terwijl je juist zo’n behoefte hebt aan even niets en tijd om bij te tanken. Vooral na dit hectische jaar. Je snakt naar rust en tijd voor jezelf. Om leuke dingen te doen of eindelijk dat boek te lezen. Om tijd met je partner en kinderen door te brengen. Om je ouders en familie weer te zien. Om gewoon te genieten van de feestdagen en je vrije tijd. Op een ontspannen manier.

Weten en doen

Natuurlijk weet je dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Om voldoende tijd voor jezelf te maken. Om de tijd te nemen voor rust en ontspanning. Vooral tijdens drukke periodes in je leven. Maar weten en doen zijn twee verschillende dingen.

Want hoe goed je ook plant en voorbereidt, je lijkt precies het tegenovergestelde te bereiken. December is iedere keer weer druk en stressvol, thuis en op je werk. Je doet zo je best. En toch lukt het gewoon niet om tijd te maken voor ontspanning.

Zonder nadenken

Geen wonder als je weet hoe het werkt. Juist onder stress en druk, verval je namelijk vaak in automatische patronen. In het gedrag dat je onbewust aangeleerd hebt. Je bent geneigd om al jouw tijd en energie in je werk, in je gezin en familie te steken. Om jezelf weg te cijferen en geen tijd voor jezelf te nemen. Want je hebt het veel te druk. Je doet het zonder erbij na te denken. Maar daarbij vergeet je de belangrijkste persoon: jijzelf! En dat breekt je na zo’n drukke periode op.

Volg de natuur

Waarom zou je nu geen tijd kunnen nemen voor de dingen waar jij behoefte aan hebt? Lekker uitslapen, wat aanrommelen in huis, leuke dingen doen, een dagje lummelen of naar de sauna, urenlang bijkletsen met een vriendin, genieten van een spelletje met de kinderen.

Wist je dat dat eigenlijk heel natuurlijk is in deze tijd van het jaar? Dat de natuur – en dus ook wij mensen – in een periode van rust, stilte en bezinning zit. Een tijd van meer slapen. Een tijd van minder actie en energie. Een tijd van achterover leunen en niets doen. In onze moderne maatschappij zijn we dat vergeten. Maar hoe we ons (moeten) gedragen gaat feitelijk tegen onze natuur in.

Relax woman!

Hoe kun je er toch voor zorgen dat je je broodnodige rust en ontspanning krijgt in deze drukke periode? Hoe kom je op een meer natuurlijke manier de decembermaand door? Dit zijn mijn acht top tips:

  1. Laat je verwachtingen los. Dingen lopen niet altijd zoals je het gepland hebt of graag wilt. Daar kun je je over opwinden, maar je kunt het ook loslaten. Dan kun je veel meer genieten van het moment en ontspannen.
  2. Vraag vaker om hulp. Op je werk, maar ook thuis. Laat de gedachte los dat je alles alleen moet doen en regelen. Anderen willen je best helpen als je dat vraagt. Het levert jou minder stress op en het is veel gezelliger om samen dingen te doen.
  3. Maak het jezelf gemakkelijk. Misschien vind je dat het kerstdiner een culinair hoogstandje moet zijn. Maar waarom? Van wie? Als je niet van koken houdt of niet lang in de keuken wilt staan, kun je ook de lat wat lager leggen. Koop gerechten die al voorbereid zijn of maak een simpel en toch lekker gerecht.
  4. Stel uit wat je nu niet hoeft te doen. Natuurlijk is het fijn om bepaalde klussen thuis en op je werk af te hebben voor het eind van het jaar. Maar vraag je af of dat wel echt nodig is of dat het ook op een ander moment kan. Schuif die klussen gewoon door naar een later moment.
  5. Plan niet te veel. Waarschijnlijk heb je een hele waslijst van dingen die je wilt doen of mensen die je wilt zien tijdens je vrije dagen. Toch is het beter om niet te veel plannen te maken. Zo houd je ruimte om te doen waar je behoefte aan hebt, zonder dat je jezelf of een ander teleurstelt.
  6. Neem meer adempauzes. Neem wat vaker een korte pauze tijdens de dag. Ga rustig zitten met een kop koffie en doe tien minuten niets. Zo krijg je weer overzicht en rust in je hoofd en kun je ontspannen verder met waar je mee bezig was.
  7. Geniet bewust van de kleine dingen. Van een gezellig moment met je gezin, van de opkomende zon tijdens een wandeling of een groet van een onbekende op straat. Juist die kleine alledaagse dingen geven een positief gevoel en maken dat je meer in het moment bent.
  8. Focus je op energiegevers. Maak elke dag tijd om dingen te doen waar je blij van wordt. Je hebt het nooit te druk om tijd voor jezelf te maken. Breng in deze periode vooral tijd door met mensen waar je energie van krijgt. Dat doet je juist nu goed.

Bewust anders doen

Sinds een paar jaar doe ik het de laatste weken van het jaar bewust anders. Ik zorg dat ik half december mijn werk afgerond heb. De week voor de kerst neem ik de tijd om de feestdagen voor te bereiden. Ik zorg dat ik drie weken rondom Kerst geen afspraken in mijn agenda heb staan. Ik doe vooral de dingen waar ik blij van word: schrijven, art journaling, lezen, wandelen en lekker koken. Ik zet geen wekker en neem de tijd om te genieten.

Dat zorgt er voor dat ik echt tot rust kom en oplaad. Dat er allerlei nieuwe ideeën voor mijn bedrijf naar boven komen. En dat ik in januari sta te trappelen om weer aan het werk te gaan.

 

Dit was het laatste blog van 2021. Ik hoop dat ik je ook dit jaar weer heb weten aan te moedigen en inspireren met mijn blogs. Ik wens je ontspannen en gelukkige feestdagen, waarin je kunt genieten van tijd met je dierbaren en helemaal tot rust komt!

Stralende groet,

Manita

 

PS: Ken je iemand voor wie dit artikel ook waardevol kan zijn? Deel het via onderstaande knoppen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *