fbpx

Het geheim van Geluk

door | 0 Reacties

Wat is geluk voor jou? De vrijheid hebben om te doen wat je wilt. Kunnen genieten van kleine dingen. Iets bereiken in je leven. Geld verdienen met jouw passie en doen waar je goed in bent. Iets betekenen voor anderen. Liefhebben en je geliefd voelen. Of is het gewoon een staat van zijn. Een tevreden gevoel, een gemoedstoestand.

 

Geluksgevoel

Grote kans dat geluk voor jou een combinatie is van al die dingen. En dat jouw geluksgevoel soms wisselt. Dat het de ene dag wat meer of minder is dan de andere.

Bijvoorbeeld als je je niet fit voelt. Of als het op je werk niet zo lekker gaat. Als je het druk hebt en vergeet te genieten. Of als iemand die je dierbaar is, ziek is. Hoe gelukkiger je bent op de verschillende onderdelen in je leven, hoe groter jouw algemene geluksgevoel is. Dus het de kunst om daar balans in te houden.

Pijlers van GELUK

In mijn GELUK-methode© ga ik uit van vijf pijlers die bijdragen aan jouw geluk.

 • Genieten: Bewust plezier beleven aan dingen die je een goed gevoel geven.
 • Erkenning: Iets bereiken in je leven door te doen wat bij je past.
 • Liefde: Positieve en betekenisvolle relaties hebben en je verbonden voelen.
 • Uniekheid: Jouw unieke bijdrage kennen en leveren aan de wereld.
 • Kern: Vanuit je kern leven en daardoor in je kracht staan en flow ervaren.

Hoe gelukkiger jij bent op alle vijf de pijlers, des te hoger zal je geluksgevoel zijn.

Balans

Natuurlijk scoor je niet altijd een 9 of een 10 qua geluksgevoel. Dat hoeft ook niet. Het leven zou saai worden. Zonder dalen zijn er immers geen pieken meer.

Als je op een bepaald moment minder gelukkig bent, komt dat vaak doordat één of meerdere pijlers uit balans is. Ben je net ontslagen, dan zal dat Erkenning zijn. Tijdens of na een scheiding zul je lager scoren op Liefde. En als je op zoek bent naar wat je met je leven wilt, dan zul je op Uniekheid minder gelukkig voelen.

Het is goed om je bewust te zijn waar je verminderde geluksgevoel vandaan komt. Zodat je inzicht krijgt wat de reden is en wat je kunt doen om het te verbeteren. Om er weer meer balans in te brengen en je geluk te vergroten.

Voorwaarden voor geluk

Er zijn soms omstandigheden in je leven die maken dat je minder gelukkig bent. Je kunt je namelijk pas echt gelukkig voelen als er aan bepaalde voorwaarden in je leven wordt voldaan. Denk aan: financiële zekerheid, vertrouwen hebben in de toekomst, een veilige plek hebben om te wonen, gezondheid van jezelf en je dierbaren. Als er niet aan die basisbehoeften voldaan wordt, zal je geluksgevoel lager zijn.

Positiviteit

Wat kun je er zelf aan doen om je onder alle omstandigheden gelukkiger te voelen? De oplossing is simpel: door positief te blijven. Je geluksgevoel wordt namelijk voor een groot deel beïnvloed door je mindset. Als jij positief in het leven staat en jouw glas altijd halfvol is, dan ben je automatisch gelukkiger. Anders dan als je alleen maar ziet wat er mis is in je leven en blijft hangen in negatieve gedachten.

Positieve aandacht

Natuurlijk mag je best even balen als het in je leven tegenzit. Maar de kunst is om daar niet te lang in te blijven en je aandacht en energie te richten op wat er wel goed gaat. Naar kansen en mogelijkheden. Dat kun je doen door:

 1. Goed voor je lichaam te zorgen. Een gezonde geest vraagt immers om een gezond lichaam. Beweeg elke dag, eet gezond en neem voldoende rust.
 2. Een lijst te maken van dingen waar je blij van wordt of waar je vroeger plezier in had. Maak elke dag tijd om iets van je lijst te doen, al is het maar een kwartier.
 3. Elke avond stil te staan bij wat je die dag hebt gedaan wat goed voor je is. Heb je bijvoorbeeld ‘nee’ gezegd tegen een klus of me-time genomen.
 4. Een positief dagboekje bij te houden. Schrijf voor het slapen gaan op waar je dankbaar voor bent, waar je trots op bent of wat er goed ging die dag.
 5. Mindfulness oefeningen te doen. Wandel bijvoorbeeld eens op een bewuste mindful manier of drink je koffie met al je zintuigen.
 6. Een positieve toekomst voor jezelf te visualiseren. Visualiseer wat je dan doet, hoe je je voelt en wie je om je heen hebt.
 7. Een moodboard te maken van dingen waar je naar verlangt of hoe je leven er over een paar jaar uitziet.

Het werkt!

Hoe simpel het ook lijkt, aandacht voor positieve dingen zorgt dat je je meteen gelukkiger voelt. Ook al ben je niet – zoals ik – een rasoptimist. Het vraagt alleen dat je er je bewust van bent. En dat je openstaat om nieuwe dingen te proberen. Dat is trouwens ook iets waar je bewezen gelukkiger van wordt. Dus wat houdt je tegen?

Wil je nog meer tips?
Download dan mijn gratis checklist. Daarin geef ik je 22 bewezen manieren voor meer positiviteit in je leven: Download de checklist nu!

Ik wens je een mooie, positieve dag toe!

Liefs,

Manita

 

P.S. Wist je dat 20 maart de internationale Dag van het Geluk is? Dit is een dag die de VN in 2012 heeft ingesteld. Zij vinden dat geluk en welzijn voor alle mensen in de wereld mogelijk moet zijn. Omdat iedereen recht heeft op geluk. Mooi toch!

P.P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *