Vanaf het moment dat je opstaat tot je naar bed gaat ben je bezig. Nog gauw een doekje over de wastafel voor je ’s ochtends weggaat. Op je werk ben je voortdurend bezig. Terwijl je een kop koffie drinkt, lees je alvast je mails. Tijdens de lunch overleg je meteen maar met die collega, dat scheelt tijd. En op weg naar huis doe je nog snel een boodschap. Geen wonder dat je je opgejaagd voelt…..
Opgejaagde gevoel
Dit opgejaagde gevoel is natuurlijk niet goed voor je. Dat weet je diep van binnen. En dat merk je iedere dag. Door al dat gehaast ben je ’s avonds doodmoe en heb je nergens zin meer in. Je haalt veel minder voldoening uit je werk dan vroeger. Je doet je best om alle ballen in de lucht te houden, maar het lijkt wel of het nooit genoeg is. Of je nooit genoeg tijd hebt. Dus ga je maar door. Maar dat is de oplossing niet. En dat vreet aan je.
Je snakt naar rust
Hoe fijn zou het zijn als je ’s avonds voldaan en energiek thuis zou komen? Als je weer het gevoel hebt dat alles onder controle is. Dat je rust in je hoofd en overzicht hebt, ook al ligt er veel op je bord. Dat je lekker aan het werk bent geweest, zonder dat opgejaagde gevoel. Juist omdat je tussendoor tijd hebt gehad voor korte rustmomenten. En dat je dan tòch af hebt gekregen wat die dag af moest.
De oplossing: doe zoals Finn
Mag ik je voorstellen aan Finn?
Ik ontmoette Finn een tijdje geleden tijdens een wandeling. Ik zat op een bankje te genieten van het zonnetje toen Finn aan kwam lopen. Finn had al een hele wandeling achter de rug en was moe. Dus wat deed ze? Ze liet zich pontificaal door haar vier poten zakken en ging midden op het pad uitrusten. Precies voor mijn bankje. (Je begrijpt het, Finn is een hond.)
Ik raakte in gesprek met haar baasje. Finn was niet meer de jongste, vertelde hij. Ze was ook niet de slankste en meest fitte hond. Maar hij wandelde elke dag een vast rondje met haar. En elke dag plofte ze neer als ze moe was, waar dat ook was. Ze bleef zitten totdat ze weer voldoende uitgerust was en dan gingen ze verder. Finn luisterde naar haar hondenlijf. En haar baasje luisterde naar haar.
Luisteren naar je lichaam
Bij ‘hart’ werken past het dat je werkt vanuit rust. Dat je luistert naar je lichaam en op tijd stopt en rust neemt. Wij denken al snel dat dat niet kan in onze maatschappij. We hebben een drukke baan, een gezin, we sporten en hebben een druk sociaal leven. Als we even zitten of staan te wachten, moet je reageren op appjes. Er is altijd wel wat te doen. Daardoor ben je geneigd om de behoefte van je lichaam aan rust te negeren, of zelfs weg te redeneren. “Daar heb ik geen tijd voor, hoor. Ik moet nog veel te veel doen.” Misschien herken je het signaal zelfs niet meer, omdat je het al zo lang onderdrukt.
Maar het gevaar is dat je dan te lang en te hard doorgaat. Dat je de signalen van je lichaam te lang negeert. Dat je roofbouw pleegt op je lijf. Totdat je lichaam je letterlijk en figuurlijk dwingt om stil te staan. Totdat je geen andere keuze meer hebt. Zover wil je het toch niet laten komen?
Het lijkt moeilijk
Ook ik heb heel lang vanuit de overtuiging “Ik heb geen tijd voor rustpauzes” geleefd en gewerkt. Totdat ik allerlei lichamelijke kwaaltjes kreeg en merkte dat ik oververmoeid begon te raken. Totdat ik merkte dat ik met buffelen en stug doorgaan niet mijn beste werk afleverde. Op mijn werk, maar ook privé.
Uit noodzaak ging ik nadenken hoe ik meer rust kon inbouwen in mijn dag. Zonder er alleen maar onrustiger en gespannener door te worden. En ineens bleek dat niet zo moeilijk. Sterker nog, ik merkte dat ik meer voor elkaar kreeg op een dag, juist door meer rust te nemen. Wat een eye-opener.
Hoe het je wel lukt!
Ik bedacht al snel een aantal manieren waarop ik meer rust voor mezelf kon creëren gedurende de dag. Dit zijn mijn beste tips:
- Begin je (werk)dag met een to do lijst voor die dag. Dat geeft overzicht, focus en rust in je hoofd. Werk de lijst tussendoor bij.
- Laat ruimte in je agenda tussen afspraken. Dat geeft je rust als een afspraak wat uitloopt en tijd om om te schakelen.
- Heb je een klus waar je tegenop ziet? Bedenk voor je begint eerst hoe je het gaat aanpakken en wat je doel is. Vanuit die rust ontstaat vaak helderheid.
- Loop je vast in een klus? Voel je dat je aan het worstelen bent? Neem dan een korte rustpauze. Loop even rond, ga naar het toilet of rek en strek je lichaam.
- Maak een paar keer per dag een rustmoment van je koffie- of theepauze. Doe dan bewust niets anders en zorg dat je 5 minuten niet gestoord wordt.
- Maak van je lunchpauze een rustpauze. Praat met collega’s over andere onderwerpen dan werk, loop naar buiten of doe iets voor jezelf.
- Sluit je (werk)dag af door je to do lijst door te lopen. Streep door wat af is. Schuif openstaande actiepunten door naar een andere dag, op het moment dat je ze echt moet doen.
- Sta aan het eind van de (werk)dag bewust stil bij wat je die dag bereikt hebt. Dat geeft voldoening en een beter gevoel dan blijven piekeren over wat niet goed ging.
Wat levert het op?
Ik sta regelmatig even stil gedurende de dag; letterlijk en figuurlijk. Vanuit de rust die dan ontstaat, kijk ik wat ik moet doen en wat kan wachten. Wat me dat oplevert?
…. Helderheid en overzicht, doordat ik afstand neem.
…. Creatieve ideeën en oplossingen, omdat ik weer een fris hoofd heb.
…. Rust en nieuwe energie, omdat ik even een adempauze heb.
…. Meer voldoening en plezier, omdat ik makkelijker en beter werk.
Zo kies ik steeds bewust waar ik op dat moment mijn tijd aan wil besteden. En zorg ik dat ik de juiste dingen doe. Met vaak nog een beter resultaat dan ik verwacht had.
En nu jij!
Ik hoop dat mijn tips jou helpen om ook een stap te zetten naar meer werken vanuit rust. Zodat je met meer voldoening en plezier je werk kunt doen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en tips. Laat hieronder je reactie achter.
Wil je met mij sparren hoe dit voor jou ook kan werken? Neem dan contact met me op. Ik help je graag!
Voor nu wens ik je een relaxte en plezierige dag.
Liefs,
Manita
PS. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via Facebook en LinkedIn. Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.
0 reacties