fbpx

Hoe voed je je vrouwelijke kant?

door | 2 reacties

Als je eerlijk bent weet je dat je niet lekker in je vel zit. Je merkt het aan de tegenzin waarmee je dingen doet. Je hebt het gevoel dat je alleen maar bezig bent met dingen die moeten. Je loopt je voortdurend te ergeren, aan anderen, aan jezelf.

 

In een cirkel

Je komt niet meer aan jezelf toe. Als je vrij bent, zit je alleen te zitten. Bijkomen van je werk. Bijkomen van alle afspraken. Bijkomen van de drukke week. Maar het werkt niet. Je wordt er alleen nog vermoeider van. Je hebt nog minder energie en fut. Je draait in cirkels rond, zonder te weten hoe je eruit komt.

Lekker in je vel

Waar je naar verlangt is diepe rust en ontspanning, je weer energiek voelen. Weer zin hebben in de dag als je opstaat. Je wilt weer uitkijken naar afspraken met vriendinnen. Enthousiast plannen maken voor het weekend. De energie hebben om spontaan iets leuks te doen, om te sporten of te wandelen. Weer lekker in je vel zitten.

Jezelf zijn

Lekker in je vel zitten heeft te maken met in balans zijn. Met voldoende tijd en voeding geven aan je vrouwelijke kant. Die krijgt in de dagelijkse praktijk namelijk te weinig aandacht, omdat je heel veel vanuit je mannelijke kant doet. In mijn vorige blog heb ik dat uitgelegd (lees hier). Door bewust tijd te nemen om je vrouwelijke kant te voeden, herstel je de balans. Je bent dan weer jezelf.

Op de vrouwelijke manier

Het klinkt mooi. Maar wat betekent dat dan, je vrouwelijke kant voeden? Eigenlijk gaat het over dicht bij je vrouwelijke kwaliteiten blijven. Dat je de dingen doet op de vrouwelijke manier. Vanuit zachtheid, overgave en acceptatie. Dat je minder plant en meer laat ontstaan. Dat je samenwerkt en je verbindt met anderen.

Maar ook dat je meer vrouwelijke activiteiten doet. Dat je je creativiteit de ruimte geeft. Dat je ontspanning zoekt. Dat je tijd neemt om alleen te zijn. Dat je leert luisteren naar je eigen gevoelens en behoeften. Door stil te zijn en je te verbinden met jezelf.

Daarmee herstel je de balans en vind je jezelf weer terug.

Kindertijd

Ik heb door de jaren heen geleerd wat mij helpt om dat vrouwelijke stuk in mij goed te voeden. Eigenlijk was het niet zo moeilijk ontdekte ik. Het waren activiteiten die ik als kind graag deed en die in mijn volwassen leven geen plek hadden.

Het ging over spelen, over doelloos dingen doen. Het ging over spontaniteit, je gevoel volgen, iets nieuws doen. Dingen die ik niet meer deed, omdat ik er geen tijd voor had. Of omdat het ‘stom’ of ‘nutteloos’ was. Maar dat waren juist de dingen die ik nodig had om in mijn kracht te blijven staan. Geen wonder dus dat ik uit balans was.

Plezier maken

Toen ik dat eenmaal wist, ben ik die dingen weer meer gaan doen. Ik gunde het mezelf om het op een ontspannen en doelloze manier te doen. Zonder vooropgezet plan. Zonder iets te willen bereiken. Alleen maar plezier maken en genieten. En dat werkte.

Wat werkt voor jou?

Misschien komen er nu allerlei dingen bij je op die jou helpen om het vrouwelijke stuk in je te voeden. Schrijf ze op en ga ze doen.
Ter inspiratie de dingen die voor mij werken om de vrouwelijke kant in mij te voeden.

 1. Intuïtief tekenen en schilderen
 2. Intuïtief en reflectief schrijven
 3. Art journaling
 4. Beeldend schrijven (zie de foto boven dit blog)
 5. Visualisatie-oefeningen doen
 6. Dagdromen op de bank
 7. Fotograferen
 8. Dansen (alleen in de woonkamer)
 9. Mediteren
 10. Tai Chi
 11. Yoga (vooral yin-yoga)
 12. Wandelen in de natuur
 13. Dwalen en doelloos lopen
 14. Elke dag me-time nemen
 15. Samen met andere vrouwen iets doen

Dagelijkse routine

Met het voeden van je vrouwelijke kant, is het hetzelfde als met andere voeding: je hebt het dagelijks nodig. Je kunt misschien een dagje met minder, maar niet te lang. Ik heb me dus aangewend om elke dag een paar activiteiten van mijn lijstje te doen doen. Voor mij werkt het het best als ik dat op een vast moment doe. Als ik er een dagelijkse routine van maak, een gewoonte, net zoals de vaste eetmomenten op een dag.

Moeiteloos

En weet je wat het grappige is? Als ik het nu een dag niet doe, mis ik het en voel ik dat ik minder in balans ben. Dus het is geen kwestie van volhouden meer. Het is een kwestie van het moeiteloos doen. Ook zo’n mooie vrouwelijke kwaliteit trouwens.

Ik wens je veel plezier met het ontdekken van jouw ‘voedingsplan’ en lees graag wat het resultaat is. Laat je een reactie achter hieronder?

Voor nu wens ik je een inspirerende en voedende dag!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.

 

2 Reacties

 1. Savannah Engelenberg

  Mooie tips Manita. Ik mag vooral dat creatieve deel meer toelaten. Dank voor deze herinnering! Zachte groetjes, Savannah

  Antwoord
 2. Manita Lemmens

  Graag gedaan Savannah!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *