fbpx

Gun jezelf me-time

door | 0 Reacties

Je bent de hele dag bezig om alle ballen in de lucht te houden. Je rent van hot naar her. Je doet alles gehaast en ‘even snel’. Op je werk en thuis gaat het maar door. ’s Avonds plof je uitgeput op de bank. Even niets meer moeten. Je verlangt naar rust, maar je hoofd gaat maar door, en je lijf schreeuwt om ontspanning.

 

Het lukt gewoon niet….

Je snakt naar een adempauze, naar een moment voor jezelf. Naar dingen doen waar je zin in hebt, waar je energie van krijgt. Je weet dat je het hard nodig hebt, die tijd voor jezelf. Als je zo doorgaat hou je het niet lang meer vol. Dat besef je maar al te goed. Het frustreert je enorm, want waarom lukt het dan niet?

Patronen doorbreken

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. “Maak even wat tijd voor jezelf”. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is. Je zit in een patroon van hard werken en voor anderen zorgen. Je hebt een partner, een gezin, waar je tijd voor wilt vrijmaken. Je hebt een druk sociaal leven, je sport. Je hele dag is gevuld met afspraken en dingen die moeten. Dat doorbreken is niet makkelijk.

Begin met de gedachte los te laten dat je te weinig tijd hebt. Het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Vijf minuten per dag voor jezelf nemen is beter dan niets. Zie het als een eerste stap. Je zult zien: het levert meteen rust op.

Maar wat doe ik dan?

Tijd voor jezelf hebben is nodig om tot rust te komen. Om jezelf weer op te laden. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Je hebt elke dag momenten van ontspanning nodig. Even (letterlijk) tot stilstand komen. Zodat je daarna weer aan kan wat de dag je brengt.

Zie het als tijd om te doen waar je op dat moment zin in hebt. Niets moet en alles mag. Wat je doet met die tijd voor jezelf hoef je vooraf niet bedenken. Doe gewoon waar je behoefte aan hebt.

Het belangrijkste is dat je jouw me-time plant. Maak er een vast moment op je dag van. Spreek met jezelf af dat er niets tussen komt. En hou het een tijdje vol. Dan wordt het vanzelf een vast patroon.

Wanneer dan?

Ik hoor je denken: “Leuk, maar daar heb ik echt geen tijd voor. Ook geen vijf minuten.” Natuurlijk, je dag heeft niet ineens meer dan 24 uur. Maar als je creatief bent, is dat ook niet nodig. Ik heb zeven tips om me-time te maken in de tijd die je nu al hebt. Simpelweg door slimmer of anders met je tijd om te gaan.

1. Sta iets eerder op

Ben je een ochtendmens? En vind je het heerlijk om in alle rust ‘s ochtends wat tijd voor jezelf te hebben? Sta dan wat eerder op dan normaal. Het geeft je de tijd om rustig je dag te starten. In jouw tempo en op jouw manier. Daar heb je de hele dag profijt van.

2. Benut de reistijd naar je werk

Reis je alleen van en naar je werk? Gebruik je reistijd vanaf nu om tijd voor jezelf te nemen. Kijk eens naar hoe je je reistijd nu besteedt. Krijg je daar energie van? Wat zou je anders kunnen doen? Maak er een me-time moment van.

3. Besteed je lunchpauze anders

Je zit de hele dag al tussen je collega’s. Tijdens de lunchpauze is het lekker om even je eigen ding te doen. Maar vaak voel je je verplicht om samen te lunchen. Waarom? Het is toch jouw tijd? Waarom zou je hem dan niet ook invullen op jouw manier? En die collega’s? Die zijn er na een paar dagen al aan gewend dat jij je eigen ding doet.

4. Neem korte me-time breaks

Gedurende de dag is het lekker om af en toe even te ontspannen en tijd voor jezelf te nemen. En dat kan prima. Er zijn genoeg dagelijkse routines waar je een kort me-time break van kunt maken. Van het kopje koffie drinken tot het toiletbezoek en de wandeling naar je volgende afspraak. Focus je op het moment; proef, voel, ervaar en geniet.

5. Maak ‘s avonds wat tijd voor jezelf

Het is verleidelijk om als je moe bent op de bank te gaan hangen voor de TV. TV kijken leidt je aandacht af van je dagelijks beslommeringen. Het ontspant, voor een moment. Maar het laadt je niet op, je voelt je er niet energieker door. Doe ’s avonds daarom iets wat je echt leuk vindt. Waar je energie van krijgt. Hoe klein of hoe kort het ook is.

6. Ga wat eerder naar bed

Als je dagen vol zijn, heb je de neiging om het naar bed gaan uit te stellen. Het voelt alsof er dan vrije tijd afgepakt wordt. Vooral als je ’s avonds nog hebt gewerkt. Maar je kunt er ook anders naar kijken. Je gunt jezelf wat extra tijd voordat je gaat slapen. Om rustig je avondroutine te doen, nog even wat te lezen en relaxt naar bed te gaan.

7. Benut de tijd die je ’s nachts wakker bent

Heb je wel eens dat je ’s nachts wakker ligt? Ik wel. En in plaats van me erover op te winden, wat ik in het begin deed, zie ik het nu als tijd voor mezelf. Dat geeft rust. Je bent toch wakker. Waarom zou je er dan niet gebruik van maken? Om even uit bed te gaan voor een kop thee. Of om een meditatie te luisteren. Grote kans dat je daarna weer sneller in slaap valt.

En nu doen!

Alles is een kwestie van doen. Dus laat de gedachte los dat je te weinig tijd hebt en ga vanaf vandaag één van mijn tips toepassen. Gun jezelf die vijf minuten per dag. Het gaat erom dat je begint en het blijft doen. Dan komt de rest vanzelf wel. Veranderen is nou eenmaal moeilijk.

Ik ben benieuwd om te horen welk inzicht jij uit dit blog hebt gehaald. En welke eerste geisha stapje jij gezet hebt om meer me-time te maken. Ik lees graag je reactie hieronder.

Maak er een stralende dag van!

Liefs,

Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via Facebook en LinkedIn! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *