fbpx

Goed voor jezelf zorgen; hoe doe je dat?

door | 0 Reacties

Iedereen vindt het normaal dat jij alles uit je handen laat vallen als ze hulp nodig hebben. Dat jij jouw afspraken wel verzet als dat beter uitkomt. Dat jij tijdens de lunchpauze wel naar de stad racet om een cadeautje voor een collega te kopen. Maar hoe fijn je het ook vindt om anderen te helpen en er voor ze te zijn, eigenlijk baal je er ook van. Want waar blijf jij in al dat rekening houden met anderen?

 

Zorgen voor anderen

Vrouwen hebben de neiging om eerst aan anderen te denken en dan pas aan zichzelf. Dat is een mooie eigenschap. Maar zoals met elke mooie eigenschap geldt ook hier: tè is niet goed. En dat is wat er vaak gebeurt.

We zijn opgevoed met het idee dat je als vrouw voor anderen zorgt. Dat je je eigen behoeften aan de kant hoort te zetten voor die van anderen. Dat je pas iets voor jezelf mag doen, als iedereen om je heen happy is. En dat doe je thuis, met je partner en kinderen. Maar ook voor je ouders, vrienden en familie. Het is een patroon waar je in zit. En daar kom je vaak moeilijk van los.

Automatisme

Ook op het werk verval je ongemerkt in dit automatisme. Je houdt rekening met de agenda van een ander, ook al betekent dat dat je eigen planning en afspraken in het gedrang komen. Bijspringen bij een collega die om hulp vraagt gaat vanzelf. Dat je daardoor vastloopt in je eigen werk doet er niet toe. Je biedt een luisterend oor voor een collega. Je regelt wel even de cadeautjes regelen voor een jarig teamlid. En jij bent degene die eraan denkt om wat lekkers mee te nemen als het team een klus geklaard heeft.

Al deze dingen zijn zo vanzelfsprekend dat je het niet eens beseft. Dat je je er niet bewust van bent hoe vaak je een keuze maakt die ten koste gaat van jezelf en van wat jij eigenlijk wil.

Vertroeteld worden

Hoe lekker zou het zijn als de rollen omgedraaid waren? Als je partner speciaal voor jou die chocolade koopt waar je zo dol op bent. Als je collega spontaan aanbiedt om in zijn lunchpauze het cadeautje voor jullie collega te regelen. Als je leidinggevende zijn afspraak verzet, omdat hij weet dat dat jou beter uitkomt.

Dan zou je je veel meer gewaardeerd voelen. Je zou veel meer genieten van dat stukje chocolade. Je zou het gevoel krijgen dat anderen rekening met je houden. Dat ze er ook voor jou zijn. Het zou wat meer in balans zijn, dat geven en nemen.

In balans zijn

Met al dat zorgen en klaar staan voor anderen, vergeten we vaak de belangrijkste persoon om voor te zorgen: onszelf. We denken dat het niet nodig is. We vinden het immers leuk om voor anderen te zorgen. Het geeft ons voldoening. We krijgen er energie van. Toch?

Nou, ik heb gemerkt dat er ook een grens zit aan hoeveel ik voor anderen kan zorgen. Aan hoeveel ik van mezelf kan geven voordat mijn eigen energievoorraadje op is. Ik weet zeker dat jij dat ook herkent. Om voor anderen te kunnen blijven zorgen, moet er een balans zijn tussen geven en nemen. Tussen wat jij voor een ander doet en andersom. Maar de balans zit ook in goed voor jezelf blijven zorgen en er niet alleen maar voor anderen zijn. In tijd en energie aan jezelf besteden. Om je eigen batterijtje op te laden. Anders hou je het niet vol.

Voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen doe je door mentaal en fysiek gezond te blijven. Het is een open deur, ik weet het. Maar ik merk dat ik het niet vaak genoeg tegen mezelf kan zeggen. Dat automatisme van voor anderen zorgen is namelijk heel hardnekkig…..

Er zijn heel veel dingen die je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen. Ik geef je mijn top 10.

  1. Werk doen waar je blij van wordt.
  2. Dingen doen waar je energie van krijgt, op je werk en in je vrije tijd.
  3. Thuis en op je werk eerlijk zijn als je wat dwarszit.
  4. Jezelf omringen met mensen die je steunen en motiveren.
  5. Regelmatig rustpauzes en tijd voor jezelf nemen.
  6. Mild en lief zijn voor jezelf en de lat niet te hoog leggen.
  7. Voldoende tijd doorbrengen met vrienden en familie.
  8. Goed en gezond eten en elke dag naar buiten gaan.
  9. Zorgen dat je voldoende beweging krijgt en weer in je lichaam komt.
  10. Zorgen voor voldoende slaap en rust.

Jezelf verwennen

Naast die ‘praktische’ dingen zorg ik ook dat ik mezelf wat vaker verwen. Dus af en toe geef ik mezelf iets wat ik mooi of leuk vind, maar niet echt nodig heb. Ik koop die mooie tas voor mijn werk, die ik eigenlijk te duur vind. Die theemok waar ik vrolijk van wordt als ik er naar kijk. Dat frisgroene plantje dat mijn werkplek gezellig maakt. Dat prachtige notitieboek dat ik ooit ga gebruiken.

Of ik doe iets wat ik al lang wil, maar waar ik nooit de tijd voor neem of een beetje overdreven vind. Ik verwen mezelf met iets wat ik heel lekker vind als lunch. Ik ga een paar dagen alleen weg naar een luxe hotel. Ik plan een werkvakantie met een vriendin in een huisje aan zee, gewoon om lekker samen aan de slag te gaan. En ik geniet er enorm van!

Let’s do it!

Goed voor jezelf zorgen is dus ook af en toe dat extravagante of onnodige cadeautje voor jezelf kopen. Zorgen dat je werkplek prettig is. Zorgen dat je tijd voor jezelf plant. Daarmee geef je jezelf het signaal dat je belangrijk bent en dat jouw geluk er toe doet. En dat geeft je een positief gevoel en energie.

Hoe kun jij beter voor jezelf zorgen? Wat geeft jou energie? Ik lees het graag in de reactie onder dit blog.

Voor nu een stralende dag!

Liefs,
Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *