fbpx

Hoe houd je jezelf staande?

door | 2 reacties

Je merkt dat de onrust binnenin je groeit. Je bent steeds bezig met wat er in de buitenwereld gebeurt. Welke maatregelen er genomen worden. Wat dat betekent voor jou en je gezin. Je maakt je zorgen over de verharding in de maatschappij. Over de strijd die er gevoerd wordt. Het raakt je. Het maakt je gespannen.

 

Wankelen

Langzaamaan voel je dat je uit balans raakt. Dat je je niet overal meer veilig voelt. Om eerlijk te kunnen zijn en te zeggen wat je denkt. Dat je je zorgen maakt over je vrijheid. Om je eigen keuzes te kunnen blijven maken. Zonder je gedwongen te voelen door je omgeving. Je merkt dat jouw vertrouwen begint te wankelen. Het vertrouwen dat het uiteindelijk weer goed komt.

Volhouden

Ik merk het bij mezelf. Ik ben een positief iemand, die altijd een uitweg ziet, een licht aan het eind van de tunnel. Maar ook ik vraag me de laatste maanden steeds vaker af waar het naartoe gaat. Ik geloof nog steeds dat het uiteindelijk goed komt. Maar het zal een lange weg zijn, met een heleboel hindernissen. Dus hoe houd ik mezelf al die tijd staande? Hoe zorg ik dat ik overeind blijf, ondanks het wankele gevoel?

Jezelf staande houden: 7 manieren

Dit zijn dingen die ik doe en die jij ook kunt doen om jezelf staande te houden in deze hectische en onrustige tijd.

1. Neem tijd voor jezelf

Het belangrijkste wat ik geleerd heb in alle crisissen in mijn leven is: naar binnen gaan. Als de buitenwereld onrustig is, als er van alles om je heen gebeurt waar je geen controle over hebt, dan is het juist belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Om te voelen wat jij nodig hebt. Wat jou op dit moment helpt. Wat voor jou de juiste keuze is.

En dat doe je door bewust stil te staan, stil te zijn en te luisteren. Om jezelf even af te zonderen, om alleen met jezelf te zijn. Pas als alle uiterlijkheden, prikkels en afleidingen weg zijn, ontstaat er ruimte om je eigen innerlijke stem te horen.

Wat je daarbij helpt, kun je lezen in dit blog.

2. Voed je vrouwelijke energie

Veel van wat er nu in de buitenwereld gebeurt, heeft te maken met mannelijke energie. Elkaar proberen te overtuigen van een bepaalde mening. Hard oordelen als iemand het niet met je eens is. Letterlijk of figuurlijk tegenover elkaar staan en de strijd aan gaan. Geen wonder dat je daar als vrouw onrustig van wordt. Het past namelijk absoluut niet bij wie jij bent. Het staat heel ver af van hoe jij als vrouw in elkaar zit. Daardoor ontstaat die spanning en onrust. Daardoor voel je je innerlijk verscheurd.

Wat jou nu helpt is om bewust jouw vrouwelijke kant te voeden. Om de dingen te doen die wel bij je passen, die jou wel energie geven. Daarmee kom je weer meer in balans en kun je je makkelijker en langer staande houden. 

Hoe je jouw vrouwelijke kant kunt voeden vertel ik in dit blog.

3. Omring je met de juiste mensen

Juist nu is het belangrijk om samen te zijn met mensen die goed voor jou zijn. Waar je je veilig bij voelt. Waarbij je jezelf kunt en mag zijn. Die hetzelfde over dingen denken of jouw mening en keuzes respecteren. Die ervoor zorgen dat je je geliefd voelt. Mensen waarmee je je verbonden voelt.

Kies daarom bewust met wie je tijd doorbrengt. Positieve mensen die je goed doen wil je nu koesteren. Mensen die je vooral stress opleveren kun je beter uit de weg gaan.

4. Doe iets voor een ander

Als je te veel op jezelf en je eigen zorgen gericht bent, vooral nu, voel je je eenzamer, onrustiger en ontevreden. Uit onderzoek blijkt dat je gelukkiger bent als je iets kunt betekenen voor anderen. Als je het gevoel hebt dat je bijdraagt aan een hoger doel. Dan kun je meer aan in je leven en blijf je beter in balans.

Het is daarom goed om de aandacht af te leiden van jezelf. Door anderen te helpen of ergens mee te verrassen. Of door iets voor een ander te doen Dat kan ook in deze tijd. Het vraagt misschien alleen wat meer creativiteit en inventiviteit.

5. Leer iets nieuws en ontwikkel jezelf

Deze tijd geeft je de mogelijkheid om te leren en jezelf te ontwikkelen.

Door alle maatregelen heb je tijd en ruimte om nieuwe dingen te leren. Om eindelijk die (online) cursus te gaan volgen. Om een oude hobby weer op te pakken of een nieuwe passie te ontdekken. Maar ook voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Alles wat er gebeurt en wat dat van jou vraagt, is een hele mooie spiegel. Het laat je zien waar jouw weerstand en groei zit. Het geeft je de kans om jezelf beter te leren kennen. 

Benut de tijd die je nu hebt dus vooral voor jezelf. Leer iets wat je al wilde leren. Neem de tijd om te reflecteren op wat alles wat er gebeurt met je doet. Het helpt je om jezelf beter te begrijpen. Om betere keuzes te maken. En van iets nieuws leren word je blij.

6. Blijf trouw aan jezelf

Je voelt je op momenten misschien gedwongen om keuzes te maken die je niet wilt. Dat geeft spanning, een innerlijk conflict. De kunst is om trouw te blijven aan jezelf. Er is namelijk geen goede of slechte keuze. Er is alleen maar de juiste keuze voor jou. Voor wat er voor jou goed voelt en wat bij jou past.

Als je daar steeds een afweging in maakt, dan blijf je dicht bij jezelf. Dan kun je – ondanks alles – je vrij blijven voelen. Want er zijn nog heel veel dingen waar je wel zeggenschap over hebt. Waarin je wel jouw eigen keuzes kunt maken. Focus je daarop.

7. Vergeet niet te genieten

Je zou het bijna vergeten, maar er is nog steeds genoeg om van te genieten. Kleine dingen waar je blij van wordt. Korte momenten die je gelukkig maken. Dingen om je heen waar je dankbaar voor bent. Herinneringen waar je met plezier op terugkijkt.

Geef jezelf toestemming om ook nu te genieten. En geef het bewust meer aandacht. Houd een dankbaarheidsdagboekje bij. Of haal mooie herinneringen op met vrienden. Geniet van alles wat er wel kan en geniet er dan ook ten volle van.

 

Met dit blog wil ik iets positiefs bijdragen in deze hectische en soms onwerkelijke tijd. De komende weken kun je meer blogs van mij verwachten over dit onderwerp.

Wil jij ook een klein steentje bijdragen? Deel dit blog met mensen in je omgeving waarvan je denkt dat ze iets positiefs in hun leven kunnen gebruiken.

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.

 

2 Reacties

 1. Savannah Engelenberg

  Wat een schitterende blog Manita. Heel helder verwoord wat er bij mij en vele met mij, leeft.

  Vooral dat deel wat je beschrijft over de mannelijke energie resoneert bij mij.

  Ik betrap mezelf erop dat ik met enige regelmaat zelf in dat overtuigende stuk wil stappen. Dat ik de ander de ogen wil openen om hem te behoeden voor ellende. Tegelijk weet ik dat dat niet mogelijk is en dat ieder zijn eigen proces heeft…maar soms is dat weten en daar naar handelen best een uitdaging 😉

  Liefs,
  Savannah

  Antwoord
  • Manita Lemmens

   Fijn dat je het herkent. Dat is ook vooral de boodschap die ik wil geven: je bent niet alleen!

   Liefs,
   Manita

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *