fbpx

Geef jij genoeg aan jezelf?

door | 0 Reacties

Je vindt dat niemand echt waardeert wat je voor ze doet. Dat niemand ziet dat je altijd voor iedereen klaar staat. Je hebt het gevoel dat het niet in balans is, dat jij veel meer geeft dan je terugkrijgt. Die onbalans zorgt voor irritaties en boosheid, omdat je het gevoel hebt dat anderen misbruik maken van jouw goedheid.

 

Energiegever?

Van al dat geven zou je energie moeten krijgen. Maar de balans tussen wat je geeft en wat je terugkrijgt is weg. En dat voelt niet goed.

Door die onbalans wordt geven een worsteling, een ‘moeten’. Je geniet er niet meer van. Je bent ontevreden, je voelt je geïrriteerd en je weet niet precies waarom. Je gaat nog meer geven, doet nog meer voor anderen, maar het helpt niet. Hoe hard je ook je best doet, het nare gevoel blijft. Waarom kost het je zo veel energie?

In balans zijn

Hoe fijn zou het zijn als die balans tussen geven en nemen er wel is? Als wel weer energie krijgt van geven. Als je weer geniet van het klaar staan voor anderen. Als je blij wordt van alles wat je voor een ander kunt betekenen. Als een ander spontaan iets voor jou doet, jou verrast. Als je durft te vragen wat jij nodig hebt. Als al die negatieve gedachten en gevoelens weg zouden zijn, bij jezelf en bij de ander.

Het begint bij jou

Ik heb geleerd dat die onbalans bij jezelf zit. Door de keuzes die je maakt. Door jouw gedachten over geven en ontvangen. Door jouw overtuiging dat jij al genoeg geeft. Dat het nu aan de anderen is om iets voor jou te doen. Dat het de schuld van de ander is dat jij je zo voelt. Want als zij je meer zouden teruggeven, zou jij je beter voelen. Dan zou je meer energie hebben en tevreden zijn.

Maar de oplossing ligt bij jou. Je kiest te weinig voor jezelf. Je zet jezelf te weinig op de eerste plek en dat is de oorzaak dat je je zo voelt.

Aan jezelf geven

Doordat je zo veel aan anderen geeft doe je jezelf dus eigenlijk tekort. Je houdt te weinig tijd en energie over om aan jezelf te geven. Je besteedt te weinig aandacht aan jezelf en jouw behoeften. En dat is waarom je je zo rot voelt, waarom je zo weinig energie hebt.

De oplossing is dus om te leren meer aan jezelf te geven. Om vaker ‘ja’ tegen jezelf te zeggen en ‘nee’ tegen een ander. Om te leren luisteren naar je eigen behoeften en die dan te vervullen. Om elke dag tijd en aandacht aan jezelf te geven, zodat je goed voor jezelf zorgt. En om op tijd hulp te vragen aan anderen en daarvan te genieten.

Dat klinkt mooi. Maar hoe lukt het je om meer aan jezelf te geven? Hoe kom je uit die vicieuze cirkel waar je nu in zit en krijg je de balans weer terug?

Wat houdt je tegen?

De eerste stap is ontdekken wat je tegenhoudt. Vraag je zelf af:

 • Waarom je het zo lastig vindt om tijd voor jezelf te maken.
 • Waarom je vindt dat jouw behoeften pas op de laatste plaats mogen komen.
 • Of je je het jezelf eigenlijk wel gunt dat je tijd voor jezelf maakt.
 • Welke overtuigingen je hebt over jezelf die je belemmeren.
 • Of die overtuigingen wel reëel zijn.
 • En of je je daardoor tegen wilt laten houden.

Oordeel niet, maar kijk met mildheid en compassie naar jezelf. Accepteer dat het zo is. En realiseer je dat je een keuze hebt. Omdat je je ervan bewust bent, heb je de kans om het vanaf nu anders te doen.

Gebruik je geef-kracht

Je bent een kei in het geven aan anderen. Tijd om die kwaliteit in te zetten voor jezelf! Zie jezelf gewoon als je beste vriendin en bedenk waar je haar een plezier mee zou doen. Waar zou zij blij van worden? Waar zou zij mee geholpen zijn? Grote kans dat je dan dingen bedenkt die ook jou helpen om je goed te voelen.

Inspiratie nodig? Dit zijn dingen die mij helpen om meer aan mezelf te geven:

 • Elke dag tijd in mijn agenda plannen voor me-time en die ook nemen.
 • Elke dag iemand om hulp vragen. Op mijn werk of thuis.
 • Een keer bewust ‘nee’ zeggen tegen een ander om iets voor mezelf te doen.
 • Elke week tijd besteden aan een hobby of activiteit die ik leuk vind.
 • Mezelf verwennen met een bloemetje, een voetbad of een massage met lekkere olie.
 • Iemand voor me laten zorgen (mijn partner laten koken, bij een vriendin koffie drinken).
 • Een lijst bijhouden van dingen die ik graag wil (doen) en mezelf elke maand één ding of ervaring cadeau doen.

En dan genieten

Sinds ik beter voor mezelf zorg en bewust aan mezelf geef, kan ik veel meer genieten van het geven aan anderen. Ik heb er weer plezier in en ik ben niet meer zo bezig met die balans. Het voelt anders. Het geven wordt daardoor iets wat ik met liefde en onvoorwaardelijk kan doen. En daar pluk ik zelf nog het meest de vruchten van.

Ik hoor graag waar jij tegenaan loopt in het geven aan jezelf. En wat jou tegenhoudt om die keuze te maken. Laat je een reactie achter onder dit blog?

Liefs,

Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *