fbpx

Geef jezelf rust cadeau

door | 0 Reacties

Je bent een kei in jezelf wegcijferen. Je staat altijd voor de ander klaar, op je werk en privé. Je dagen zijn gevuld met allerlei dingen die moeten, van anderen of van jezelf Tijd om rust te nemen of iets voor jezelf te doen gun je jezelf meestal niet. Want alles gaat toch goed?

 

Het hoort erbij

Dus je gaat door met jouw drukke leven en die volle agenda. Want iedereen heeft het druk. Iedereen loopt achter de feiten aan. Dat is normaal. Okay, je bent soms moe en je hoofd loopt over. Maar dat hoort erbij. Je wilt het immers allemaal: een leuke partner, een gezin, een uitdagende baan en interessante hobby’s. Daar moet je wat voor over hebben.

Bezig blijven

Maar als je eerlijk bent weet je dat je zo niet door kunt gaan. Dat je jezelf aan het uitputten bent. Dat je bezig blijft omdat je bang bent wat er gebeurt als je gaat zitten. Je bent bang om toe te geven aan jouw vermoeidheid. Je wilt niet toegeven dat je eigenlijk niet gelukkig bent met hoe het nu gaat. En dat je vooral vlucht in bezig blijven. Om daar maar niet aan te hoeven denken. Om er niets mee te hoeven doen.

Behoefte aan rust

Geen mens kan zonder rust. Het is niet voor niets dat je elke dag slaapt om uit te rusten. Dat je pauzes nodig hebt gedurende de dag om weer verder te kunnen. En dat je op één of andere manier je hoofd regelmatig leeg maakt, zodat je weer ruimte krijgt. Ruimte om weer fris aan de slag te gaan, om creatieve ideeën te krijgen, om oplossingen te bedenken voor iets waar je tegenaan loopt.

Druk-druk-druk

In onze huidige maatschappij is het lastig om die rust te vinden. Door alle dingen die er van je gevraagd worden en alle eisen die aan je gesteld worden. Doordat ‘druk-zijn’ de nieuwe norm lijkt te zijn; als je niet druk bent is er iets mis met je. Dus je gaat er maar gewoon in mee, zonder er over na te denken.

Vrouwen en rust

Terwijl je juist als vrouw extra veel behoefte aan rust hebt. Want jouw vrouwelijke energie kan alleen stromen als je tijd voor jezelf neemt. Als je je naar binnen richt. Als je de rust en stilte opzoekt in jezelf. Daar zit namelijk de oorsprong van jouw vrouwelijke kracht. En niet in het steeds bezig zijn met de buitenwereld, met presteren en concurreren. Om in je kracht te staan, moet je jezelf voldoende voeden. En rust is een belangrijk onderdeel daarvan.

Rust als cadeau

Rust nemen wordt gezien als niets doen en niets doen betekent dat je lui, gemakkelijk, ongemotiveerd (of wat dan ook voor ‘slechts’) bent. Terwijl op tijd rust nemen juist ontzettend belangrijk is om goed te blijven functioneren. Eigenlijk is het een cadeau aan jezelf.

Omdat je veel beter je werk kunt doen als je uitgerust bent. Omdat het voor je partner leuker is als jij gelukkig bent. Omdat je een lievere moeder bent als je je energiek en enthousiast voelt. Omdat je gelukkiger bent als je meer rust neemt. Omdat je beter in je vel zit. Dus waarom geef je jezelf geen rust cadeau?

Wat geeft jou rust?

De kunst is dus om te ontdekken waar jij echt van tot rust komt. Wat jou al je zorgen doet vergeten. Wat jou energie geeft. Waar jij echt van bijkomt. Waar jij je helemaal in kunt verliezen. Of waardoor jij kunt ontspannen. Misschien is het wandelen in de natuur, een flink stuk hardlopen, wegduiken in een boek of met je handen bezig zijn. Het maakt niet uit wat het is, als je er maar rustig van wordt.

Groeipijn

Misschien merk je dat in die rust ook ruimte komt voor minder prettige gedachten of gevoelens. Gevoelens waar je niet altijd op zit te wachten. Schuldgevoel omdat je niets zit te doen terwijl er nog zo veel moet gebeuren. Onrust omdat je niet weet waar je behoefte aan hebt. Pijn over gemiste kansen of verkeerde keuzes. Onvrede omdat er dingen in je leven zijn die je anders wilt.

Accepteren

Probeer die gedachten en gevoelens niet weg te drukken. Ze zijn er namelijk. Laat ze er gewoon zijn en accepteer ze. Het zijn dingen die je weggestopt en onderdrukt hebt door in druk-zijn te vluchten. Het is juist goed dat ze nu naar boven komen. Wees nieuwsgierig en oordeel niet. Zie het als een kans om te groeien, om dingen te veranderen en een betere versie van jezelf te worden.

Wil je hiermee aan de slag en kun je wel wat hulp gebruiken? Meld je dan aan voor mijn gratis Ontdek je Krachtige Zelf-sessie. Je kunt direct een afspraak in mijn agenda plannen.

Ik wens je heel veel rust en wijsheid.

Liefs,

Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via Facebook en LinkedIn! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *