fbpx

Doe iets voor een ander; juist nu!

door | 0 Reacties

Vind jij het heerlijk om iets voor een ander te doen? Ben jij de eerste die ‘ja’ zegt als er vrijwilligers gevraagd worden? Ben je altijd bereid om iemand te helpen? En word je blij als je daarvoor alleen maar hoeft te doen waar jij goed in bent?

 

Het verschil maken

Door iets voor een ander te doen, kun je een verschil maken. Draag je bij aan iets wat groter is dan jezelf. Hoe groot of klein dat ook is.

Je verrast de ander en bezorgt hem een moment van blijdschap. Je geeft iemand een compliment en de ander voelt zich gewaardeerd. Je helpt iemand met een vervelende klus die samen sneller geklaard is. Je hebt het gevoel dat je iets goeds doet, niet zo zeer voor jezelf, maar voor een ander.

Meer voldoening

Maar het levert jou ook wat op. Vooral als je een ander kan helpen door jouw unieke talenten te gebruiken. De dingen waar jij goed in bent en de ander vervelend vindt. Die jou geen moeite kosten terwijl de ander er tegenaan hikt. Je krijgt er energie van, het geeft je een goed gevoel en veel meer voldoening.

Anders dan normaal

Grote kans dat er het afgelopen anderhalf jaar door corona dingen veranderd zijn in je leven. Dat je op een andere manier of minder contact hebt met andere mensen. Dat je minder vaak of niet meer spontaan iets voor een ander doet.

Omdat je je familie en vrienden minder vaak ziet. Omdat je niet meer spontaan bij iemand langsgaat. Omdat je veel thuiswerkt en je collega’s alleen op afstand kunt helpen. Omdat je minder snel een praatje op straat maakt met iemand. Omdat je geen vrijwilligerswerk meer kunt doen. Want het is nu allemaal even anders dan normaal.

Kleinere wereld

Het gevolg daarvan is dat je aandacht steeds meer gericht is op jezelf en je gezin. Dat je thuiswerkt en minder en online contact hebt met collega’s. Dat je niet meer samen sport of je hobby kunt uitoefenen. Dat je je vriendinnen minder ziet en belt. Waardoor jouw wereld een stukje kleiner is geworden. Maar waardoor ook die kleine dingen die je normaal voor een ander doet, niet meer vanzelfsprekend zijn. 

Iets betekenen

Als je te veel op jezelf en je eigen zorgen gericht bent, voel je je eenzamer, onrustiger en ontevreden. Uit onderzoek blijkt dat je gelukkiger bent als je iets kunt betekenen voor anderen. Als je minder met jezelf bezig bent en meer met de ander. Als je iets kunt doen een ander. Als je het verschil kunt maken. Als je dingen doet die ertoe doen en iets positiefs bijdragen. Dat geeft je leven namelijk zin.

Aandacht

Dus het is niet zo gek dat je in deze tijd, waarin heel veel anders is dan normaal, wat minder goed in je vel zit. Naast alle stress en spanning die alles wat er gebeurt met zich meebrengt, ben je nu vooral bezig met jezelf. Je hebt immers je handen al vol om je gezin en leven op de rails te houden. Om alles te regelen en organiseren. Je hebt je aandacht nodig voor jezelf.

Meer veerkracht

Terwijl het juist nu helpt om ook aandacht te besteden aan iemand anders. Want dat helpt om beter in je vel te zitten en je minder zorgen te maken. Dat kun je doen door anderen te helpen of ergens mee te verrassen. Of door iets voor een ander te doen, hoe klein dan ook, wat hij of zij niet verwacht. Het zorgt dat je positiever wordt en meer veerkracht hebt. Iets wat je in deze corona-tijd zeker kunt gebruiken.

Doe iets positiefs

Er zijn heel veel kleine, positieve dingen die je kunt doen voor een ander. Dingen die niet  al te veel moeite en tijd kosten. Die je misschien vergeet in de waan van de dag. Maar die een ander een goed gevoel geven en jezelf ook.

Hieronder wat ideeën ter inspiratie. Je kunt er zelf vast meer bedenken.

 • Schrijf een mail of handgeschreven brief aan je ouders of vriendin.
 • Schrijf een bedankje aan iemand die je geholpen heeft.
 • Stuur een mooie kaart naar iemand die je speciaal voor je is.
 • Maak tijd om een familielid of vriendin te bellen en bij te praten.
 • Bel iemand op waarvan je weet dat hij of zij alleen is.
 • Geef iedere dag iemand een compliment.
 • Bedank iemand diej iets voor je doet wat je vanzelfsprekend vindt.
 • Koop kleine cadeautjes en verras daar iemand mee (via de post).
 • Verras je partner of kinderen met hun favoriete maaltijd.
 • Doe een klusje voor je partner waar hij een hekel aan heeft.
 • Neem een boodschap mee voor iemand die het druk heeft.
 • Doe iets aardigs voor je buren.
 • Groet iedereen die je tegenkomt op je wandeling.
 • Maak een spontaan praatje met iemand die je niet kent.
 • Loop met een glimlach op straat.
 • Zet elke dag een positief bericht op social media.

Bewust doen

Ik ben heb het lijstje naast mijn bureau gehangen en kijk er elke dag op. Ik geniet alleen al van het bedenken van dingen die ik voor een ander kan doen. Van het zoeken naar leuke kaarten en het verzamelen van kleine cadeautjes die nog in huis liggen. Van de glimlach van het oude vrouwtje dat ik groet tijdens mijn wandeling. Van het leuke gesprek dat ik met een verkoopster heb.

En ik merk dat het me goed doet. Dat het me positieve energie geeft. Dat ik minder bezig ben met vervelende dingen. Alle beetjes helpen ….

 

Met dit blog wil ik iets positiefs bijdragen in deze stressvolle en soms onwerkelijke tijd. De komende weken kun je meer blogs van mij verwachten over dit onderwerp.

Wil jij ook een steentje bijdragen? Deel dan dit blog met mensen in je omgeving waarvan je denkt dat ze een hart onder de riem kunnen gebruiken.

Stralende groet,

Manita

 

PS: Ken je iemand voor wie dit artikel ook waardevol kan zijn? Deel het via onderstaande knoppen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *