fbpx

Waarom je soms door hoepels moet springen

door | 0 Reacties

Er moet me iets van het hart. Ik loop er al een paar dagen mee rond. Dus ik gooi het er maar gewoon uit. Ik weet dat het niet leuk is. Ik weet dat je het liever niet wilt horen. Ik weet dat je het oneerlijk vindt. Hier komt ie.

 

Je zult af en toe echt door een hoepel moeten springen

En dan bedoel ik dat je dingen moet doen die je onzinnig vindt. Die in jouw ogen onnodig zijn. Of waarvan je het gevoel krijgt dat je ze alleen moet doen omdat je vrouw bent. Tenminste als je als vrouwelijke manager dingen voor elkaar wilt krijgen. In een team van vooral mannelijke collega-managers kun je niet anders als je jouw doelen wilt bereiken. Af en toe door een hoepel springen. Is dat oneerlijk? Misschien wel, maar zo werkt nou eenmaal weet ik uit eigen ervaring.

Sorry voor deze vervelende boodschap, maar je moest hem even horen.

 

Het goede nieuws is dat je het leuk kunt gaan vinden

Door hoepels springen, bedoel ik dan. Hoe? Nou, als je weet waarom je het doet, wat het je kan opleveren en dat je een keuze hebt. Want ik zeg niet dat je door elke hoepel heen moet springen die er voor je wordt neergezet. Alleen dat af en toe een hoepel nemen onvermijdelijk is als je succesvol wilt zijn.

 

Het is gewoon een spel met spelregels

Zet een groep mensen bij elkaar, geef ze een gezamenlijk doel en er ontstaan spelregels. Spelregels over wie de baas is. Spelregels over hoe je met elkaar omgaat. Spelregels over hoe je dingen aanpakt. Spelregels over wat wel en niet okay is. Zo ook in de organisatie waarin jij werkt. En omdat daar vooral mannen op leidinggevende posities zitten, gelden daar de ‘mannen spelregels’.

 

De mannen spelregels gaan over winnen

Mannen zijn gewend om het gevecht aan te gaan. Ze willen de beste zijn. Ze doen er alles aan om hun doel te bereiken. Zo zitten ze nu eenmaal evolutionair in elkaar. Zo werkt het mannenspel. Ook al heb je misschien het gevoel dat het een aanval op jou is. Dat je manager, de directeur en je mannelijke collega-managers het op jou persoonlijk gemunt hebben. Dat ze er alles aan doen om te voorkomen dat jij succesvol bent. Maar dat hoeft helemaal niet.

 

Waar jij last van hebt zijn de spelregels van het mannenspel

Die spelregels verklaren hoe je mannelijke collega’s met jou als (enige) vrouwelijke manager in hun team omgaan. Hoe ze op jouw ideeën en voorstellen reageren. Hoe ze aankijken tegen jouw manier van leidinggeven. Als vrouw ben je verzeild geraakt in het mannenspel, waarvan je de spelregels misschien wel kent, maar waar je zelf niet goed in bent. Dat zorgt er voor dat je je een vreemde eend in de bijt voelt. En dat klopt.

 

Je zit als vrouw nou eenmaal anders in elkaar

Je collega’s zijn mannen en jij bent een vrouw. Dus het is niet vreemd dat jullie dingen anders aanpakken, anders reageren en anders met elkaar omgaan. Dat is waarom jouw mannelijke collega’s zich gedragen zoals ze zich gedragen en waarom jij tegen weerstand aan loopt. Het punt is dat jij als vrouw het mannenspel verstoort. En dat vinden je mannelijke collega’s vervelend.

 

Zorg dat je de regels snapt en maak er gebruik van

Je hoeft het mannenspel niet altijd mee te spelen om te bereiken wat je wilt. Maar het is wel handig als je weet hoe het werkt. Hoe je er gebruik van kunt maken. Hoe je de spelregels naar jouw hand kunt zetten. Hoe je ze voor je kunt laten werken. En ja … daarvoor moet je misschien af en toe door een hoepel springen. Bedenk dan waarom je het doet en zie het als een spel. En wie weet … dan ga je het misschien zelfs leuk vinden.

 

Stralende groet,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *