fbpx

Gezond egoïsme: kan dat?

door | 0 Reacties

Je voelt je overal verantwoordelijk voor. Je bent altijd bezig met wat iedereen om je heen nodig heeft. Om het anderen naar de zin te maken. Je staat continu ‘aan’. Bang om iets te missen, bang om de controle los te laten. Aan het eind van de dag ben je op. En daar baal je van.

 

Moeten

De hele dag ben je bezig met alles wat er volgens jou ‘moet’. Met alle klussen die nu moeten gebeuren. Met alles wat er op jouw bord ligt en wat af moet. Alle dingen die je voor een ander wil of moet doen. De lijst is eindeloos. Er is altijd wel iets te doen. Dus tijd voor jezelf nemen? Daar kom je gewoon niet aan toe.

Afschakelen

Je verlangt zo naar rustige en relaxte dagen. Naar het kunnen loslaten van wat er allemaal nog moet. Naar het genieten van de weinige momenten dat je niets hoeft. Je verlangt naar ontspanning, een dagje voor jezelf. Zonder je schuldig te voelen. Zonder je zorgen te maken. Gewoon even afschakelen en alleen met jezelf bezig zijn.

Vicieuze cirkel

Want diep van binnen weet je dat dit niet goed is. Dat het zo niet werkt. Dat je te weinig aan rust toe komt. Dat je dit niet eeuwig vol kunt houden. Dat er iets moet veranderen. Maar je zit in een vicieuze cirkel. En je hebt geen idee hoe je eruit komt. Of waar je moet beginnen.

Open deur

Je weet heus wel dat je goed voor jezelf moet zorgen. Dat je elke dag tijd voor jezelf moet maken. Om iets te doen wat je leuk vindt of waar je energie van krijgt. Dat het belangrijk is dat je buiten in de natuur bent. Je hoort en leest het overal. Het lijkt een open deur. Maar hoe dan?

Word een egoïst

Eigenlijk is het simpel heb ik ontdekt: word een egoïst, maar dan op een gezonde manier. “Kan dat?” vraag je je misschien af. Ja hoor! Ik heb inmiddels geleerd dat een beetje egoïsme erg gezond is en dat het niet betekent dat je een naar mens wordt. Sterker nog, ik word er juist blijer en gelukkiger van. En daarmee maak ik de mensen in mijn omgeving ook gelukkiger.

Gezond egoïsme

Wat is dat dan, ‘gezond egoïsme’? Want het klinkt als een tegenstelling. In mijn ogen ben je op een gezonde manier egoïstisch als je:

  • Jezelf vaker op de eerste plek zet.
  • Je meer bewust wordt van jouw eigen behoeften.
  • ‘Nee’ zegt als ‘ja’ zeggen niet goed voelt.
  • Tijd maakt voor de dingen die jij leuk vindt of waar jij blij van wordt.
  • Kiest om te doen wat je het liefst zou willen.

Naar binnen gericht

Gezond egoïsme heeft vooral te maken met minder bezig zijn met je omgeving. Om minder naar buiten gericht te zijn en meer naar binnen. Naar jezelf en jouw behoeften.

Dat betekent dat je loslaat wat andere mensen van je verwachten of willen, maar dat je stilstaat bij wat jij wilt. Dat je niet meer je best doet om het anderen naar de zin te maken, maar vooral zorgt dat je zelf geniet.

Patroon veranderen

Natuurlijk vraagt het tijd en aandacht om dit patroon te veranderen. Je hebt immers al jong geleerd dat je het anderen naar de zin moet maken. Dat je rekening moet houden met anderen. Dat jouw behoeften op de tweede plek komen, vooral als vrouw. Dat je egoïstisch bent als je dat niet doet. Dus hoe verander je dat dan?

Bewuste keuzes

Het gaat om bewuste keuzes maken. Ervoor kiezen om jezelf centraal te zetten. Het besluit nemen dat je het vanaf nu anders wilt doen. Het begint met kleine geisha stapjes zetten. En met lief zijn voor jezelf als je weer terugvalt in je oude patroon.

Vier inzichten

Ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Daarom deel ik vier inzichten, die mij  hebben geholpen om gezond egoïstisch te worden.

1. Het mezelf gunnen

Ik vond het heel lang lastig om voor mezelf te kiezen. Omdat ik me dan schuldig voelde. Omdat ik vond dat het niet hoorde. Omdat ik vond dat ik het niet kon maken. Allemaal oordelen die me in de weg stonden. Tot ik me realiseerde dat die oordelen vooral tegen me werkten. Ik ging me afvragen of ze wel waar waren. Of ik ze misschien kon loslaten, wat er dan zou gebeuren. Dat gaf de ruimte om anders naar mezelf te kijken. En om andere keuzes te maken.

2. Het besef dat ik alleen voor anderen kan zorgen, als ik goed voor mezelf zorg

Toen mijn vader ernstig ziek werd en hulp nodig had, was mijn eerste impuls om er zo veel mogelijk voor hem te zijn. Maar door de grote afstand en mijn fulltime baan kon dat niet. Ik dacht na hoe ik dat kon doen, zonder fysiek aanwezig te zijn. Ik belde bijvoorbeeld elke dag. Ik vroeg mensen in zijn omgeving om bij te springen. Ik regelde praktische zaken op afstand. Daarmee creëerde ik tijd om voor mezelf te zorgen en op te laden. Zodat ik als ik bij mijn vader was, alle tijd en energie voor hem had.

3. Mezelf toestemming geven om ‘nee’ te zeggen

Voor mij was het erg lastig om ‘nee’ te zeggen. Ik was gewend om te pleasen en ‘nee’ zeggen hoorde daar niet bij. Maar er kwam een punt dat ik echt niet anders kon. Simpelweg omdat ik minder tijd had door de mantelzorg voor mijn vader. Ik merkte dat ‘nee’ zeggen zelden vervelende reacties opleverde (waar ik bang voor was). En dat die reacties meer zeiden over de ander dan over mij. ‘Nee’ zeggen gaf me meer energie, zodat ik de dingen die ik wel deed beter en moeitelozer kon doen.

4. Mezelf zien door de ogen van een vriendin

Wat mij vooral heeft geholpen is praten. Met vriendinnen, met andere vrouwen. Over hoe ik over mezelf dacht. Over wat ik dacht dat ik moest doen. Zodat ik kon toetsen wat zij er van vonden. Wat zij zouden doen. Dat hielp me om mijn keuzes door hun ogen te zien. Om dingen te relativeren en afstand te nemen. Om een frisse blik te krijgen. En om later meer begripvol en met zachtheid en compassie naar mezelf te kijken.

Je hart volgen

Deze vier inzichten hebben mij enorm geholpen om andere keuzes te maken. Om beter naar mijn gevoel te luisteren en ‘nee’ te zeggen als dat nodig is. Om te gaan doen waar ik echt blij van word. Om mijn hart te volgen. Het gezond egoïstisch zijn geeft me ontzettend veel rust en voldoening. Ik ben gelukkiger dan ooit omdat ik dicht bij mezelf blijf. En dat voelt fantastisch.

Zet de eerste stap

Als ik het kan, kun jij het ook. Maar het begint (zoals alles) met het zetten van de eerste stap. Met stoppen met allerlei mitsen en maren bedenken, maar het gewoon doen. Wat kan helpen is om het samen te doen, bijvoorbeeld met een goede vriendin.

Wil je liever met mij aan de slag? Dat kan ook. Meld je dan aan voor mijn gratis VrouwenKracht-sessie. Een plek waarin gelijkgestemde vrouwen elkaar (virtueel) ontmoeten. Waar we samen op zoek gaan naar jouw behoeften, kijken wat je tegenhoudt en zorgen dat je een eerste stap kunt zetten om voor jezelf te kiezen.

De eerstvolgende sessie is op vrijdag 18 juni om 9:00 uur. Aanmelden kan hier.

Zie ik je binnenkort?

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *