fbpx

Hart en hoofd: hoe zorg je voor een gezonde balans?

door | 0 Reacties

Durf jij je gevoel te volgen als je een belangrijke beslissing moet nemen? Of vertrouw jij meer op je verstand? Sta je er wel eens bij stil hoe vaak we in onze maatschappij eigenlijk met ons hoofd beslissen? Ook al zegt ons gevoel soms iets anders. Terwijl vooral vrouwen een erg goede intuïtie hebben. Hoe kun je jouw gevoel en hart meer laten spreken en meewegen?

 

Op gevoel

Ik heb vaak discussies gehad met leidinggevenden als we bepaalde beslissingen moesten nemen. Dan had ik een gevoel dat een bepaalde oplossing de beste was. Mijn (rationele, mannelijke) leidinggevende kon daar niets mee. Waarom niet? Omdat ik het niet kon onderbouwen met argumenten. Ik kon niet precies uitleggen waarom ik het dacht. Ik wist alleen dat het het beste was.

Daar hebben we niets aan

“Ik kan het niet uitleggen. Het is gewoon mijn gevoel.” Ik heb die zin heel vaak gebruikt. Vooral in werksituaties. Vaak tegen een mannelijke leidinggevende die heel erg vanuit het hoofd werkte. En meestal werd het afgedaan met dat we ‘daar niets aan hadden’. Want we konden geen beslissingen nemen op gevoel. Maar dat zouden we dus WEL moeten doen! Op een goede manier.

Vrouwelijke wijsheid

Je kunt je gevoel zien als de stem van je onderbewustzijn. Noem het intuïtie, innerlijk weten of welk woord jij eraan wilt geven. Het is feitelijk de stem van de vrouwelijke wijsheid in jou, van jouw vrouwelijke kant. De kracht van een vrouw is namelijk juist dat ze op haar gevoel afgaat. Dat ze een sterk ontwikkelde intuïtie heeft. Dus je kunt op jouw gevoel vertrouwen. Je mag het serieus nemen en er naar luisteren. Je hoeft het niet te begrijpen of te analyseren. Sterker nog, dat kun je niet. Je kunt en hoeft het alleen maar te accepteren.

Innerlijk kompas

Moet je je gevoel dan altijd blind volgen? Natuurlijk niet. Gebruik het als een signaal of een innerlijk kompas. Zie het als een suggestie of advies van jouw wijze zelf. Want je hebt heel veel kennis, ervaring en inzichten in je. Meer dan waar je je bewust van bent. Die kennis, ervaring en inzichten vormen jouw wijsheid. Als je gevoel, je intuïtie, je iets ingeeft, komt dat uit die bron van wijsheid. En als vrouw sta je daar nu eenmaal meer voor open en ben je er beter in.

Hoofd en verstand

Maar het verstand dan, denk je misschien. Dat heb je toch ook nodig? Uiteraard. Je hoofd en je hart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zijn allebei waardevol als het gaat om keuzes maken en beslissingen nemen.

Waar je hart je vrouwelijke stuk representeert, vertegenwoordigt het hoofd het mannelijke stuk in jou. Het stuk waar de logica en rede zit. Het stuk dat de gevolgen van keuzes overziet. En dat stuk heb je zeker ook nodig. Anders zou je als een kip zonder kop achter je intuïtie aanrennen. Je zonder nadenken in allerlei avonturen storten. Zonder realiteitszin keuzes maken. Met alle rampzalige gevolgen van dien.

Meer hoofd dan hart?

Het vervelende is dat we geleerd hebben om vanuit het hoofd keuzes te maken en beslissingen te nemen. Denk er maar eens aan hoe vaak je in je leven niet te horen hebt gekregen dat je verstandig moet zijn. Dat je na moet denken voor je iets doet. Hoe vaak jouw idee of voorstel van tafel wordt geschoven, omdat je niet precies kunt uitleggen waarom je denkt dat het werkt. Hoe vaak je je moet verantwoorden voor de keuzes die je maakt.

Dat is wat er van je verwacht wordt. Dus zo ga je je gedragen. De kans is dus groot dat er bij jou ook een onbalans is ontstaan. Op zich is dat niet erg, want als je het weet kun je er voor kiezen om er wat aan te veranderen.

Roze wolk?

Toen ik een aantal jaren geleden mijn huidige partner ontmoette, was het meteen raak. Binnen een paar maanden hadden we het over trouwen en samenwonen. We zaten lekker op onze roze wolk. Maar er was een praktisch probleem: ik woonde in Gouda en hij in Maastricht. Allebei hadden we een eigen huis en een goede baan.

Mijn gevoel zei me dat ik met hem verder wilde. Dat het wel goed zou komen. Maar mijn verstand dacht aan wat ik allemaal moest opgeven als ik zou verhuizen. En toch heb ik het gedaan. Weloverwogen en met een gedegen plan heb ik mijn hart gevolgd. Ik heb mijn hart en mijn hoofd laten spreken.

Gezond evenwicht

Het draait dus om een gezond evenwicht bij het maken van keuzes. Een evenwicht tussen je gevoel en je verstand. Het gaat erom dat je beide kanten ruimte geeft. Dat je naar beide stukken in jezelf luistert. Dat je jouw gevoel net zo serieus neemt als dat verstandige stemmetje in je hoofd dat allerlei bezwaren roept. Dat je nadenkt over de gevolgen van je keuze en bedenkt of het dan nog steeds zo goed voelt. Zodat je voor jou op dat moment de beste keuze maakt. Zoals in mijn geval.

Evenwicht herstellen

Hoe kun je weer beter naar je gevoel leren luisteren? Hoe gebruik je je hoofd en verstand op een goede manier? En hoe maak je de juiste afweging als je voor een keuze staat? Kijk eerst eens naar hoe jij je keuzes nu maakt. Doe je dat vanuit je gevoel, met je verstand of gebruik je ze allebei? Wat zou je daarin willen veranderen?

Meer naar je gevoel luisteren

Hoe kun je meer naar je gevoel luisteren? Een paar suggesties:

  • Je gevoel krijgt meer ruimte door rust en stilte. Door bewust stil te staan, stil te zijn en te luisteren. Mij helpt het om alleen en offline te zijn. Alleen dan is er geen afleiding meer en kom ik echt bij mijn gevoel.
  • Let op de signalen van je lichaam. Als er een emotie of gevoel bij je opkomt, krijg je een reactie ergens in je lichaam. Een knoop in je buik, een brok in je keel. Onderzoek wat er voor gevoel onder ligt. Zo herken je steeds beter wat je intuïtie je wil vertellen.
  • Weet dat jouw gevoel ergens op gebaseerd is. Het feit dat jij er geen woorden aan kunt geven of het niet precies kunt analyseren doet daar geen afbreuk aan. Dus neem het serieus en durf erop te vertrouwen.

Meer naar je verstand luisteren

Hoe kun je meer naar je verstand luisteren? Probeer dit eens:

  • Doe dingen die je dwingen om rationeel naar de situatie te kijken. Maak bijvoorbeeld  een lijst met voor- en nadelen, bedenk het worst-case scenario of kijk wat er allemaal mis kan gaan.
  • Praat met iemand die heel erg vanuit het hoofd beslist. Leg jouw situatie aan die persoon voor en vraag om advies. Wat zou die persoon in jouw situatie doen. Luister en wees vooral alert op de punten waar je een sterke emotie bij voelt. Daar zit vaak je eigen twijfel.
  • Slaap er een paar nachtjes over. Als je weet dat je veel op gevoel beslist, helpt het om niet meteen actie te nemen op basis van dat eerste (vaak enthousiaste) gevoel. Laat het bezinken en denk er even over na. Dan ontstaat er vanzelf ruimte voor het verstandige, mannelijke deel in jou.

Hoofd EN hart

Ik wil je aanmoedigen om meer ruimte te geven aan je hart, je intuïtie en gevoel bij het maken van keuzes. Want uiteindelijk ligt daar jouw innerlijke kracht. Ook al ben je het misschien een beetje vergeten of verleerd. Met wat oefening komt het gewoon weer tevoorschijn. En wordt het een ongekende kwaliteit. Eentje waar je heel gelukkig en blij van wordt, omdat je de keuzes maakt die bij jou passen.

Geniet van jouw innerlijke wijsheid en maak er een stralende dag van!

Liefs, Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *