Woensdagochtend half negen. Ik open mijn mailbox en scroll door de ongelezen mails. De Omdenker van vandaag trekt meteen mijn aandacht. ‘Je moet gewoon een beetje geduld hebben. Dan gaat het veel sneller.’ Geen uitspraak van een of andere filosofische denker, maar een quote van een 4-jarig meisje. En als je er even over nadenkt, een waardevolle les.
Je herkent het vast wel
Dat je op je werk geneigd bent om ongeduldig te worden als het niet gaat zoals jij dat graag wilt. Je ziet wat er allemaal beter kan en wilt dat het liefst zo snel mogelijk veranderen. Dus als je je collega-manager een waardevol advies geeft waarmee hij zijn personeelsprobleem oplost, begrijp je niet dat hij het naast zich neerlegt. Voor jou is het positieve effect van een vitaliteitsproject een ‘no brainer’; waarom ziet de rest van het MT dat dan niet?
Soms is het lastig om je geduld niet te verliezen
Omdat je oprecht niet begrijpt waarom je collega jouw advies niet aanneemt. Omdat je weet dat als je manager het op zijn manier doet jij de brokken op moet ruimen. Omdat je het gevoel hebt dat je de enige bent die ziet wat er moet gebeuren om het verzuim terug te dringen en de medewerkertevredenheid te verbeteren.
Heeft wat je doet eigenlijk wel nut?
Natuurlijk, alleen moet je even geduld hebben dan gaat het sneller. Jouw opmerking tegen je collega over hoe hij zijn personeelsprobleem kan oplossen, zet hem toch aan het denken. Ook al volgt hij deze keer niet jouw advies op.
Misschien zien je collega MT-leden niet meteen de voordelen van het nieuwe project. Maar heeft jouw goed onderbouwde betoog tijdens de laatste vergadering hen wel aan het twijfelen gebracht. Alleen zeggen ze dat niet.
Jullie reacties zijn gewoon anders
Je zit als vrouw anders in elkaar dan je mannelijke collega’s. Dat betekent onder andere dat jullie anders reageren op een situatie. Waar jij toegeeft dat je collega een goed punt heeft gemaakt, waar jij niet aan gedacht hebt, staat dat voor hem gelijk aan toegeven dat hij gefaald heeft. En later toegeven dat jij gelijk had, is ook best een dingetje. Dus je stel je verwachtingen bij. Jullie zijn nu eenmaal verschillend en reageren anders.
Vergeet de verschillen
Als je dat beseft en begrijpt, kun je zijn reactie zien voor wat het is: de mannenmanier van doen. Daar verander je niet 1-2-3 wat aan. Wat je wel kunt veranderen is hoe je er zelf mee omgaat. Door je te focussen op hoe je elkaar – ondanks die verschillen – wel kunt vinden. Hoe je samen kunt werken om jullie doelen te bereiken. Want uiteindelijk wil je allebei het beste voor de organisatie waar je als manager werkt.
Zoek de overeenkomsten, daar zit de winst
Het is handiger om je te richten op de overeenkomsten en gezamenlijke doelen in plaats van je blind te staren op de dingen waarin jullie verschillen. Het gaat er niet om wie het ‘beter weet’. Het gaat erom dat jullie allebei op een andere manier naar de organisatie en jullie rol als manager kijken.
Door open het gesprek aan te gaan, krijg je meer begrip voor elkaar en ontdek je dat er best veel overeenkomsten zijn. Door geduld te hebben, het even te laten bezinken en de ander de tijd te geven, bereik je meer. Daar zit de winst.
Stralende groet,
Manita
PS: Vind je dit blog waardevol? Deel het in je netwerk via de knoppen hieronder.
0 reacties