fbpx

Hoe krijg je een ‘yes I can’-mindset?

door | 0 Reacties

Wat is jouw eerste gedachte als iets niet lukt? Denk je dan: “Zie je wel. Ik kan het niet. Ik wist wel dat het niet goed zou gaan.” Of denk je: “Jammer dat het niet gelukt is. Volgende keer gaat het vast beter.” De gedachte die bij jou opkomt zegt veel over jouw mindset. En alles over of het jou lukt om te bereiken wat jij wil.

 

Denkkracht

Vanochtend las ik de quote van Henry Ford: “Of je nu denkt dat je iets kan of denkt dat je het niet kan, je hebt altijd gelijk.” En dat is dus precies waar het over gaat bij mindset.

Je mindset wordt bepaald door de gedachten en overtuigingen die je hebt over jezelf en de wereld. Het zegt iets over hoe jij kijkt naar jezelf en de dingen die in jouw leven gebeuren. Jouw mindset is van invloed op hoe je in het leven staat, hoe je je ontwikkelt en wat je bereikt. Hoe je naar jezelf en de situatie kijkt, bepaalt namelijk voor een belangrijk deel of het je lukt of niet.

Kwestie van mindset

Stel je wilt loskomen uit een bepaald patroon en dat veranderen Je wilt bijvoorbeeld niet meer elke avond naar je werkmail kijken. Of je wilt elke dag een half uur iets voor jezelf doen. Of gezonder gaan eten.

Zo’n verandering kost best wel wat moeite. De eerste dagen gaat het meestal goed. Je bent enthousiast en volle goede moed. Maar dan gebeurt er iets waardoor het een keer niet lukt. Er is iets dringends op je werk en je moet toch echt nog wat mails versturen. Je hebt veel afspraken en komt niet aan de tijd voor jezelf toe. Je bent moe en hebt geen zin en puf meer om te koken.

Dat is het moment waarop jouw mindset om de hoek komt.

“Ik kan het (nog) niet”

Je hebt twee uitersten. Bij een ‘ik kan het niet‘-mindset denk je dan: “Zie je wel. Het lukt me gewoon niet. Ik stop er maar mee. Het geeft me alleen maar een hoop stress.” Je gaat ervan uit dat als iets je de eerste keer niet lukt, je het dus niet kunt. Dat het voor jou niet werkt.

Maar je kunt ook denken: “Okay. Het is een dag niet gelukt. Ik weet nu wanneer het lastig is om het vol te houden. Ik ga gewoon weer door. Het is me ook gelukt om ’s avonds geen tv meer te kijken. Dus dit lukt me vast ook.” Dan ga je ervan uit dat je het nog niet kunt en dat je het door te oefenen kunt leren. Dat het met de juiste inzet en inspanning uiteindelijk wel lukt.

Geen zwart-wit

Natuurlijk is het niet zo zwart-wit. Vaak heb je een mix van deze twee mindsets. Het verschilt vaak ook per situatie of gebied in je leven. Je kunt bijvoorbeeld op je werk een ‘ik kan het nog niet’-mindset hebben. Maar als het over relaties of je eigen gezondheid denk je al snel ‘ik kan het niet‘. Dat heeft te maken met je omgeving, de mensen om je heen, maar ook met hoe zeker je van jezelf bent op een bepaald gebied.

Het is dus goed om je daar van bewust te worden als je iets in je leven wilt veranderen. Want zonder de goede mindset lukt dat je niet. En dat verklaart misschien ook wel waarom je nog steeds niet gezond eet. Of waarom je geen tijd voor jezelf kunt maken.

Handige mindset

Je begrijpt wel dat als je iets wilt veranderen of leren, het handiger is om de ‘ik kan het nog niet‘-mindset te hebben. Je bent dan niet bang uitdagingen. Je houdt het langer vol bij tegenslagen. Je wilt je 100%  inspannen en inzetten om je doel te bereiken. Kritiek en fouten zie je als  leermomenten. En het succes van anderen geeft je inspiratie. Grote kans dat het je dan lukt om datgene te bereiken wat je wilt.

Jij bent de baas

Wat als je die mindset nu niet hebt? Als je merkt dat juist op dat stukje wat jij wilt veranderen die andere – belemmerende – mindset zit?

Dat is nou het mooie van een mindset: jij bent de baas. Je kunt je mindset trainen en ontwikkelen naar de mindset die jij wilt hebben. Dat doe je door je gedachten over iets, jouw overtuigingen, te veranderen. Gedachten zijn namelijk niets anders dan zenuwpaadjes in je hersenen. De vaste paadjes, jouw vaste gedachten, zijn uitgesleten en dus makkelijk te volgen. Het gaat automatisch.

Nieuwe paden maken

Maar je kunt er voor kiezen om nieuwe paadjes te maken. Paadjes met andere, helpende gedachten. Paadjes met nieuwe, positieve overtuigingen. Paadjes die jou helpen om te veranderen en bereiken wat jij wilt. Jij zit aan het stuur.

Het duurt natuurlijk even voordat je zo’n nieuw pad hebt aangelegd en het ingesleten is. Net als met een olifantenpaadje, dat ontstaat als mensen een kortere route nemen om een stukje af te steken. In eerste instantie groeit het gras en onkruid gewoon terug. Maar als ze het maar lang genoeg volhouden, ontstaat er een duidelijk pad. Dat is ook wat er in jouw hersenen gebeurt. Als je het maar vaak genoeg bij jezelf herhaalt, worden die nieuwe gedachten, overtuigingen en mindset normaal. Ze worden de automatische route die je hersenen nemen.

Yes I can!

Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je die nieuwe paadjes hebt aangelegd? Als de dingen waar je zo lang mee geworsteld hebt, nu wel lukken? Als het je lukt om ’s avonds je werkmail links te laten liggen, om iedere dag tijd voor jezelf te nemen en gezond te eten. En dat je dat geen moeite meer kost. Dat is toch heerlijk. Ik geniet er iedere keer weer van.

Wil jij dat ook, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken of heb je behoefte aan een liefdevol zetje? Boek een gratis Ontdek je Krachtige Zelf-sessie en we doen het samen.

Liefs, Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *