fbpx

Het is zoals het is …

door | 0 Reacties

Ben jij een ster in piekeren over alles wat zou kunnen gebeuren? Lig je soms uren te malen over de dingen die je anders had moeten doen? Kun je eindeloos blijven hangen in klaagzangen en ‘wat als’-scenario’s? En lijk je die knop niet om te kunnen zetten?

 

Het levert niets op

Het frustrerende is dat al dat piekeren en klagen uiteindelijk niets oplevert. Je verandert er niet mee wat er gebeurd is. Het heeft geen invloed op wat er in de toekomst zal gebeuren. Je bezorgt jezelf alleen maar een hoop stress, irritatie en spanning. Het kost je ontzettend veel energie en je wordt er geen gezelliger mens door.

Knop omzetten

Hoe fijn zou het zijn als je op de één of andere manier die knop zou kunnen omzetten? Als je dingen los zou kunnen laten die gebeurd zijn. Als je kunt accepteren dat sommige dingen anders gaan dan je wilt. Als je nieuwsgierig kunt zijn naar wat de volgende dag je brengt. Als je de dingen waar je geen invloed op hebt, gewoon laat gebeuren.

Meebewegen

Eigenlijk gaat het dan over meebewegen met wat er is. Je niet verzetten, er niet tegenin gaan. Want dat levert niets op. Dat verandert niets aan de situatie. Juist door mee te bewegen, blijf je overeind.

Ik vergelijk het altijd met een bloem in de wind. Die staat stevig in de ondergrond, maar is flexibel genoeg om heen en weer te bewegen als het waait. Zij laat zich meevoeren met de wind en veert dan weer terug. Zo blijft ze overeind staan en kan ze bloeien.

Moeders voorbeeld

Mijn moeder was voor mij hèt voorbeeld van die bloem. Ze leefde volgens het motto: ‘het is zoals het is’. Ze maakte zich niet druk om de dingen die ze niet kon veranderen. Ze accepteerde ze en vond een manier om mee te buigen. Om er mee om te gaan. En dat heeft ze mij geleerd en voorgeleefd.

Bewustwording

De afgelopen maanden ben ik me weer bewust geworden van die levensles van mijn moeder. Zoals dat met alle levenslessen gaat, sta je er normaal niet zo bij stil. Totdat er iets gebeurt in je leven waarbij je ze nodig hebt. En ze ineens naar boven komen. Bij mij was dat mijn beugel.

Ongemakken

Sinds begin april draag ik namelijk een beugel. Niet zo’n opvallende metalen slotjesbeugel, maar een bijna onzichtbare en uitneembare variant. Zo onzichtbaar dat mensen niet eens in de gaten hebben dat ik er eentje heb. Maar hij is er wel. Inclusief alle ongemakken.

Zo kan ik niet eten en alleen maar water drinken als ik de beugel in heb. Sommige dingen die ik lekker vind, kan ik moeilijk kauwen en eet ik dus maar niet. Ik heb altijd wel ergens een geïrriteerd of gevoelig plekje in mijn mond. Lang praten is vermoeiend door de elastiekjes die mijn kaken bij elkaar houden. En soms hoor en zie ik mezelf op video terug en valt me op dat ik er anders uitzie en klink.

Het is zoals het is

De afgelopen maanden heb ik soms best gebaald over die ongemakken. Maar iedere keer als ik klaagde of weer een ‘had ik maar geweten’-gedachte had, hoorde ik de stem van mijn moeder zeggen: “Het is zoals het is meid.” En dat herinnerde me aan die bloem in de wind. En dat ik een keuze had hoe ik met de situatie omging.

Het beste ervan maken

Dus ik ben er maar het beste van gaan maken. Ik ben nieuwe recepten gaan uitproberen en geniet nu van andere lekkere dingen. Als ik een video opneem of een webinar geef, doe ik dat zonder elastiekjes. Ik gun mezelf vaker een praatpauze, zodat mijn mond en ikzelf tot rust kunnen komen. En ik accepteer dat ik er nu even anders uitzie en klink. Het is immers maar tijdelijk.

Bloem in de wind

Dat helpt mij om mezelf steeds te gedragen als een bloem in de wind. Om het positieve te blijven zien als het even tegenzit. Om te kijken wat er wel nog kan. Om te accepteren dat het is wat het is. Dat ik een keuze heb gemaakt en dat die consequenties heeft. En dat maakt dat ik kan blijven genieten zonder te klagen. Het is immers wat het is.

Word als een bloem

Wat helpt jou om beter om te gaan met een situatie waar je van baalt? Hoe kun jij meebewegen en zo steviger overeind blijven staan? Wat ga jij veranderen om meer als een bloem in de wind te worden? Ik lees het graag in de reactie.

Voor nu wens ik je een veerkrachtige en zonnige dag!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *