fbpx

Help! Ik ben een weekje vrij

door | 0 Reacties

Vind jij het ook zo heerlijk om een paar dagen vrij te zijn? Om zonder wekker wakker te worden. Om niet meteen in de actiestand te hoeven, maar relaxt je dag te starten. Om eerst rustig de (digitale) krant te lezen met een kop koffie erbij. Om dingen te doen die je leuk vindt en waar je normaal niet aan toe komt.

 

Lekker aanrommelen

Ik vind het heerlijk om op mijn vrije dagen thuis een beetje ‘aan te rommelen’, zoals ik het noem. Op mijn gemakje opstaan. Niet meteen douchen en aankleden. Wat meer tijd nemen om yoga te doen. De dag beginnen met een uurtje lezen en een kop thee.

Dat gaat goed in het weekend of als ik een paar dagen vrij ben. Maar als ik een week of langer vakantie heb, dan wordt het lastig. Dan bekruipt me vaak een onrustig gevoel. Dan gaat er blijkbaar een ander mechanisme werken. Dan roept een stemmetje in mijn hoofd: ‘Twee dagen op je kont zitten is wel genoeg, hoor. Ga eens wat nuttigs doen.’

Of toch maar niet?

En dan sta ik toch weer dat muurtje te schilderen. Of de koelkast uit te soppen. Of de spullen in de kelder uit te zoeken. Of de voortuin te wieden. Niet dat ik dat niet leuk vind, maar ik wil eigenlijk andere dingen doen. Een uurtje in de zon zitten. Een wandeling maken. Dat boek uitlezen.

En dat doe ik dan niet. Met als gevolg dat ik ’s avonds moe, met pijn in mijn rug en een beetje knorrig naast mijn man op de bank zit. (Die overigens die dag een boek heeft gelezen, een middagdutje heeft gedaan en daarna twee uur is gaan wielrennen.)

Doen wat je het liefst wilt

Waarom lukt het je niet om gewoon te doen wat je het liefst wilt? Waarom is het zo lastig om jezelf een rustpauze te gunnen?

Je bent zo gewend om in de actiestand te staan en alsmaar door te gaan. Er zijn zo veel dingen die je nog moet en wilt doen, dat het lastig is om jezelf een pauze te gunnen. Eigenlijk is het dus niet zo gek. Maar waarschijnlijk heb je jezelf al drie keer op je kop gegeven, voordat je erbij stilstaat dat het niet aan jou ligt. Dat het ergens wel logisch is. Bij mij werkte het lang wel zo. Totdat ik drie dingen besefte:

1. Gun jezelf de tijd om af te kicken van hard werken

De laatste weken voor je vakantie moet er nog van alles gebeuren. Je dagen zitten propvol met afspraken en klussen die nog af moeten. Om het af te krijgen maak je lange dagen, ga je door zonder pauze. Dus het is niet zo raar dat je aan het begin van een vakantie even nodig hebt om rustig te worden. Een stuiterbal ligt ook niet van het ene moment op het andere stil. Die heeft ook tijd nodig om uit te stuiteren. Jij dus ook.

Het helpt mij om die eerste ‘uitstuiterdagen’ te gebruiken om dingen te doen die ik graag af wil hebben. Een klusje waar ik al maanden tegenaan zit te hikken. Of iets waar ik me steeds aan erger dat het nog niet gebeurd is. Dat geeft me de rest van de vakantie een voldaan en rustig gevoel. En maakt het makkelijker om wel te doen wat ik graag wil. Win-win-win dus.

2. Realiseer je van wie dat stemmetje is en zeg ‘nee’

Heb je er wel eens bij stil gestaan van wie dat stemmetje in je hoofd is? Dat stemmetje dat overal wat van vindt. Dat overal een uitgesproken mening over heeft. Dat altijd kritiek op jou heeft. Het roept voortdurend allerlei dingen die jij in je leven geleerd hebt. Dingen over hoe het hoort. Over hoef je je moet gedragen. Over wat goed en fout is. Dingen die andere mensen hebben bedacht. Je ouders, je vrienden, je leraren, je leidinggevende, je vriendinnen. Zo vaak en zo overtuigend dat je het zelf bent gaan geloven.

Maar heeft dat stemmetje eigenlijk wel gelijk? Waarom zou je er dan naar luisteren? Waar kies jij vanaf nu voor? Als je bewust bent waar dat stemmetje vandaan komt, is het makkelijker om er niet naar te luisteren. Om gewoon ‘nee’ te zeggen als het weer in je oor loopt te toeteren. ‘Dank je, maar ik weet zelf wat het beste is voor mij.’

3. Maak het jezelf niet te moeilijk

Als je weet dat thuis blijven tijdens je vrije dagen onvoldoende rust geeft, kun je er voor kiezen om weggaan. Jezelf een paar dagen op een andere plek gunnen, weg van alle beslommeringen en klussen van thuis. Ik doe dat heel vaak. Gewoon een weekje naar een huisje op een plek die ik nog niet ken. Logeren bij een goede vriendin die ver weg woont. Een paar dagen op stedentrip. Waar ik dan ook zin in heb.

Je vakantie is geen training voor je persoonlijke ontwikkeling. Daar doe je de rest van het jaar al genoeg aan. Het gaat er juist om dat je even een pauze neemt van alles wat je van jezelf moet. Dat je even niet op je tenen hoeft te lopen. Niet alles hoeft een leermoment te zijn. Take it easy. Het is tenslotte vakantie.

Mijn spiegel

Mijn man is een geweldige spiegel voor mij als het gaat om doen waar je zin in hebt. Hij is ontzettend goed in ‘aanrommelen’ en doen waar hij blij van wordt. Hij voelt geen enkele druk van klussen die nog gedaan moeten worden. Hij zou het liefst elke vakantie thuis blijven. Want dan kan hij lekker doen waar hij normaal niet aan toekomt. Omdat dat voor mij nog wel een dingetje is, hebben we een compromis gesloten. De helft van de vakanties zijn we thuis, de andere helft gaan we ergens naartoe.

Ik schrijf dit blog dan ook in ons vakantiehuisje in Scharendijke. Niet omdat het een klusje was dat moest, maar omdat ik er heel veel zin in had en geïnspireerd was. Ik hoop dat ik jou daarmee ook weer een stapje verder geholpen heb.

Laat je het me weten als dat zo is? Ik ben benieuwd.

Voor nu wens ik je een stralende dag!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *